Bcn Last Call

Blog sobre Barcelona

Palau Güell: un petit tresor enmig de la ciutat

El Palau Güell estava a la llista dels “llocs pendents”. Ja portava massa temps en aquella llista. Vaig decidir posar-hi remei el diumenge passat (primer diumenge de mes i, per tant, entrada GRATUÏTA! -audioguia inclosa-).

Eusebi Güell (industrial, polític i mecenes), havent conegut l’obra de Gaudí durant l’Exposició Universal de París del 1878 va voler que aquest li construís un singular palau urbà com a ampliació de la casa familiar que tenia a la Rambla de Barcelona. La casa fou dissenyada per adaptar-se a les necessitats de la vida privada d’una família que, a jutjar per les estances i les activitats que s’hi desenvolupaven, tenia una vida social i cultural molt plena.

És cert que l’estructura de la façana exterior no és sinuosa com la d’altres edificis de Gaudí, pot semblar fins i tot freda. L’interior, però, amb tots els treballs minuciosos que s’aprecien en els materials nobles que es van emprar (pedra, fusta, ferro forjat, ceràmica i el vidre) és ben gaudinià.

Aquest Palau (un dels primers encàrrecs de Gaudí) va ser declarat patrimoni mundial per la UNESCO el 1984.

bcn002385 (3)

(Fotografia de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona)

Si us hagués de dir què és el que més em va agradar de la visita hauria de començar la casa per la teulada ;-). Així ho faré, doncs.

El terrat és la cirereta del pastís :-), l’explosió de color continguda de l’edifici. Té unes vistes magnífiques de tota la ciutat. Des de Montjuïc, passant per l’Hotel Vela, l’estàtua de Cristòfol Colom, la Torre l’Agbar, la Torre Urquinaona, la Sagrada Família, l’Església del Pi, la Catedral…i el millor de tot és que tens la sensació que són tots a prop teu, com si els poguessis tocar.

Destaquen les seves vint xemeneies de formes insòlites i policromades (15 corresponen a les llars de foc i 5 a les sortides de fum de les cuines i conductes de ventilació) i l’agulla central, de 15 metres d’alçada que cobreix i il·lumina el saló central, feta de pedra de marès vitrificada procedent de les parets internes dels forns de calç de la finca dels Güell al Garraf, és a dir, feta de material de rebuig (sí, amics meus, Gaudí ja reciclava).

Si hagués de destacar els detalls de la casa que més em van agradar diria que són les aplicacions realitzades amb fusta. Resulta fascinant anar recorrent totes i cadascuna de les estances i veure que la fusta dóna calidesa a tots els racons de la casa. Per exemple, el sostre de la Sala de Visites, fet de fustes nobles de gran qualitat i ornaments de ferro forjat i pa d’or és d’una bellesa enlluernadora (en aquesta sala també són remarcables els vitralls decorats amb personatges de l’obra de Shakespeare).

Un altra de les sales que conté nombrosos detalls de fusta és la Sala de Confiança i Sala de la Tribuna o de fumadors. Tots els motius que hi veiem representats provenen del món animal i floral, base d’inspiració de l’arquitecte. M’agradaria destacar també la llar de foc instal·lada al menjador de fusta de noguera dissenyada per Camil Oliveras i els arrimadors de fusta de la paret, decorats amb animals d’influència oriental, dissenyats pel mateix autor.

Altres detalls curiosos (vitrall de la senyera, mirall modernista -val a dir però que aquest no és l’original si bé consta que originàriament era probable que hi hagués un mirall-, detall vidriera de la Sala de Confiança, joc d’ombres a la sortida del Palau, plafó de la llar de foc representant santa Isabel, reina d’Hongria, obra d’Alexandre de Riquer):

Voldria destacar la gran tasca de restauració de l’edifici que la Diputació de Barcelona ha dut a terme a fi de conservar-lo i preservar-lo per a les generacions futures. En aquest sentit val molt la pena l’exposició informativa que hi ha a la darrera planta, tot just abans de sortir al terrat.

Ah! Per cert, si durant la visita escolteu peces de música interpretada per l’orgue del Palau Güell, no us espanteu, no és el fantasma del Palau 🙂 sinó que gràcies a un sistema anomenat Replay l’orgue reprodueix el que un organista prèviament ha enregistrat.

ULL: fins el 13 de gener el Palau Güell romandrà tancat per manteniment!!!!!!

Coordenades:

  • Adreça: Carrer Nou de la Rambla, 3-5.
  • Telèfon: 934.725.775
  • Horari d’hivern: 10 h a 17.30 h (últim accés 16.30h) (de l’1 de novembre al 31 de març) // Horari d’estiu: 10 h a 20 h      (últim accés 19h) (de l’1 d’abril al 31 d’octubre). Tancat: dilluns no festius, 25 i 26 de desembre, 1 de gener, 6 de gener, del 7 al 13 de gener (per manteniment).
  • Entrada: L’entrada “normal” costa 12 euros; reduïda 8 euros. Quan és GRATIS??: Temporada d’estiu: els diumenges de 17.00 a 20.00 h (de l’1 d’abril al 31 d’octubre). Temporada d’hivern: primer diumenge de mes (resta de l’any). Durant la temporada d’hivern, el primer diumenge de mes, es donaran les entrades gratuïtes en dos torns: -Matí (entre les 10h i les 13.45h fins esgotar les entrades disponibles) -Tarda (entre les 13.30h i les 16.30h fins esgotar les entrades disponibles). // També hi podeu entrar gratis els dies: 23 d’abril, 18 de maig i 24 de setembre.  

2 comments on “Palau Güell: un petit tresor enmig de la ciutat

  1. Pere
    gener 10, 2014

    Els recobriments acolorits de moltes de les xemeneies del terrat són una invenció de la desafortunada restauració que la Diputació hi va fer (malgrat existir fotografies antigues on es veu perfectament com era el recobriment original de Gaudí, molt més discret).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bcn Last Call és membre de:

Bcn Last Call col·labora amb:

Reconeixements:

Encara no em segueixes a Instagram?? NO way!!

No s'ha trobat cap imatge d'Instagram.

Dubtes, consultes, suggeriments?

bcnlastcall@gmail.com

Copyright © 2012 · All Rights Reserved · BcnLastCall

A %d bloguers els agrada això: