Bcn Last Call

Blog sobre Barcelona

Palau Güell: un petit tresor enmig de la ciutat

El Palau Güell estava a la llista dels “llocs pendents”. Ja portava massa temps en aquella llista. Vaig decidir posar-hi remei el diumenge passat (primer diumenge de mes i, per tant, entrada GRATUÏTA! -audioguia inclosa-).

Eusebi Güell (industrial, polític i mecenes), havent conegut l’obra de Gaudí durant l’Exposició Universal de París del 1878 va voler que aquest li construís un singular palau urbà com a ampliació de la casa familiar que tenia a la Rambla de Barcelona. La casa fou dissenyada per adaptar-se a les necessitats de la vida privada d’una família que, a jutjar per les estances i les activitats que s’hi desenvolupaven, tenia una vida social i cultural molt plena.

És cert que l’estructura de la façana exterior no és sinuosa com la d’altres edificis de Gaudí, pot semblar fins i tot freda. L’interior, però, amb tots els treballs minuciosos que s’aprecien en els materials nobles que es van emprar (pedra, fusta, ferro forjat, ceràmica i el vidre) és ben gaudinià.

Aquest Palau (un dels primers encàrrecs de Gaudí) va ser declarat patrimoni mundial per la UNESCO el 1984.

bcn002385 (3)

(Fotografia de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona)

Si us hagués de dir què és el que més em va agradar de la visita hauria de començar la casa per la teulada ;-). Així ho faré, doncs.

El terrat és la cirereta del pastís :-), l’explosió de color continguda de l’edifici. Té unes vistes magnífiques de tota la ciutat. Des de Montjuïc, passant per l’Hotel Vela, l’estàtua de Cristòfol Colom, la Torre l’Agbar, la Torre Urquinaona, la Sagrada Família, l’Església del Pi, la Catedral…i el millor de tot és que tens la sensació que són tots a prop teu, com si els poguessis tocar.

Destaquen les seves vint xemeneies de formes insòlites i policromades (15 corresponen a les llars de foc i 5 a les sortides de fum de les cuines i conductes de ventilació) i l’agulla central, de 15 metres d’alçada que cobreix i il·lumina el saló central, feta de pedra de marès vitrificada procedent de les parets internes dels forns de calç de la finca dels Güell al Garraf, és a dir, feta de material de rebuig (sí, amics meus, Gaudí ja reciclava).

Si hagués de destacar els detalls de la casa que més em van agradar diria que són les aplicacions realitzades amb fusta. Resulta fascinant anar recorrent totes i cadascuna de les estances i veure que la fusta dóna calidesa a tots els racons de la casa. Per exemple, el sostre de la Sala de Visites, fet de fustes nobles de gran qualitat i ornaments de ferro forjat i pa d’or és d’una bellesa enlluernadora (en aquesta sala també són remarcables els vitralls decorats amb personatges de l’obra de Shakespeare).

Un altra de les sales que conté nombrosos detalls de fusta és la Sala de Confiança i Sala de la Tribuna o de fumadors. Tots els motius que hi veiem representats provenen del món animal i floral, base d’inspiració de l’arquitecte. M’agradaria destacar també la llar de foc instal·lada al menjador de fusta de noguera dissenyada per Camil Oliveras i els arrimadors de fusta de la paret, decorats amb animals d’influència oriental, dissenyats pel mateix autor.

Altres detalls curiosos (vitrall de la senyera, mirall modernista -val a dir però que aquest no és l’original si bé consta que originàriament era probable que hi hagués un mirall-, detall vidriera de la Sala de Confiança, joc d’ombres a la sortida del Palau, plafó de la llar de foc representant santa Isabel, reina d’Hongria, obra d’Alexandre de Riquer):

Voldria destacar la gran tasca de restauració de l’edifici que la Diputació de Barcelona ha dut a terme a fi de conservar-lo i preservar-lo per a les generacions futures. En aquest sentit val molt la pena l’exposició informativa que hi ha a la darrera planta, tot just abans de sortir al terrat.

Ah! Per cert, si durant la visita escolteu peces de música interpretada per l’orgue del Palau Güell, no us espanteu, no és el fantasma del Palau 🙂 sinó que gràcies a un sistema anomenat Replay l’orgue reprodueix el que un organista prèviament ha enregistrat.

ULL: fins el 13 de gener el Palau Güell romandrà tancat per manteniment!!!!!!

Coordenades:

  • Adreça: Carrer Nou de la Rambla, 3-5.
  • Telèfon: 934.725.775
  • Horari d’hivern: 10 h a 17.30 h (últim accés 16.30h) (de l’1 de novembre al 31 de març) // Horari d’estiu: 10 h a 20 h      (últim accés 19h) (de l’1 d’abril al 31 d’octubre). Tancat: dilluns no festius, 25 i 26 de desembre, 1 de gener, 6 de gener, del 7 al 13 de gener (per manteniment).
  • Entrada: L’entrada “normal” costa 12 euros; reduïda 8 euros. Quan és GRATIS??: Temporada d’estiu: els diumenges de 17.00 a 20.00 h (de l’1 d’abril al 31 d’octubre). Temporada d’hivern: primer diumenge de mes (resta de l’any). Durant la temporada d’hivern, el primer diumenge de mes, es donaran les entrades gratuïtes en dos torns: -Matí (entre les 10h i les 13.45h fins esgotar les entrades disponibles) -Tarda (entre les 13.30h i les 16.30h fins esgotar les entrades disponibles). // També hi podeu entrar gratis els dies: 23 d’abril, 18 de maig i 24 de setembre.  

2 comments on “Palau Güell: un petit tresor enmig de la ciutat

  1. Pere
    gener 10, 2014

    Els recobriments acolorits de moltes de les xemeneies del terrat són una invenció de la desafortunada restauració que la Diputació hi va fer (malgrat existir fotografies antigues on es veu perfectament com era el recobriment original de Gaudí, molt més discret).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bcn Last Call és membre de:

Bcn Last Call col·labora amb:

Reconeixements:

Encara no em segueixes a Instagram?? NO way!!

BARNATRESC 〰️ a mi si la @lamevabcn “me dice ‘ven’, lo dejo todo”, així que avui m’he tret el carnet de #BarnaTresc (és gratis, peñuqui) i hem caminat 10 km (des de la Barceloneta fins a Sant Adrià de Besós). Recomanable per conèixer la ciutat (avui he descobert que el Besós té l’aigua cristal•lina a la desembocadura) i fer exercici. Trobeu tota la info de les rutes a la web 👉🏻 www.euro-senders.com/barnatresc || ✏️Apunteu! les properes són el 12/05 - 16/06 i el 06/07 (nocturna) #ActivitatGratuïta 💚
Com anem de ‘dramitas’? Ahir vaig trobar aquesta fantàstica llibreta de @cicadidaestudio a @lallamastore (👉🏻 post in progress, next week el publico) i vaig pensar en comprar-ne un grapat i regalar-les a aquelles persones -tots tenim un(a) #dramaqueen a la vora- que viuen en un drama permanent. Segons com, també pot ser un regal de Sant Jordi. Ahí lo dejo... 😁 Bon cap de setmana! #NoQuieroMásDramasEnMiVidaSoloComediasEntretenidas #AlaskaDixit
Jo m’enamoro. Tu t’enamores. Paris m’enamora. He transformat la meva ressaca parisenca en 10 propostes per si heu de visitar la ciutat durant les properes vacances. Si us molen, comenteu, ne soyez pas timide 😁! ➖➖➖➖ 1️⃣ Marché des Enfants Rouges: petit mercat on podeu fer una parada i menjar alguna cosa sense que us costi un ronyó (opcions vegeterianes, libaneses, japoneses, italianes,…). . 2️⃣ Grand Palais: sempre val la pena mirar la programació artística d’aquesta GRAN sala. . 3️⃣ Merci: LA concept store més coneguda de París (ara que ja no hi ha Colette). Hi teniu un petit racó-cafeteria molt mono si heu de fer una pausa. . 4️⃣ Fundació Henri-Cartier Bresson: si sou amants de la fotografia, mireu-hi la programació. No és un espai gaire gran però us podeu trobar amb exposicions que valguin molt la pena. . 5️⃣ Kerzon: en aquesta botiga de la rue de Turenne hi podreu trobar, entre d’altres productes meravellosos, espelmes amb l’olor de Place des Vosges, del Parc Monceau i de mil racons més de París. . 6️⃣ Mariage Frères: una de les meves botigues preferides per a comprar te: especialment bonic l’establiment que tenen a la Place de la Madeleine. . 7️⃣ Le Bon Marché: un dels imprescindibles de la Rive Gauche: una de les galeries més antigues de Paris on s’hi passegen artistes i actrius: jo aquest diumenge m’hi vaig trobar a l’Isabelle Nanty (Georgette a la peli d’Amélie). Molt bona selecció de productes i un ambient gens estressant si es compara amb Lafayette o Printemps. . 8️⃣ La Cité de la Musique: jo hi vaig anar per l’expo de ‘Doisneau et la musique’ però em va agradar tant l’edifici, com l’expo com tot l’espai de la Villette que hi ha la vora. . 9️⃣ French Trotters: concept store de dos pisos on hi pots trobar marques interessants i les darreres propostes de moda, complements i llar. Preus pels núvols. (Però mola MOLT la selecció que hi tenen). . 🔟 Le Loir dans la Théière: un dels meus imprescindibles del barri del Marais per a té i pastissos. Sol haver-hi força gent per la tarda però pel matí és genial. No hi estan permesos els ordinadors. No és un lloc de modernillos. I precisament m’encanta per això.
Bonne gueule et bon weekend à tout le monde! ✨
Després d’haver passat desenes de vegades durant el darrer any pel carrer Parlament fa un parell de dies em vaig donar compte de que existeix (#OleMiEmpane) 💁🏻‍♀️👉🏻 @misskleckley una botiga de roba i complements amb marques que van des de @lazyoafs a Champion passant per Ellesse, Valfré, Crap Eyewear, Coucousuzette, Models Own, Holy Recycle i d’altres. La meva preferida 👉🏻 @pepaloves 😍 #BcnShops
Ahir va començar la 5a edició de @moritzfeeddog. Si esteu per la ciutat aquest cap de setmana i us agrada la moda aquest festival és una cita imperdible. S’hi projectaran documentals com ”Cambodian Textiles”, “Les dessins de Christian Dior”, “The Times of Bill Cunningham”, “Paris Couture” o “The Wars of Coco Chanel”, entre d’altres. El que obria el festival ahir “Yellow is forbideen” em va flipar. Avui toca sessió doble 🍿 #LaBcnLastCallVaAlMoritzFeedDog 👩🏻👗
NOU POST AL BLOG 👉🏻 @barcugat || Li podrien haver posat ‘Bistrot Cugat’, ‘Le Comptoir de l’Eixample’ i mil combinacions franco-catalanes més. Doncs no. Li han posat Cugat en honor a la llibreria-papereria que fins fa poc hi havia al número 99 del Carrer Bruc. L’acaben d’obrir i ja està al meu Top 10 de bars-restaurants preferits de la ciutat. Enhorabona Quim i Joan, aquest local és canela fina!👌🏼 || Teniu la meva crònica al link de la bio 😉
«El seu ull sempre en cerca de la modernitat, retrata de manera inquietant aquesta continua transformació que allò modern imprimeix i exigeix la seva gent i les seves ciutats». ••• Fins al 19 de maig podeu visitar ‘Berenice Abbott. Retrats de la modernitat’ a @mapfrefcultura. Un recorregut per la trajectòria de la fotògrafa americana Berenice Abbott a través de gairebé 200 fotografies procedents d’algunes de les col·leccions nord-americanes més importants: The New York Public Library, The George Eastman Museum (Rochester, Nova York), The Howard Greenberg Gallery (Nova York), The International Center of Photography (Nova York), The MIT Museum (Cambridge, Massachusetts) i el The Museum of the City of New York. ••• Foto 1) exterior @mapfrefcultura Foto 2) retrat de Lucia Joyce (filla de James Joyce) Foto 3) Pont de Manhattan, 1936 Foto 4) Bar de Cabaret (aquesta és d’Eugène Atget ❤️ -n’hi ha 11 d’ell-) ••• 🗓 Dilluns de 14h a 20h /  De dimarts a dissabte de 10h a 20h /  Diumenges i festius de 11h a 19h. ••• #expoBereniceAbbott MERAVELLA ✨ (jo hi torno segur)
La Dreta de l’Eixample, les seves façanes i aquesta llum... 😍 #oldintownbcn

Dubtes, consultes, suggeriments?

bcnlastcall@gmail.com

Copyright © 2012 · All Rights Reserved · BcnLastCall

%d bloggers like this: