Bcn Last Call

Blog sobre Barcelona

Creatius Made in Barcelona (XVII): Andrea Viêntëc, turbants i experiments al Passatge de Sert

Si alguna cosa m’agrada són els complements. Més que les peces de roba. I sí aquests estan fets a Barcelona, us podeu imaginar que conèixer una nova marca que no tenia “localitzada” em provoca certes pessigolles d’entusiasme.

A l’Andrea i la seva meravellosa marca Andrea Viêntëc les vaig conèixer a un dels markets que organitza cada cert temps l’Hotel Brumell -Poble Sec- (un dels meus preferits tant per les marques que hi seleccionen com per l’entorn/espai en què té lloc).

Vaig tenir una mena d’enamorament amb el que acabava de trobar: turbants! (o potser em van trobar ells a mi :-). De sempre m’han fascinat els barrets, les boines, les cintes… i tot el que sigui portar un complement.

El cas és que l’Andrea, mentre m’anava emprovant no sé quants models que va deixar sobre el mostrador, em va explicar que obriria el seu propi atélier a Barcelona, i no a qualsevol lloc, sinó al Passatge de Sert, a la vora de Nomad Coffee… Però abans d’entrar a tafanejar al seu taller-botiga millor que us la presenti.

1. Andrea Viêntëc

L’Andrea va estudiar Belles Arts a la Universitat de Barcelona però també es va anar formant a través de diferents monogràfics de patronatge i estampació textil a la BAU, a l’ICM o a la Central St. Martins de Londres. El que està clar és que sempre li havia interessat treballar amb teixits. Art i moda l’han acompanyat durant tota la seva trajectòria professional.

«No em volia casar ni amb l’art ni amb la moda. Intentava que es comuniquessin i això ho vaig tenir clar des del principi».

Andrea Viêntëc

Si bé estava interessada en el món de la barreteria, acabar dedicant-s’hi va ser merament accidental. Vaja, allò que una amiga et diu “me’n vaig a la St. Martins de Londres” i tu vas i l’acompanyes i hi fas un curs de barreteria. Gens reflexionat. I el que comença com una aventura decideixes que t’agrada tant com per dedicar-t’hi amb totes les teves energies. I de tot plegat sorgeix Andrea Viêntëc: Turbants and other experiments. No pot sonar millor.

2. La cosa va de turbants…

L’Andrea dissenya aquests meravellosos accessoris artesans i ho fa per a un públic majoritàriament femení.

Em deia que no hi ha un perfil únic, ni per edat, ni per nacionalitat. Ella mateixa se sorprèn de la tipologia de dones que acaben comprant una de les seves peces. Sí que em comentava, però, que hi ha un tret comú entre elles: la sensibilitat cap a l’indumentària. Si la visiteu a l’atélier veureu que totes les peces tenen personalitat pròpia. Estan dissenyades per a que les portin diferents estils de dona.

Si mirem la definició de turbant veurem que la seva etimologia ens porta a terres exòtiques; ens fa viatjar al Pròxim Orient i a tot el seu imaginari.

turbant

[1653; de l’it. turbante, o el fr. turban, íd., i aquest, del turc tülbant o tülbent, íd., procedent del persa dulband, comp. potser de l’arrel indoeur. del- ‘tallar, partir’ i de l’irànic band ‘lligam’]

m 
INDUM  1 Lligadura masculina, pròpia de la zona musulmana de l’Àfrica, d’alguns països del Pròxim Orient i l’Índia, consistent en un casquet que porta enrotllada tot al voltant, fent unes quantes voltes, una llarga faixa de tela o seda. 

2 Lligadura femenina de teixit flexible –seda, vellut o fibra–, cosida de manera que s’ajusti al cap imitant el turbant oriental.

Amb la seva habilitat i talent l’Andrea ha transformat una peça exòtica en un peça portable, urbanita i molt elegant. S’adapta a tots els gustos, colors i tipologies de clientes. Té un ull clínic per a saber quin és el que millor et quedarà.

Des de models trençats més discrets a turbants més complets. Colors de totes les gammes (molt remarcable el preciós mostassa marca de la casa). Les teles són el plat fort: a més de ser molt originals (escollir-les és tot un ritual) i de gran qualitat les combina d’una manera totalment harmònica: seda, cotó… Infinites possibilitats.

3. …and other experiments

Experimentar no és una assignatura pendent per a l’Andrea, més aviat forma part de la seva manera de crear i d’entendre el seu producte. Començar amb un llenç en blanc és un exercici habitual per a ella.

La seva darrera aventura ha estat elaborar els seus propis tints a base de flors, fins i tot el fixador que ha utilitzat per a que es mantingui el pigment és natural. Unes flors que ha recol·lectat ella mateixa per la zona de Teià.

És una línia experimental que ha vingut per a quedar-se. N’estic convençuda. Són peces amb un gran valor afegit: temps, esforç i respecte pel medi ambient. I tenen un punt neo-romàntic que m’encanta (bé, com tot el que fa…què us he de dir).

[Bonus Track]: Curiositats del Passatge de Sert

No puc acabar aquest post sense compartir un parell de coses que m’han semblat casualitats d’aquelles boniques. La primera és que el barri de Sant Pere (que és on s’ubica l’atélier de l’Andrea) es coneixia com l’eixample del tèxtil per la presència, a partir de l’any 1730, de les primeres fàbriques d’indianes. I la segona és saber que el que dóna nom al passatge és la important fàbrica de tapissos i catifes propietat de la família Sert que hi va haver ubicada allí fins l’any 1877 (després es van traslladar a la Sagrera i posteriorment fora de Barcelona). Sembla que l’Andrea s’ha instal·lat en un lloc on fa dos segles hi van haver telers manuals. Com veieu tot encaixa ;-).

*****************

Coordenades:

  • Adreça: Passatge de Sert, 15
  • Horaris: De dilluns a divendres de 10:00h a 16:00h

La cançó que acompanya el post és d’una de les cantants més de moda a França ara mateix, la Clara Luciani (a qui, btw, li quedaria genial un turbant de l’Andrea). La cançó es titula ‘Fleurs’ i va dedicada a tu, Andrea i a la nova col·lecció de turbants amb tintat natural de flors. Els que fas és una meravella.

Quand je suis coincée 
Dans un corps trop étroit 
Que je sens l’univers 
Se refermer sur moi
Je pense aux fleurs 
Qui sont parfaites 
Qui n’ont pas d’autre rôle que de l’être 
Je pense aux fleurs 
Et c’est bête 
Mais j’envie leur beauté muette

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bcn Last Call és membre de:

Bcn Last Call col·labora amb:

Reconeixements:

Encara no em segueixes a Instagram?? NO way!!

Soul recovery after a very crazy week ♥️ merci bcp @julie.e.doiron #MWKUA
BILL VIOLA ➕ PAUL DALY (+ bonus extra) ••• Us recomano les dues darreres expos que he vist darrerament. Si necessiteu silenci aneu-hi, són l’antídot perfecte contra tot soroll 🍁 ••• Foto 1) 👉🏻 Bill Viola, ‘Mirrors of the Unseen’. La Pedrera presenta la primera exposició monogràfica de Bill Viola a Barcelona. Considerat un pioner en el desenvolupament del videoart, Bill Viola explora a través de la seva obra conceptes universals com la pena, la mort, el dolor, el pas del temps i les emocions que s’hi associen. La imatge que us he posat correspon a la peça que més em va agradar (no em vaig anotar el títol però sí recordo que durava 7 minuts i que la vaig veure dues vegades seguides). Crec que tots trobaríem la peça que ens encaixa en aquesta expo ✨ ••• Foto 2) 👉🏻 Paul Daly, ‘Living Matter’ (Can Framis, Poblenou) Aquest artista nascut a Liverpool porta des del 2000 instal•lat a Barcelona. Ens proposa apropar-nos als materials orgànics. El resultat són collages i mosaïcs que contenen un ampli ventall de textures, colors i transparències. Provoca que mirem la naturalesa morta des d’un altre prisma. És simplement meravellós. La imatge correspon a l’obra ‘Hedge 2’ (finals d’estiu, principis de tardor) ♥️ ••• Foto 3) 👉🏻 també a Can Framis ‘(a)simetrías’ és una instal•lació fotogràfica concebuda i realitzada pels estudiants del Màster en Fotografia i Disseny de l’ @elisavabcn. Els punts de partida són ‘encajar’ i ‘romper’. A partir d’aquí s’han treballat conceptes vinculats als rols de gènere i al binarisme -com a frontera social-. Tot un encert haver-la posat al pati de l’entrada de Can Framis 👌🏼 ••• 🍂 Feliç diumenge 🍂
L’espai de l’ @arantxarueda al @blancfest va passar de ser un petit refugi creatiu a una petita exposició que s’anava nodrint del talent de la gent que s’aturava i hi abocava tota la seva creativitat: sentiments, coses que mai es diuen, reinvidicacions... què bonic és poder intuir (al menys una mica) com és una persona segons el que hi veus en un full ple colors, formes, lletres que van creant capes d’informació visual. La conclusió és que m’han entrat unes ganes boges de fer un taller de collage 😱😇 [us deixo a stories el collage que més em va agradar 💕]
Si les porteries d’aquesta ciutat parlessin...♥️ [Les perles les vaig “guardant” aquí 👉🏻 #oldintownbcn]
CO₂ is in the air. I no mola. Gens. • #climatechange #climatestrike
«No se llaman acaso, “niñerías” las “cosas” de los niños, y “filosofías” las elucubraciones de los filósofos… y, así por este arte, mil cosas más? Pues, ¿por qué no llamar “BARCELONERÍAS” a las “cosas” de aquella Barcelona ochocentista que tenían, además, algo de las infantilidades del niño y no poco de las severidades del moralista?». . [Extracte de la intro de ‘Barcelonerías’ de Joaquín Mª de Nadal (Ediciones Librería Dalmau, 1942)]. ••• M’he trobat aquesta perla remenant a la 68a Fira del Llibre d’Ocasió, Antic i Modern (estarà fins al 06/10 al Passeig de Gràcia). Un auto-regal per a celebrar la ciutat que més m’estimo tot i que a vegades em fa enrabiar 😌. . . . . #llibresdebarcelona #barcelona #bcn #barcelonerías #llibresbcn #bcnllibres #fira #llibresantics #LibreríaDalmau #cosasdebarcelona #ciutat #city #citylover #lovethiscity #bcnlastcall #bcncultura #LaMercè #lamercè19 #curiositats
NEW IN TOWN • Fa poques setmanes ha nascut @glashaus.barcelona un nou espai de treball al Poblenou. Glashaus és un hivernacle creatiu que us espera amb les portes obertes si sou dels que us agrada treballar en espais tranquils i amb bona llum. És difícil no enamorar-se’n...🌿. Algun amic/ga o conegut/da que estigui cercant espai per treballar? 🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♂️(us deixo més raconets a stories) . . PD: no sigueu malpensats, no m’emporto cap comissió. Simplement hi he anat i m’ha molat. Així, #talqualraja 💁🏻‍♀️ . . . . #Glashausbarcelona #workspace #beautifullight #creativeworkspace #light #white #clear #quite #calm #poblenou #barcelona #instapoblenou #office #creativeoffice #officespace #bcn #creative #greenhouse #glashaus #meeting #plants
@fotocolectania és un dels meus espais expositius preferits de Barcelona: per la qualitat de la programació, per l’espai, per l’staff, pel racó-botiga que tenen a l’entrada i perquè hi ha si-len-ci. ••• Queda ja poquet per a que s’acabi l’expo actual ‘La bellesa de les línies’ [29/09/2019]. I quina bellesa 😍... Hi trobareu fotografies meravelloses de la Col·lecció Gilman i González-Falla (obres de Robert Adams, Walker Evans, Rineke Dijkstra, Man Ray, Berenice Abbott, Lee Friedlander, Henri Cartier-Bresson, Robert Mapplethorpe, Man Ray, Hiroshi Sugimoto, entre d’altres). ••• Aneu-hi. Gaudiu-la. Val molt la pena✨
Silenci. Bon cafè. Un raig de sol. No li demano gaire cosa més a les cafeteries d’aquesta ciutat. Aquesta és una de les meves preferides per anar a llegir allò que acumulo a la pila de ‘pendents’ (sempre creix, la punyetera, com els llistats de To Do’s...). Feliç dimarts! ✨

Dubtes, consultes, suggeriments?

bcnlastcall@gmail.com

Copyright © 2012 · All Rights Reserved · BcnLastCall

%d bloggers like this: