Ahir al vespre va tenir lloc la inauguració de la botiga La Maison du Savon de Marseille a Barcelona, la primera franquícia a l’estat espanyol.
Em fa especial il·lusió dedicar un post a aquesta botiga, doncs encara recordo la cara de meravellada que vaig fer la primera vegada que vaig posar els peus a la botiga que tenen al barri del Marais (dans le 4ème) a París (coincidint amb la primera vegada que anava a París, cúmul d’emocions, vaja).
Hi havia sabons de tots els colors i olors; cadascun amb el seu nom, tots ordenats. Crec que aquella vegada els vaig tocar tots, incomplint la màxima que la meva mare sempre em repetia quan, de petita, l’acompanyava a les botigues: “mira, però no toquis, eh?“.
Així doncs, quan fa un parell de setmanes em vaig assabentar que acabava d’obrir La Maison du Savon de Marseille al barri de Gràcia no m’ho vaig pensar dues vegades i m’hi vaig plantar per a veure com els hi havia quedat la botiga. Aquí teniu les fotografies del local (que, per imperatiu de la casa mare a França, s’ha d’assemblar a les botigues ja existents):
Però què en sabem del famós sabó de Marsella?
Aquest famós sabó està inspirat en un de molt antic: el sabó d’Alep nascut a Síria, elaborat a partir d’una mescla d’oli d’oliva i de llorer. Amb el temps, els ingredients van anar evolucionant, es va passar a necessitar oli, aigua i cendres. No obstant, no fou fins l’edat mitjana que el sabó de Marsella fou realment inventat: es tractava d’afegir cal a les cendres mineralitzades.
L’any 1688, Jean-Baptiste Colbert de Seignelay (fill de Colbert i secretari de la Casa Reial) va signar un edicte de Lluís XIV mitjançant el qual es va regular la fabricació del sabó. Segons l’article III d’aquest edicte:
***On ne pourra se servir dans la fabrique de savon, avec la barrille, soude ou cendre, d’aucune graisse, beurre ni autres matières; mais seulement des huiles d’olives pures, et sans mélange de graisse, sous peine de confiscation des marchandises***
El compliment, doncs, d’aquesta reglamentació va assegurar la qualitat del sabó i la reputació de les saboneries marselleses. Altrament la mercaderia es confiscava.
Malgrat l’especificitat del procés d’elaboració d’aquest sabó, el qualificatiu “sabó de Marsella” no és una denominació d’origen controlada (appellation d’origine contrôlée). Els darrers saboners de Marsella es van associar per a crear una etiqueta o distintiu Savon de Marseille a fi de lluitar contra les imitacions fabricades a països asiàtics (on s’empra greix animal enlloc d’olis vegetals). La voluntat d’aquest sector és poder obtenir una protecció segons la procedència geogràfica (indication géographique protégée). Això provaria que els sabons venuts sota aquest nom compleixen amb el procés d’elaboració definit per l’Association française des industries de la détergence, de l’entretien et des produits d’hygiène industrielle (AFISE).
La forma més coneguda? El cub que veieu a la següent fotografia:
La Maison du Savon de Marseille és una de les vàries cases de sabons que opera en el mercat de referència. Molt estesa per França, des de fa un temps ha començat travessar les fronteres.
El producte estrella d’aquesta botiga són els seus savons parfumés de 100 grams. Són els que provoquen que la botiga es converteixi en una arc de sant martí aromàtic. La base d’aquests sabons és vegetal a la que afegeixen perfums de Grasse, colorants alimentaris o ocre i s’enriqueixen amb oli d’argània biològic (ric en vitamina E i amb propietats antioxidants).
En tenen tants (a la botiga de Barcelona en podeu trobar aproximadament uns 60 -de més de 80 que hi ha en total-) que no saps amb quin et vols quedar. Aquí teniu la meva selecció:
Si no us acabeu de decidir, també podeu quedar-vos un paquetet amb diferents aromes (els sabons són de dimensions inferiors). Ara que s’acosta Nadal, és un molt bon regal per un amic invisible.
L’altra tipologia de sabons que ofereixen són els savons au lait d’anesse enriquits amb mantega de karité i oli d’argània (oli tradicionalment elaborat per les dones berbers).
Altres productes que podreu trobar:
Packs (ja preparats o us el poden preparar segons les vostres preferències)
Sabonets petits de decoració per al bany:
Llets corporals, sabons líquids…
Complements per al bany (per exemple: dispensadors o recipients de ceràmica)
Els porte-savons écoliers i les recàrregues. Molt originals i costen molt de trobar aquí a Espanya (i sino pregunteu-ho als propietaris de la botiga oi, Jordi?).
En fi, espero que us hagi agradat fer aquest viatge per les aromes de la Provence.
… i si quan estigueu a la cantonada de Gran de Gràcia amb Travessera de Gràcia us vé una oloreta de sabó, gireu el cap. Veureu un enorme mural de sabons. Haureu arribat a La Maison du Savon de Marseille, la de Barcelona.
Coordenades:
Copyright © 2012 · All Rights Reserved · BcnLastCall
Este post huele muy bien !
Efectivamente!! Ahora solo hace falta que tu casa huela aún mejor 😉
Puc comprar per internet i m’ho feu arribar a casa per empresa de transport.?
Molt bon dia Enriqueta, jo només vaig escriure el post de la botiga. No soc la botiga 😉 Que tinguis un fantàstic dijous! Núria