Bcn Last Call

Blog sobre Barcelona

Fàbrica Lehmann: el pati creatiu de l’Eixample esquerre

Gràcies al Festival d’Arquitectura 48h Openhouse Barcelona que ha tingut lloc aquest cap de setmana he tingut l’oportunitat de fer una visita guiada a un dels llocs més desconeguts de l’Eixample esquerre: l’antiga Fàbrica Lehmann. 

Aquest espai eclèctic escala posicions col·locant-se al top 10 dels meu racons preferits de Barcelona. Ara us explicaré perquè. Primer, però, una mica d’història…

IMG_5584.JPG

Ernst Paul Lehmann, nascut a Berlin el 9 de juny de 1856 i mort a Brandenburg an der Havel el 10 de juny de 1934 va ser un dels fabricants de joguines més importants del món. L’any 1893 Lehmann, instal·là una de les seves fabriques de nines de porcellana a l’interior d’una illa de cases situada entre els carrers Consell de Cent, Borrell, Aragó i Viladomat, a l’Antiga Esquerra de l’Eixample.

La instal·lació oficial de la fàbrica va tenir lloc durant el mes de març de 1894. En concret el 31 de març, Lehmann & Cía va sol·licitar el registre a Espanya de la marca Eden-Bébé, 4 anys després del seu registre a França. El segell que identificava les nines d’aquesta marca era el símbol de l’àncora, el símbol de la ciutat portuària que li va permetre construir l’imperi de les joguines a Europa.

image018

L’abril de l’any 1903, la companyia va decidir construir una xemeneia de 25 metres d’alçada per a la cocció i decoració de porcellana i posteriorment pels fogons amb gresol per fondre metalls.

IMG_5595.JPG

IMG_5587.JPG

IMG_5592.JPG

Accedint pel carreró que hi ha al número 159 del Consell de Cent arribareu al pati que alberga aquesta altíssima xemeneia. Abans d’arribar-hi, però, trobareu les bústies de la gent que actualment hi treballa. Això us donarà una idea de l’activitat que avui en dia es desenvolupa en aquest espai de l’Eixample: dissenyadors gràfics, fotògrafs, una galeria d’art, ceramistes, pintors, brocanters, una editorial i fins i tot un dissenyador de moda molt conegut que hi té el seu atélier…

IMG_5583.JPG

Anem per ordre:

1) COMANEGRA: Comanegra és una editorial independent fundada l’any 2006 a Barcelona per un conjunt d’amics que provenien majoritàriament del món del llibre i també de la gestió empresarial i la recerca acadèmica. Tenen les idees molt clares: “Ens agrada publicar llibres que donen a conèixer el nostre patrimoni cultural en un sentit ampli i també aquells que ens ajuden en el creixement personal i intel·lectual, en totes les edats.

IMG_5585.JPG

IMG_5586.JPG

2) Atélier Imma Vallmitjana: Un altre dels espais és taller de la pintora Imma Vallmitjana, l’obra de la qual té aires molt pop-art. Comparteix l’espai amb altres artistes com per exemple una senyora encantadora de París que fa un any i escaig es va instal·lar a Barcelona.

IMG_5582.JPG

IMG_5623.JPG

IMG_5601.JPG

3)  Studio Dinamo: És un espai de creació on es desenvolupen diferents projectes d’art i disseny mitjançant l’ús de tècniques artesanals, tradicionals i experimentals. Un taller-estudi de creació CoWorking on conviuen diferents artistes.

IMG_5589.JPG

4) Josep Abril: Doncs sí, aquí té el seu estudi (i un racó-outlet) aquest conegut dissenyador barceloní de moda masculina que ha col·laborat, entre d’altres, amb Armand Bassi.

IMG_5594.JPG

5) Estudi de Pintura i Dibuix: La Mar Font treballa a la planta superior, com en Josep Abril. L’espai de la Mar és blanc, net i polit. Això quan no està donant classes als seus alumnes. Tot un luxe estar aprenent en un espai tan evocador com el seu.

IMG_5597.JPG

6) Minji JungArribem al que, per a mi, va ser la cirereta del pastís de la visita a la Fàbrica. La Minji, sud-coreana, artista plàstica i ceramista ens va deixar bocabadats amb la seva obra, delicada, estèticament pura i amb gran dosi d’imaginació. La meva col·lecció preferida: “We are not the same, we are special” (vídeo) i la de perspectives. Increïble. Un treball impecable.

IMG_5598.JPG

IMG_5599.JPG

*************************************

Cada racó d’aquest pati, respira creativitat, vida, força, idees, somnis. Un patrimoni, l’intangible, que també cal protegir.

IMG_5588.JPG

IMG_5593.JPG

IMG_5590.JPG

IMG_5591.JPG

IMG_5596.JPG

Fonts:

http://www.ub.edu/geocrit/sn/sn-447.htm

http://fabricalehmann.cat/

http://www.48hopenhousebarcelona.org/index.php/blog/item/337-antiga-fabrica-lehman

4 comments on “Fàbrica Lehmann: el pati creatiu de l’Eixample esquerre

 1. Jaume
  Octubre 28, 2014

  Quin lloc més increiblement xulo!!!

  • Bcn Last Call
   Octubre 28, 2014

   Si Jaume! jo em vaig quedar amb la boca oberta #nimasnimenos 🙂

 2. Lourdes
  Octubre 31, 2014

  puedo compartirlo en mi facebook?

  • Bcn Last Call
   Octubre 31, 2014

   I tant que sí! Avec plaisir ^*__*^
   Una abraçada,
   Núria

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bcn Last Call és membre de:

Bcn Last Call col·labora amb:

Reconeixements:

Encara no em segueixes a Instagram?? NO way!!

Table for two 💫 #OldInTownBCN . . . . #oldintown #citylover #gotic #barrigotic #barcelona #city #ciutat #elparaigua #elparaiguabcn #bcn #citylife #tablefortwo #lovethisplace
Aquest vespre s’ha inaugurat HALLUCINATURE, la nova expo temporal organitzada a @framedgang.eyewear, de la mà de dues artistes que m’encanten: @honoreperrine i @chojnacka. Un viatge immersiu i vibrant, ple de colors i de natura. Una ocasió fantàstica per conèixer aquest espai TAN meravellós ♥️💫 . . . . #framedgang #weframeyourauthenticity #artbarcelona #barcelonacultura #eixample #barcelona #artgallery #opening #event #supportlocalartists #localart #madeinbarcelona #expo #exhibit
NOU POST AL BLOG 👉🏻 @colour_alchimia || Fa aproximadament un any vaig conèixer la feina i el món creatiu de la Laura Daza (@studio.laura.daza) a través de les xerrades matinals de @barcelona_cm. Fa poc ens hem vist i voilà! el primer post de l’any està dedicat al món del color i a una dona que fa molt per a que els demés en quedem fascinats. Entre blue mondays i grisos tempesta ens vindrà bé una mica de color a tots ✨Link in bio ✨ #CreatiusMadeInBarcelona . . . . #barcelona #creativity #creatius #madeinbarcelona #bcn #bcnlastcall #newpost #colours #colourtrends #LauraDaza #colourpalette #colourprovenance #colourstudio #coloursresearch #colourrevival
OLD IN TOWN 👉🏻 @boileau.music || Boileau és l’editorial musical en actiu més antiga de l’Estat Espanyol. El seu fundador Alessio Boileau Bernasconi la va inaugurar l’any 1913 a partir del seu taller de gravat i estampació. L'edifici on està situada (Provença, 287) és una obra racionalista protegida com a Bé Cultural d'Interès Local (a la placa de l’ajuntament hi consta l’any 1922). Ens ajuden a obrir les seves portes dos tiradors preciosos en forma de corxera 😍🎼 #OldInTownBcn . . . . #bcn #barcelona #promenade #city #citylover #lovethiscity #oldintown #fembarri #fembarriifemciutat #editorialboileau #music #musical #1913 #eixample #editorial #editorialdemúsica #música #BoileauMusic #partitures
22 entrevistes amb algunes de les personalitats més estimades de la ciutat (Colita, Juan Marsé, Oscar Tusquets, Teresa Gimpera, Guillermina Motta, Oriol Bohigas, Joan Manuel Serrat, etc.) ens transporten al local més singular i mític de la Barcelona de finals dels 60’ i principis dels 80’: Bocaccio. Gràcies a la quantitat de detalls i vivències descrites pels seus protagonistes i la passió del Toni Vall a l’hora de traslladar-les al lector, gairebé podem tocar amb la punteta dels dits l’efervescència intel·lectual i cultural del temple de la Gauche Divine i les guspires d’una època irrepetible. M’ha encantat i es llegeix en un pim-pam. ••• Hi ha tres paraules que es repeteixen sovint: ‘conversa’, ‘trobada’, ‘intercanvi’. Del capítol de la Serena Vergano (actriu), extracto això: «[La Bocaccio] complia una funció cultural molt important. I torna a preguntar-se per l’avui. L’avui en què els mitjans i les noves tecnologies et fan sentir que ho saps tot. “Si ja ho saps tot, per què hauries de parlar amb algú? La gent ha deixat de parlar!”». Doncs això, que més conversar i menys dictar sentència. ••• 📖 Bocaccio. On passava tot ✍🏻 Toni Vall 📚 Editorial @columnaedicions (1a edició, gener 2020) 🔎 #CityBooksBCN
L’edifici on hi ha el mosaic Budesca (1920), una altra de les petites joies del Clot 🐸☂️🐸 ••• #bcn #budesca #clot #barcelona #promenade #city #citylover #lovethiscity #oldintown #parapluie #building #Elclot #barri #fembarri #fembarriifemciutat
Aquí teniu la meva quota anual de latte matcha 🍵💫 . . . . #bcnlastcall #retromebcn #ihavethisthingwithfloors #hihavidamésenllàdeltematcha #niceplace #cozyplace #beautifulfloor #agenda2020 #2020vision #barcelona
Aquesta tarda es presentava el llibre ‘Bocaccio. On passava tot’ (ed. @columnaedicions, en castellà edita @eddestino) del periodista Toni Vall. Un llibre sobre la mítica boîte barcelonina del Carrer Muntaner, 505 oberta entre 1967 i 1985. Per si no fos poc, fent-ho coincidir amb la presentació, també s’inaugurava l’exposició ‘Bocaccio, el temple de la Gauche Divine’, comissiariada per l’autor, a la Sala 4 del @palaurobertcat a la sí o sí heu d’anar👌🏼💘 (fins 12/04) ••• No sé si m’ha fet més il•lusió escoltar les historietes de la Gimpera, passar per sota de la porta original del #Bocaccio per entrar a l’expo o tenir un llibre ara mateix entre les mans que s’acaba de saltar tota la cua de lectures pendents. ••• 1️⃣ La menda fent-se la foto al mirall original dels banys de la Bocaccio (si pogués parlar 😌). 2️⃣ Fotografies de l’època (a la més gran s’aprecia la porta d’entrada modernista del local que podreu veure a l’expo -flipant, de debò!-). 3️⃣ Quina música hi sonava? Com veieu mal gust no tenien amb les seves sessions monogràfiques. 4️⃣ Detall d’un dibuix de Jaume Perich ‘Soy de la gauche diBine’. Brutal 💖
Si voleu conèixer una Barcelona que no surt a les guies turístiques feu-ho amb llibres com l’’Anecdotario de Barcelona’, un anecdotari il·lustrat a tot color que repassa la història de la ciutat a través de 30 episodis que et faran descobrir personatges tan frikis com el Nicomedes Méndez (el botxí de Barcelona); locals del Barri ‘Chino’ que tenien vida pròpia o conspiracions molt “animals” contra Franco…🐘 ••• Per inversemblants que semblin alguns dels fets, tots estan perfectament documentats (que per alguna cosa la Roser Messa és historiadora de l’Art 😉 -i caçadora de @bcnhermes-). Si us agrada la història, les curiositats i la il·lustració aquest llibre hauria d’estar a les vostres prestatgeries. ••• 📖 Anecdotario de Barcelona ✍🏻 Roser Messa (@srabsenta) ✏️ Il·lustracions de @pepbrocal 📚 Editorial @comanegra (1a edició, 2016) 🔎 #CityBooksBCN

Dubtes, consultes, suggeriments?

bcnlastcall@gmail.com

Copyright © 2012 · All Rights Reserved · BcnLastCall

%d bloggers like this: