Bcn Last Call

Blog sobre Barcelona

Bar Versalles: petita joia modernista al barri de Sant Andreu

Tenir els amics escampats pels diferents districtes de Barcelona ajuda a que vagis coneixent racons de tota la ciutat. Fa uns mesos vaig desplaçar-me al barri de Sant Andreu per primera vegada. És llavors quan em va entrar curiositat per saber alguna cosa més d’aquella zona de la ciutat.

Doncs bé, pel que sembla la primera notícia escrita de Sant Andreu de Palomar data de l’any 992, en un document en el qual es consigna un lloc anomenat Palomar. No és fins al 1034 que apareixen junts els noms de Sant Andreu i Palomar. La riquesa principal del poble de Sant Andreu era l’agricultura de regadiu, gràcies a l’aigua que, des del segle X, li arribava del Rec Comtal, en el seu camí entre Montcada i Barcelona.

Va ser al llarg dels anys que la urbanització s’anà estenent en petits carrers a l’entorn del carrer Gran (on s’ubica precisament el bar Versalles), eix principal i antiga via romana.

A finals del segle XIX i principis del XX, en l’època de la industrialització, ja hi havia a Sant Andreu empreses importants i que requerien grans superfícies que impossibilitaven la seva localització al nucli central barceloní: em refereixo, per exemple, a la Fabra i Coats (actualment un equipament cultural per donar suport a la creativitat, el talent i la innovació a la ciutat), Fabricació Nacional de Colorants… així com un bon grapat de petites empreses i tallers.

Avui us parlaré d’un establiment quasi centenari. El conegut “Versalles”: una cafeteria (ara també restaurant) de l’època modernista que ha sobreviscut al pas del temps.

IMG_5162.JPG

Si hi aneu un dia veureu que hi ha dues plaques (una de metall al terra abans d’entrar al local i l’altra de pedra, enganxada al mur que fa xamfrà) que contextualitzen el naixement del local a l’any 1928.

IMG_5163.JPG

IMG_5161.JPG

Doncs bé, la pròpia pàgina web alerta d’aquest error temporal, doncs el tret de sortida del “Petit Versailles” (que és com se’l coneixia inicialment) sembla que fou l’any 1915.

Pel que sembla, en un programa de la Festa Major de Sant Andreu de Palomar de l’any 1915 hi apareix un anunci publicitant un establiment anomenat “Petit Versalles”. Seg0ns la informació consultada a la pàgina web de l’actual Bar Versalles, l’enunciat era el següent:

“Bar Petit Versailles. Obert tota la nit. Es serveixen menjars de tota mena. Especialitat en el serviment de banquets per a casaments i batetjos (sic). Es serveixen també a domicili. Hermós (sic) saló per a banquets. Champagnes, vins i licors de les millors marques. S. Andreu, 255 i Pons i Gallarza, 1. Barcelona (Sant Andreu).” 

Quan l’any 1939 Franco va guanyar la guerra el Petit Versalles va haver de canviar el seu nom convertint-se en el bar “Versalles”, doncs, el règim va obligar a que tots els establiments comercials i negocis castellanitzessin llurs noms. En fi, una de les “grandeses” d’aquella época…

Per sort l’interiorisme del Versalles es conserva i realment és teletransportador…

IMG_4020.JPG

IMG_4309.JPG

I perquè l’antic conviu amb allò modern… la Sala Versalles, el soterrani del Bar, antiga bodega, magatzem i espai utilitzat com a refugi durant la guerra, actualment s’ha reconvertit en un espai polivalent per acollir tot tipus d’esdeveniments (concerts, classes de ball…).

IMG_4310.JPG

Què, anem a fer un relaxing cup of café con leche al Versalles? 🙂

Coordenades:

 • Adreça: Gran de Sant Andreu, 255
 • Telèfon: 93.179.49.07
 • Horari: Dilluns a dijous de 7:30h a 00:00h // Divendres, dissabtes i vigílies de festius de 7:30h-02:00h // Diumenges i festius de 8:30h-00:00h

7 comments on “Bar Versalles: petita joia modernista al barri de Sant Andreu

 1. Jaume
  Octubre 14, 2014

  Hi acostumo a anar al migdia a dinar amb la meva filla. Bon menu de migdia, personal molt amable i lloc entranyable.

  • Bcn Last Call
   Octubre 14, 2014

   Jo a veure si hi vaig un dia a menjar. Només vaig tenir temps de fer un cafetó 🙂

   Merci pel teu comentari, vec que ets un “habitual” al Versalles 🙂

   Una abraçada,

   Núria

 2. bright
  Octubre 14, 2014

  es un lloc esplendit per anar a fer un cafe i juntament amb el Bar Colombia que el 2013 va fer el centenari son llocs emblemátics de Sant Andreu.

  • Bcn Last Call
   Octubre 14, 2014

   El Bar Colombia no el conec. Hauré de tornar a fer una excursió cap a Sant Andreu ben aviat! Merci pel comentari. Una abraçada, Núria.

 3. Pere
  Octubre 15, 2014

  Bona nit, com a director del Versalles voldria deixar unes paraules, puc dir que es un lloc que forma part de la vida del poblé de Sant Andreu, que es un lloc que te vida i anima propia, tots els que treballem porten la seva energía i podeu estar ben segurs que per nosaltres es un privilegi sentirle, gracies per la vostre aportacio al Versalles.

  • Bcn Last Call
   Octubre 15, 2014

   Moltes gràcies per les teves paraules. D’elles se’n desprèn aquesta passió per fer les coses ben fetes. Segui així. Teniu una joia que cal preservar durant molt de temps i seguir alimentant-la de la vostra energía i de tota aquella gent que el visita. Un lloc increïble, sens dubte.

   Salutacions,

   Núria

 4. Retroenllaç: Cafè del Centre (1873): resistint el pas del temps (Eixample) | Bcn Last Call

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bcn Last Call és membre de:

Bcn Last Call col·labora amb:

Reconeixements:

Encara no em segueixes a Instagram?? NO way!!

Tant de bo més rètols com el de la Biblioteca Pública Arús 💙👉🏻 #oldintownbcn
Never be sorry for the lack of response Your hand on my arm before we were lost 💫 #MWKUA @damienjuradomusic || @sitback.auditori #SitBack
NOU POST AL BLOG 👉🏻 avui us parlo d’un edifici de Barcelona que vaig visitar fa uns dies i que em va fascinar. Si l’haguéssim de definir amb paraules claus aquestes serien: ‘ciència, art tèxtil i sostenibitat’. Si vols saber de quin es tracta, clica a la bio, #yatusabes ⬆️ #ALaBcnLastCallLiHaFlipatAquestEdifici 👩🏻🏢
NEW IN TOWN 👉🏻 @lapicanteriaescriba 🍸🌮🥟 || La foto no fa justícia als plats de cuina fusió Japó-Perú-Brasil-Mèxic que vaig tastar l’altre dia (de fet sembla que sigui d’una festa foodie-cromàtica dedicada al color taronja). Si el carrer Marià Aguiló ja tenia molts punts de ser el meu preferit del Poblenou, La Picanteria m’hi ha acabat de convèncer. A més de la manduca un parell de coses interessants:☝🏼tenen una carta de cocktails MOLT recomanable; i✌🏼la barra és prou ampla per dinar/sopar si no queden taules. #LaBcnLastCallContinuaEnamoradaDelPoblenou 👩🏻🧡
El @jbyelcuco té un do: m’agrada tot el que dissenya. La seva col•lecció ‘Medley’ AW18/19 m’ha flipat tan que fins i tot m’he pegat uns dancings allí al mig de la botiga de la guapa de la Belén (@jimenez_store)❤️👉🏻 @offbeat_bcn (Raval). Gracias por esta mañana a los dos. Así(n), sí. #MadeInBarcelona
The sky is blue i la @catpowerofficial acaba de treure disc. Res pot anar malament avui ✨(deixeu els llistats enllaunats d’spoti i poseu-vos aquesta meravella de disc) #LaBcnLastCallFlipaFortAmbCatPower 👩🏻🎧
📣 NOU POST AL BLOG 👉🏻 @desteje || M’estava a punt de caducar el carnet de bloggera i he decidit posar-hi remei: reprendre el blog i explicar qui és la noia de la foto (no sóc jo, aquest melenón-pantene no és meu, és d’una de les persones amb més gust estètic i artístic que conec). Si la voleu conèixer aneu a la bio. #LaBcnLastCallQuasiPerdElCarnetDeBloggera 👩🏻✒️
Diria que @rasoterrabcn ha passat totes veggie-ISO del planeta. Si hi vaig un parell de vegades més crec que em faré vegetariana. #LaBcnLastCallPotserEsFaVegetariana 👩🏻🥦
• En la periferia brillante de una galaxia mediana, en medio de un mar oscuro donde flota nuestro mundo. Tú, que vienes a rondarme como los nueve planetas, parece que cuando bailas llueven miles de cometas. Tú que vienes a rondarme amárrate a mí • ❤️ #MWKUA @mariaarnaldimas

Dubtes, consultes, suggeriments?

bcnlastcall@gmail.com

Copyright © 2012 · All Rights Reserved · BcnLastCall

%d bloggers like this: