Bcn Last Call

Blog sobre Barcelona

Fàbrica Lehmann: el pati creatiu de l’Eixample esquerre

Gràcies al Festival d’Arquitectura 48h Openhouse Barcelona que ha tingut lloc aquest cap de setmana he tingut l’oportunitat de fer una visita guiada a un dels llocs més desconeguts de l’Eixample esquerre: l’antiga Fàbrica Lehmann. 

Aquest espai eclèctic escala posicions col·locant-se al top 10 dels meu racons preferits de Barcelona. Ara us explicaré perquè. Primer, però, una mica d’història…

IMG_5584.JPG

Ernst Paul Lehmann, nascut a Berlin el 9 de juny de 1856 i mort a Brandenburg an der Havel el 10 de juny de 1934 va ser un dels fabricants de joguines més importants del món. L’any 1893 Lehmann, instal·là una de les seves fabriques de nines de porcellana a l’interior d’una illa de cases situada entre els carrers Consell de Cent, Borrell, Aragó i Viladomat, a l’Antiga Esquerra de l’Eixample.

La instal·lació oficial de la fàbrica va tenir lloc durant el mes de març de 1894. En concret el 31 de març, Lehmann & Cía va sol·licitar el registre a Espanya de la marca Eden-Bébé, 4 anys després del seu registre a França. El segell que identificava les nines d’aquesta marca era el símbol de l’àncora, el símbol de la ciutat portuària que li va permetre construir l’imperi de les joguines a Europa.

image018

L’abril de l’any 1903, la companyia va decidir construir una xemeneia de 25 metres d’alçada per a la cocció i decoració de porcellana i posteriorment pels fogons amb gresol per fondre metalls.

IMG_5595.JPG

IMG_5587.JPG

IMG_5592.JPG

Accedint pel carreró que hi ha al número 159 del Consell de Cent arribareu al pati que alberga aquesta altíssima xemeneia. Abans d’arribar-hi, però, trobareu les bústies de la gent que actualment hi treballa. Això us donarà una idea de l’activitat que avui en dia es desenvolupa en aquest espai de l’Eixample: dissenyadors gràfics, fotògrafs, una galeria d’art, ceramistes, pintors, brocanters, una editorial i fins i tot un dissenyador de moda molt conegut que hi té el seu atélier…

IMG_5583.JPG

Anem per ordre:

1) COMANEGRA: Comanegra és una editorial independent fundada l’any 2006 a Barcelona per un conjunt d’amics que provenien majoritàriament del món del llibre i també de la gestió empresarial i la recerca acadèmica. Tenen les idees molt clares: “Ens agrada publicar llibres que donen a conèixer el nostre patrimoni cultural en un sentit ampli i també aquells que ens ajuden en el creixement personal i intel·lectual, en totes les edats.

IMG_5585.JPG

IMG_5586.JPG

2) Atélier Imma Vallmitjana: Un altre dels espais és taller de la pintora Imma Vallmitjana, l’obra de la qual té aires molt pop-art. Comparteix l’espai amb altres artistes com per exemple una senyora encantadora de París que fa un any i escaig es va instal·lar a Barcelona.

IMG_5582.JPG

IMG_5623.JPG

IMG_5601.JPG

3)  Studio Dinamo: És un espai de creació on es desenvolupen diferents projectes d’art i disseny mitjançant l’ús de tècniques artesanals, tradicionals i experimentals. Un taller-estudi de creació CoWorking on conviuen diferents artistes.

IMG_5589.JPG

4) Josep Abril: Doncs sí, aquí té el seu estudi (i un racó-outlet) aquest conegut dissenyador barceloní de moda masculina que ha col·laborat, entre d’altres, amb Armand Bassi.

IMG_5594.JPG

5) Estudi de Pintura i Dibuix: La Mar Font treballa a la planta superior, com en Josep Abril. L’espai de la Mar és blanc, net i polit. Això quan no està donant classes als seus alumnes. Tot un luxe estar aprenent en un espai tan evocador com el seu.

IMG_5597.JPG

6) Minji JungArribem al que, per a mi, va ser la cirereta del pastís de la visita a la Fàbrica. La Minji, sud-coreana, artista plàstica i ceramista ens va deixar bocabadats amb la seva obra, delicada, estèticament pura i amb gran dosi d’imaginació. La meva col·lecció preferida: “We are not the same, we are special” (vídeo) i la de perspectives. Increïble. Un treball impecable.

IMG_5598.JPG

IMG_5599.JPG

*************************************

Cada racó d’aquest pati, respira creativitat, vida, força, idees, somnis. Un patrimoni, l’intangible, que també cal protegir.

IMG_5588.JPG

IMG_5593.JPG

IMG_5590.JPG

IMG_5591.JPG

IMG_5596.JPG

Fonts:

http://www.ub.edu/geocrit/sn/sn-447.htm

http://fabricalehmann.cat/

http://www.48hopenhousebarcelona.org/index.php/blog/item/337-antiga-fabrica-lehman

4 comments on “Fàbrica Lehmann: el pati creatiu de l’Eixample esquerre

 1. Jaume
  Octubre 28, 2014

  Quin lloc més increiblement xulo!!!

  • Bcn Last Call
   Octubre 28, 2014

   Si Jaume! jo em vaig quedar amb la boca oberta #nimasnimenos 🙂

 2. Lourdes
  Octubre 31, 2014

  puedo compartirlo en mi facebook?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bcn Last Call és membre de:

Bcn Last Call col·labora amb:

Reconeixements:

Encara no em segueixes a Instagram?? NO way!!

NOU POST AL BLOG 👉🏻 avui us parlo d’un edifici de Barcelona que vaig visitar fa uns dies i que em va fascinar. Si l’haguéssim de definir amb paraules claus aquestes serien: ‘ciència, art tèxtil i sostenibitat’. Si vols saber de quin es tracta, clica a la bio, #yatusabes ⬆️ #ALaBcnLastCallLiHaFlipatAquestEdifici 👩🏻🏢
NEW IN TOWN 👉🏻 @lapicanteriaescriba 🍸🌮🥟 || La foto no fa justícia als plats de cuina fusió Japó-Perú-Brasil-Mèxic que vaig tastar l’altre dia (de fet sembla que sigui d’una festa foodie-cromàtica dedicada al color taronja). Si el carrer Marià Aguiló ja tenia molts punts de ser el meu preferit del Poblenou, La Picanteria m’hi ha acabat de convèncer. A més de la manduca un parell de coses interessants:☝🏼tenen una carta de cocktails MOLT recomanable; i✌🏼la barra és prou ampla per dinar/sopar si no queden taules. #LaBcnLastCallContinuaEnamoradaDelPoblenou 👩🏻🧡
El @jbyelcuco té un do: m’agrada tot el que dissenya. La seva col•lecció ‘Medley’ AW18/19 m’ha flipat tan que fins i tot m’he pegat uns dancings allí al mig de la botiga de la guapa de la Belén (@jimenez_store)❤️👉🏻 @offbeat_bcn (Raval). Gracias por esta mañana a los dos. Así(n), sí. #MadeInBarcelona
The sky is blue i la @catpowerofficial acaba de treure disc. Res pot anar malament avui ✨(deixeu els llistats enllaunats d’spoti i poseu-vos aquesta meravella de disc) #LaBcnLastCallFlipaFortAmbCatPower 👩🏻🎧
📣 NOU POST AL BLOG 👉🏻 @desteje || M’estava a punt de caducar el carnet de bloggera i he decidit posar-hi remei: reprendre el blog i explicar qui és la noia de la foto (no sóc jo, aquest melenón-pantene no és meu, és d’una de les persones amb més gust estètic i artístic que conec). Si la voleu conèixer aneu a la bio. #LaBcnLastCallQuasiPerdElCarnetDeBloggera 👩🏻✒️
Diria que @rasoterrabcn ha passat totes veggie-ISO del planeta. Si hi vaig un parell de vegades més crec que em faré vegetariana. #LaBcnLastCallPotserEsFaVegetariana 👩🏻🥦
• En la periferia brillante de una galaxia mediana, en medio de un mar oscuro donde flota nuestro mundo. Tú, que vienes a rondarme como los nueve planetas, parece que cuando bailas llueven miles de cometas. Tú que vienes a rondarme amárrate a mí • ❤️ #MWKUA @mariaarnaldimas
A mi em poses un cevichito al davant i...❤️ Diria que després del sushi (i de tot el que cuina ma mare) el ceviche és un dels meus plats preferits. Recomanacions d’algun restaurant a Barcelona? (ja conec els de @lascarbcn @costapacificobcn @totorabcn @ceviche103 @makobcn @pankorestaurant i @palocortaobcn -el de la 📸-). Bon cap de setmana a tothom i espero suggeriments! #LaBcnLastCallTéMonoDeCeviche 👩🏻🐟
Faria un cafè amb tu, aquí. Si si. Tu... 👉🏻#oldintownbcn 👈🏻

Dubtes, consultes, suggeriments?

bcnlastcall@gmail.com

Copyright © 2012 · All Rights Reserved · BcnLastCall

%d bloggers like this: