Bcn Last Call

Blog sobre Barcelona

Fàbrica Lehmann: el pati creatiu de l’Eixample esquerre

Gràcies al Festival d’Arquitectura 48h Openhouse Barcelona que ha tingut lloc aquest cap de setmana he tingut l’oportunitat de fer una visita guiada a un dels llocs més desconeguts de l’Eixample esquerre: l’antiga Fàbrica Lehmann. 

Aquest espai eclèctic escala posicions col·locant-se al top 10 dels meu racons preferits de Barcelona. Ara us explicaré perquè. Primer, però, una mica d’història…

IMG_5584.JPG

Ernst Paul Lehmann, nascut a Berlin el 9 de juny de 1856 i mort a Brandenburg an der Havel el 10 de juny de 1934 va ser un dels fabricants de joguines més importants del món. L’any 1893 Lehmann, instal·là una de les seves fabriques de nines de porcellana a l’interior d’una illa de cases situada entre els carrers Consell de Cent, Borrell, Aragó i Viladomat, a l’Antiga Esquerra de l’Eixample.

La instal·lació oficial de la fàbrica va tenir lloc durant el mes de març de 1894. En concret el 31 de març, Lehmann & Cía va sol·licitar el registre a Espanya de la marca Eden-Bébé, 4 anys després del seu registre a França. El segell que identificava les nines d’aquesta marca era el símbol de l’àncora, el símbol de la ciutat portuària que li va permetre construir l’imperi de les joguines a Europa.

image018

L’abril de l’any 1903, la companyia va decidir construir una xemeneia de 25 metres d’alçada per a la cocció i decoració de porcellana i posteriorment pels fogons amb gresol per fondre metalls.

IMG_5595.JPG

IMG_5587.JPG

IMG_5592.JPG

Accedint pel carreró que hi ha al número 159 del Consell de Cent arribareu al pati que alberga aquesta altíssima xemeneia. Abans d’arribar-hi, però, trobareu les bústies de la gent que actualment hi treballa. Això us donarà una idea de l’activitat que avui en dia es desenvolupa en aquest espai de l’Eixample: dissenyadors gràfics, fotògrafs, una galeria d’art, ceramistes, pintors, brocanters, una editorial i fins i tot un dissenyador de moda molt conegut que hi té el seu atélier…

IMG_5583.JPG

Anem per ordre:

1) COMANEGRA: Comanegra és una editorial independent fundada l’any 2006 a Barcelona per un conjunt d’amics que provenien majoritàriament del món del llibre i també de la gestió empresarial i la recerca acadèmica. Tenen les idees molt clares: “Ens agrada publicar llibres que donen a conèixer el nostre patrimoni cultural en un sentit ampli i també aquells que ens ajuden en el creixement personal i intel·lectual, en totes les edats.

IMG_5585.JPG

IMG_5586.JPG

2) Atélier Imma Vallmitjana: Un altre dels espais és taller de la pintora Imma Vallmitjana, l’obra de la qual té aires molt pop-art. Comparteix l’espai amb altres artistes com per exemple una senyora encantadora de París que fa un any i escaig es va instal·lar a Barcelona.

IMG_5582.JPG

IMG_5623.JPG

IMG_5601.JPG

3)  Studio Dinamo: És un espai de creació on es desenvolupen diferents projectes d’art i disseny mitjançant l’ús de tècniques artesanals, tradicionals i experimentals. Un taller-estudi de creació CoWorking on conviuen diferents artistes.

IMG_5589.JPG

4) Josep Abril: Doncs sí, aquí té el seu estudi (i un racó-outlet) aquest conegut dissenyador barceloní de moda masculina que ha col·laborat, entre d’altres, amb Armand Bassi.

IMG_5594.JPG

5) Estudi de Pintura i Dibuix: La Mar Font treballa a la planta superior, com en Josep Abril. L’espai de la Mar és blanc, net i polit. Això quan no està donant classes als seus alumnes. Tot un luxe estar aprenent en un espai tan evocador com el seu.

IMG_5597.JPG

6) Minji JungArribem al que, per a mi, va ser la cirereta del pastís de la visita a la Fàbrica. La Minji, sud-coreana, artista plàstica i ceramista ens va deixar bocabadats amb la seva obra, delicada, estèticament pura i amb gran dosi d’imaginació. La meva col·lecció preferida: “We are not the same, we are special” (vídeo) i la de perspectives. Increïble. Un treball impecable.

IMG_5598.JPG

IMG_5599.JPG

*************************************

Cada racó d’aquest pati, respira creativitat, vida, força, idees, somnis. Un patrimoni, l’intangible, que també cal protegir.

IMG_5588.JPG

IMG_5593.JPG

IMG_5590.JPG

IMG_5591.JPG

IMG_5596.JPG

Fonts:

http://www.ub.edu/geocrit/sn/sn-447.htm

http://fabricalehmann.cat/

http://www.48hopenhousebarcelona.org/index.php/blog/item/337-antiga-fabrica-lehman

4 comments on “Fàbrica Lehmann: el pati creatiu de l’Eixample esquerre

 1. Jaume
  Octubre 28, 2014

  Quin lloc més increiblement xulo!!!

  • Bcn Last Call
   Octubre 28, 2014

   Si Jaume! jo em vaig quedar amb la boca oberta #nimasnimenos 🙂

 2. Lourdes
  Octubre 31, 2014

  puedo compartirlo en mi facebook?

  • Bcn Last Call
   Octubre 31, 2014

   I tant que sí! Avec plaisir ^*__*^
   Una abraçada,
   Núria

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bcn Last Call és membre de:

Bcn Last Call col·labora amb:

Reconeixements:

Encara no em segueixes a Instagram?? NO way!!

BARNATRESC 〰️ a mi si la @lamevabcn “me dice ‘ven’, lo dejo todo”, així que avui m’he tret el carnet de #BarnaTresc (és gratis, peñuqui) i hem caminat 10 km (des de la Barceloneta fins a Sant Adrià de Besós). Recomanable per conèixer la ciutat (avui he descobert que el Besós té l’aigua cristal•lina a la desembocadura) i fer exercici. Trobeu tota la info de les rutes a la web 👉🏻 www.euro-senders.com/barnatresc || ✏️Apunteu! les properes són el 12/05 - 16/06 i el 06/07 (nocturna) #ActivitatGratuïta 💚
Com anem de ‘dramitas’? Ahir vaig trobar aquesta fantàstica llibreta de @cicadidaestudio a @lallamastore (👉🏻 post in progress, next week el publico) i vaig pensar en comprar-ne un grapat i regalar-les a aquelles persones -tots tenim un(a) #dramaqueen a la vora- que viuen en un drama permanent. Segons com, també pot ser un regal de Sant Jordi. Ahí lo dejo... 😁 Bon cap de setmana! #NoQuieroMásDramasEnMiVidaSoloComediasEntretenidas #AlaskaDixit
Jo m’enamoro. Tu t’enamores. Paris m’enamora. He transformat la meva ressaca parisenca en 10 propostes per si heu de visitar la ciutat durant les properes vacances. Si us molen, comenteu, ne soyez pas timide 😁! ➖➖➖➖ 1️⃣ Marché des Enfants Rouges: petit mercat on podeu fer una parada i menjar alguna cosa sense que us costi un ronyó (opcions vegeterianes, libaneses, japoneses, italianes,…). . 2️⃣ Grand Palais: sempre val la pena mirar la programació artística d’aquesta GRAN sala. . 3️⃣ Merci: LA concept store més coneguda de París (ara que ja no hi ha Colette). Hi teniu un petit racó-cafeteria molt mono si heu de fer una pausa. . 4️⃣ Fundació Henri-Cartier Bresson: si sou amants de la fotografia, mireu-hi la programació. No és un espai gaire gran però us podeu trobar amb exposicions que valguin molt la pena. . 5️⃣ Kerzon: en aquesta botiga de la rue de Turenne hi podreu trobar, entre d’altres productes meravellosos, espelmes amb l’olor de Place des Vosges, del Parc Monceau i de mil racons més de París. . 6️⃣ Mariage Frères: una de les meves botigues preferides per a comprar te: especialment bonic l’establiment que tenen a la Place de la Madeleine. . 7️⃣ Le Bon Marché: un dels imprescindibles de la Rive Gauche: una de les galeries més antigues de Paris on s’hi passegen artistes i actrius: jo aquest diumenge m’hi vaig trobar a l’Isabelle Nanty (Georgette a la peli d’Amélie). Molt bona selecció de productes i un ambient gens estressant si es compara amb Lafayette o Printemps. . 8️⃣ La Cité de la Musique: jo hi vaig anar per l’expo de ‘Doisneau et la musique’ però em va agradar tant l’edifici, com l’expo com tot l’espai de la Villette que hi ha la vora. . 9️⃣ French Trotters: concept store de dos pisos on hi pots trobar marques interessants i les darreres propostes de moda, complements i llar. Preus pels núvols. (Però mola MOLT la selecció que hi tenen). . 🔟 Le Loir dans la Théière: un dels meus imprescindibles del barri del Marais per a té i pastissos. Sol haver-hi força gent per la tarda però pel matí és genial. No hi estan permesos els ordinadors. No és un lloc de modernillos. I precisament m’encanta per això.
Bonne gueule et bon weekend à tout le monde! ✨
Després d’haver passat desenes de vegades durant el darrer any pel carrer Parlament fa un parell de dies em vaig donar compte de que existeix (#OleMiEmpane) 💁🏻‍♀️👉🏻 @misskleckley una botiga de roba i complements amb marques que van des de @lazyoafs a Champion passant per Ellesse, Valfré, Crap Eyewear, Coucousuzette, Models Own, Holy Recycle i d’altres. La meva preferida 👉🏻 @pepaloves 😍 #BcnShops
Ahir va començar la 5a edició de @moritzfeeddog. Si esteu per la ciutat aquest cap de setmana i us agrada la moda aquest festival és una cita imperdible. S’hi projectaran documentals com ”Cambodian Textiles”, “Les dessins de Christian Dior”, “The Times of Bill Cunningham”, “Paris Couture” o “The Wars of Coco Chanel”, entre d’altres. El que obria el festival ahir “Yellow is forbideen” em va flipar. Avui toca sessió doble 🍿 #LaBcnLastCallVaAlMoritzFeedDog 👩🏻👗
NOU POST AL BLOG 👉🏻 @barcugat || Li podrien haver posat ‘Bistrot Cugat’, ‘Le Comptoir de l’Eixample’ i mil combinacions franco-catalanes més. Doncs no. Li han posat Cugat en honor a la llibreria-papereria que fins fa poc hi havia al número 99 del Carrer Bruc. L’acaben d’obrir i ja està al meu Top 10 de bars-restaurants preferits de la ciutat. Enhorabona Quim i Joan, aquest local és canela fina!👌🏼 || Teniu la meva crònica al link de la bio 😉
«El seu ull sempre en cerca de la modernitat, retrata de manera inquietant aquesta continua transformació que allò modern imprimeix i exigeix la seva gent i les seves ciutats». ••• Fins al 19 de maig podeu visitar ‘Berenice Abbott. Retrats de la modernitat’ a @mapfrefcultura. Un recorregut per la trajectòria de la fotògrafa americana Berenice Abbott a través de gairebé 200 fotografies procedents d’algunes de les col·leccions nord-americanes més importants: The New York Public Library, The George Eastman Museum (Rochester, Nova York), The Howard Greenberg Gallery (Nova York), The International Center of Photography (Nova York), The MIT Museum (Cambridge, Massachusetts) i el The Museum of the City of New York. ••• Foto 1) exterior @mapfrefcultura Foto 2) retrat de Lucia Joyce (filla de James Joyce) Foto 3) Pont de Manhattan, 1936 Foto 4) Bar de Cabaret (aquesta és d’Eugène Atget ❤️ -n’hi ha 11 d’ell-) ••• 🗓 Dilluns de 14h a 20h /  De dimarts a dissabte de 10h a 20h /  Diumenges i festius de 11h a 19h. ••• #expoBereniceAbbott MERAVELLA ✨ (jo hi torno segur)
La Dreta de l’Eixample, les seves façanes i aquesta llum... 😍 #oldintownbcn

Dubtes, consultes, suggeriments?

bcnlastcall@gmail.com

Copyright © 2012 · All Rights Reserved · BcnLastCall

%d bloggers like this: