Bcn Last Call

Blog sobre Barcelona

Bar Versalles: petita joia modernista al barri de Sant Andreu

Tenir els amics escampats pels diferents districtes de Barcelona ajuda a que vagis coneixent racons de tota la ciutat. Fa uns mesos vaig desplaçar-me al barri de Sant Andreu per primera vegada. És llavors quan em va entrar curiositat per saber alguna cosa més d’aquella zona de la ciutat.

Doncs bé, pel que sembla la primera notícia escrita de Sant Andreu de Palomar data de l’any 992, en un document en el qual es consigna un lloc anomenat Palomar. No és fins al 1034 que apareixen junts els noms de Sant Andreu i Palomar. La riquesa principal del poble de Sant Andreu era l’agricultura de regadiu, gràcies a l’aigua que, des del segle X, li arribava del Rec Comtal, en el seu camí entre Montcada i Barcelona.

Va ser al llarg dels anys que la urbanització s’anà estenent en petits carrers a l’entorn del carrer Gran (on s’ubica precisament el bar Versalles), eix principal i antiga via romana.

A finals del segle XIX i principis del XX, en l’època de la industrialització, ja hi havia a Sant Andreu empreses importants i que requerien grans superfícies que impossibilitaven la seva localització al nucli central barceloní: em refereixo, per exemple, a la Fabra i Coats (actualment un equipament cultural per donar suport a la creativitat, el talent i la innovació a la ciutat), Fabricació Nacional de Colorants… així com un bon grapat de petites empreses i tallers.

Avui us parlaré d’un establiment quasi centenari. El conegut “Versalles”: una cafeteria (ara també restaurant) de l’època modernista que ha sobreviscut al pas del temps.

IMG_5162.JPG

Si hi aneu un dia veureu que hi ha dues plaques (una de metall al terra abans d’entrar al local i l’altra de pedra, enganxada al mur que fa xamfrà) que contextualitzen el naixement del local a l’any 1928.

IMG_5163.JPG

IMG_5161.JPG

Doncs bé, la pròpia pàgina web alerta d’aquest error temporal, doncs el tret de sortida del “Petit Versailles” (que és com se’l coneixia inicialment) sembla que fou l’any 1915.

Pel que sembla, en un programa de la Festa Major de Sant Andreu de Palomar de l’any 1915 hi apareix un anunci publicitant un establiment anomenat “Petit Versalles”. Seg0ns la informació consultada a la pàgina web de l’actual Bar Versalles, l’enunciat era el següent:

“Bar Petit Versailles. Obert tota la nit. Es serveixen menjars de tota mena. Especialitat en el serviment de banquets per a casaments i batetjos (sic). Es serveixen també a domicili. Hermós (sic) saló per a banquets. Champagnes, vins i licors de les millors marques. S. Andreu, 255 i Pons i Gallarza, 1. Barcelona (Sant Andreu).” 

Quan l’any 1939 Franco va guanyar la guerra el Petit Versalles va haver de canviar el seu nom convertint-se en el bar “Versalles”, doncs, el règim va obligar a que tots els establiments comercials i negocis castellanitzessin llurs noms. En fi, una de les “grandeses” d’aquella época…

Per sort l’interiorisme del Versalles es conserva i realment és teletransportador…

IMG_4020.JPG

IMG_4309.JPG

I perquè l’antic conviu amb allò modern… la Sala Versalles, el soterrani del Bar, antiga bodega, magatzem i espai utilitzat com a refugi durant la guerra, actualment s’ha reconvertit en un espai polivalent per acollir tot tipus d’esdeveniments (concerts, classes de ball…).

IMG_4310.JPG

Què, anem a fer un relaxing cup of café con leche al Versalles? 🙂

Coordenades:

 • Adreça: Gran de Sant Andreu, 255
 • Telèfon: 93.179.49.07
 • Horari: Dilluns a dijous de 7:30h a 00:00h // Divendres, dissabtes i vigílies de festius de 7:30h-02:00h // Diumenges i festius de 8:30h-00:00h

7 comments on “Bar Versalles: petita joia modernista al barri de Sant Andreu

 1. Jaume
  Octubre 14, 2014

  Hi acostumo a anar al migdia a dinar amb la meva filla. Bon menu de migdia, personal molt amable i lloc entranyable.

  • Bcn Last Call
   Octubre 14, 2014

   Jo a veure si hi vaig un dia a menjar. Només vaig tenir temps de fer un cafetó 🙂

   Merci pel teu comentari, vec que ets un “habitual” al Versalles 🙂

   Una abraçada,

   Núria

 2. bright
  Octubre 14, 2014

  es un lloc esplendit per anar a fer un cafe i juntament amb el Bar Colombia que el 2013 va fer el centenari son llocs emblemátics de Sant Andreu.

  • Bcn Last Call
   Octubre 14, 2014

   El Bar Colombia no el conec. Hauré de tornar a fer una excursió cap a Sant Andreu ben aviat! Merci pel comentari. Una abraçada, Núria.

 3. Pere
  Octubre 15, 2014

  Bona nit, com a director del Versalles voldria deixar unes paraules, puc dir que es un lloc que forma part de la vida del poblé de Sant Andreu, que es un lloc que te vida i anima propia, tots els que treballem porten la seva energía i podeu estar ben segurs que per nosaltres es un privilegi sentirle, gracies per la vostre aportacio al Versalles.

  • Bcn Last Call
   Octubre 15, 2014

   Moltes gràcies per les teves paraules. D’elles se’n desprèn aquesta passió per fer les coses ben fetes. Segui així. Teniu una joia que cal preservar durant molt de temps i seguir alimentant-la de la vostra energía i de tota aquella gent que el visita. Un lloc increïble, sens dubte.

   Salutacions,

   Núria

 4. Retroenllaç: Cafè del Centre (1873): resistint el pas del temps (Eixample) | Bcn Last Call

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bcn Last Call és membre de:

Bcn Last Call col·labora amb:

Reconeixements:

Encara no em segueixes a Instagram?? NO way!!

Aquesta tarda s’ha presentat a @heyshop_ el llibre de la il•lustradora i dissenyadora gràfica @malikafavre (editorial @counterprintbooks). ••• Un llibre que repassa la seva extensa trajectòria a través dels temes que més ha treballat: la dona, els viatges, la geometria, l’erotisme, la cultura pop i la societat i els problemes actuals (terreny, aquest darrer, que ha explorat de manera lliure a través de les conegudes portades del New Yorker). ••• Amb l’exemplar signat i amb el pin de regal 👄 torno a casa re-happy 💁🏻‍♀️
OLD/NEW IN TOWN 👉🏻 @baralegriabarcelona • L’altre dia vaig topar-me amb l’article de @7canibales sobre el Bar Alegria i vaig pensar: wo! un local modernista que no només no tanca sinó que renova cuina i de la mà de Tomás Abellán (@quetomas). Avui tocava fer vermut i visitar aquest local del 1899 ♥️. A continuació us llisto els meus locals modernistes preferits. Em dieu els vostres? (no sigui cas que m’estigui perdent alguna cosa important 😁): ▪️Bar Versalles (Sant Andreu) ▪️Cafè del Centre (Eixample) ▪️Reñé (Eixample) ▪️Casa Almirall (Raval) ▪️Cafè de l’Òpera (Gòtic) ▪️La Confiteria (Raval) ▪️Muy Buenas (Raval) ▪️London Bar (Raval) ▪️El Paraigua (Gòtic) ▪️L’ascensor (Gòtic). Bé, aquests dos darrers només tenen el mobiliari (són de finals dels 60) però l’experiència d’entrar al bar Ascensor a través d’un meravellós ascensor modernista és impagable. I la caixa enregistradora de El Paraigua és de traca 💖 ••• 🍁 Bon cap de setmana a tothom! 🍁 #OldInTownBcn
Fa just una setmana es presentava @apartgastro, un nou mitjà de comunicació nascut a Barcelona amb clara vocació internacional. ••• Apart proposa traspassar el paper i fer-nos viatjar, gràcies a la realitat virtual (la revista ve acompanyada d’unes ulleres VR), a 6 països que marcaran les tendències gastronòmiques del 2020. Brasil, Dinamarca, Japó, Argentina, Grècia i Marroc són els escenaris que protagonitzen aquest primer número dirigit per @ferranadria i produït per l’equip de @cuinacat. ••• El contingut és BRUTAL (imatges espectaculars, infografies plenes de curiositats…). Una aposta valenta. ••• Jo tinc la versió en català però també s’ha publicat en castellà i ja estan preparant la versió anglesa 👌🏼
Soul recovery after a very crazy week ♥️ merci bcp @julie.e.doiron #MWKUA
BILL VIOLA ➕ PAUL DALY (+ bonus extra) ••• Us recomano les dues darreres expos que he vist darrerament. Si necessiteu silenci aneu-hi, són l’antídot perfecte contra tot soroll 🍁 ••• Foto 1) 👉🏻 Bill Viola, ‘Mirrors of the Unseen’. La Pedrera presenta la primera exposició monogràfica de Bill Viola a Barcelona. Considerat un pioner en el desenvolupament del videoart, Bill Viola explora a través de la seva obra conceptes universals com la pena, la mort, el dolor, el pas del temps i les emocions que s’hi associen. La imatge que us he posat correspon a la peça que més em va agradar (no em vaig anotar el títol però sí recordo que durava 7 minuts i que la vaig veure dues vegades seguides). Crec que tots trobaríem la peça que ens encaixa en aquesta expo ✨ ••• Foto 2) 👉🏻 Paul Daly, ‘Living Matter’ (Can Framis, Poblenou) Aquest artista nascut a Liverpool porta des del 2000 instal•lat a Barcelona. Ens proposa apropar-nos als materials orgànics. El resultat són collages i mosaïcs que contenen un ampli ventall de textures, colors i transparències. Provoca que mirem la naturalesa morta des d’un altre prisma. És simplement meravellós. La imatge correspon a l’obra ‘Hedge 2’ (finals d’estiu, principis de tardor) ♥️ ••• Foto 3) 👉🏻 també a Can Framis ‘(a)simetrías’ és una instal•lació fotogràfica concebuda i realitzada pels estudiants del Màster en Fotografia i Disseny de l’ @elisavabcn. Els punts de partida són ‘encajar’ i ‘romper’. A partir d’aquí s’han treballat conceptes vinculats als rols de gènere i al binarisme -com a frontera social-. Tot un encert haver-la posat al pati de l’entrada de Can Framis 👌🏼 ••• 🍂 Feliç diumenge 🍂
L’espai de l’ @arantxarueda al @blancfest va passar de ser un petit refugi creatiu a una petita exposició que s’anava nodrint del talent de la gent que s’aturava i hi abocava tota la seva creativitat: sentiments, coses que mai es diuen, reinvidicacions... què bonic és poder intuir (al menys una mica) com és una persona segons el que hi veus en un full ple colors, formes, lletres que van creant capes d’informació visual. La conclusió és que m’han entrat unes ganes boges de fer un taller de collage 😱😇 [us deixo a stories el collage que més em va agradar 💕]
Si les porteries d’aquesta ciutat parlessin...♥️ [Les perles les vaig “guardant” aquí 👉🏻 #oldintownbcn]
CO₂ is in the air. I no mola. Gens. • #climatechange #climatestrike
«No se llaman acaso, “niñerías” las “cosas” de los niños, y “filosofías” las elucubraciones de los filósofos… y, así por este arte, mil cosas más? Pues, ¿por qué no llamar “BARCELONERÍAS” a las “cosas” de aquella Barcelona ochocentista que tenían, además, algo de las infantilidades del niño y no poco de las severidades del moralista?». . [Extracte de la intro de ‘Barcelonerías’ de Joaquín Mª de Nadal (Ediciones Librería Dalmau, 1942)]. ••• M’he trobat aquesta perla remenant a la 68a Fira del Llibre d’Ocasió, Antic i Modern (estarà fins al 06/10 al Passeig de Gràcia). Un auto-regal per a celebrar la ciutat que més m’estimo tot i que a vegades em fa enrabiar 😌. . . . . #llibresdebarcelona #barcelona #bcn #barcelonerías #llibresbcn #bcnllibres #fira #llibresantics #LibreríaDalmau #cosasdebarcelona #ciutat #city #citylover #lovethiscity #bcnlastcall #bcncultura #LaMercè #lamercè19 #curiositats

Dubtes, consultes, suggeriments?

bcnlastcall@gmail.com

Copyright © 2012 · All Rights Reserved · BcnLastCall

%d bloggers like this: