Bcn Last Call

Blog sobre Barcelona

Fàbrica Lehmann: el pati creatiu de l’Eixample esquerre

Gràcies al Festival d’Arquitectura 48h Openhouse Barcelona que ha tingut lloc aquest cap de setmana he tingut l’oportunitat de fer una visita guiada a un dels llocs més desconeguts de l’Eixample esquerre: l’antiga Fàbrica Lehmann. 

Aquest espai eclèctic escala posicions col·locant-se al top 10 dels meu racons preferits de Barcelona. Ara us explicaré perquè. Primer, però, una mica d’història…

IMG_5584.JPG

Ernst Paul Lehmann, nascut a Berlin el 9 de juny de 1856 i mort a Brandenburg an der Havel el 10 de juny de 1934 va ser un dels fabricants de joguines més importants del món. L’any 1893 Lehmann, instal·là una de les seves fabriques de nines de porcellana a l’interior d’una illa de cases situada entre els carrers Consell de Cent, Borrell, Aragó i Viladomat, a l’Antiga Esquerra de l’Eixample.

La instal·lació oficial de la fàbrica va tenir lloc durant el mes de març de 1894. En concret el 31 de març, Lehmann & Cía va sol·licitar el registre a Espanya de la marca Eden-Bébé, 4 anys després del seu registre a França. El segell que identificava les nines d’aquesta marca era el símbol de l’àncora, el símbol de la ciutat portuària que li va permetre construir l’imperi de les joguines a Europa.

image018

L’abril de l’any 1903, la companyia va decidir construir una xemeneia de 25 metres d’alçada per a la cocció i decoració de porcellana i posteriorment pels fogons amb gresol per fondre metalls.

IMG_5595.JPG

IMG_5587.JPG

IMG_5592.JPG

Accedint pel carreró que hi ha al número 159 del Consell de Cent arribareu al pati que alberga aquesta altíssima xemeneia. Abans d’arribar-hi, però, trobareu les bústies de la gent que actualment hi treballa. Això us donarà una idea de l’activitat que avui en dia es desenvolupa en aquest espai de l’Eixample: dissenyadors gràfics, fotògrafs, una galeria d’art, ceramistes, pintors, brocanters, una editorial i fins i tot un dissenyador de moda molt conegut que hi té el seu atélier…

IMG_5583.JPG

Anem per ordre:

1) COMANEGRA: Comanegra és una editorial independent fundada l’any 2006 a Barcelona per un conjunt d’amics que provenien majoritàriament del món del llibre i també de la gestió empresarial i la recerca acadèmica. Tenen les idees molt clares: “Ens agrada publicar llibres que donen a conèixer el nostre patrimoni cultural en un sentit ampli i també aquells que ens ajuden en el creixement personal i intel·lectual, en totes les edats.

IMG_5585.JPG

IMG_5586.JPG

2) Atélier Imma Vallmitjana: Un altre dels espais és taller de la pintora Imma Vallmitjana, l’obra de la qual té aires molt pop-art. Comparteix l’espai amb altres artistes com per exemple una senyora encantadora de París que fa un any i escaig es va instal·lar a Barcelona.

IMG_5582.JPG

IMG_5623.JPG

IMG_5601.JPG

3)  Studio Dinamo: És un espai de creació on es desenvolupen diferents projectes d’art i disseny mitjançant l’ús de tècniques artesanals, tradicionals i experimentals. Un taller-estudi de creació CoWorking on conviuen diferents artistes.

IMG_5589.JPG

4) Josep Abril: Doncs sí, aquí té el seu estudi (i un racó-outlet) aquest conegut dissenyador barceloní de moda masculina que ha col·laborat, entre d’altres, amb Armand Bassi.

IMG_5594.JPG

5) Estudi de Pintura i Dibuix: La Mar Font treballa a la planta superior, com en Josep Abril. L’espai de la Mar és blanc, net i polit. Això quan no està donant classes als seus alumnes. Tot un luxe estar aprenent en un espai tan evocador com el seu.

IMG_5597.JPG

6) Minji JungArribem al que, per a mi, va ser la cirereta del pastís de la visita a la Fàbrica. La Minji, sud-coreana, artista plàstica i ceramista ens va deixar bocabadats amb la seva obra, delicada, estèticament pura i amb gran dosi d’imaginació. La meva col·lecció preferida: “We are not the same, we are special” (vídeo) i la de perspectives. Increïble. Un treball impecable.

IMG_5598.JPG

IMG_5599.JPG

*************************************

Cada racó d’aquest pati, respira creativitat, vida, força, idees, somnis. Un patrimoni, l’intangible, que també cal protegir.

IMG_5588.JPG

IMG_5593.JPG

IMG_5590.JPG

IMG_5591.JPG

IMG_5596.JPG

Fonts:

http://www.ub.edu/geocrit/sn/sn-447.htm

http://fabricalehmann.cat/

http://www.48hopenhousebarcelona.org/index.php/blog/item/337-antiga-fabrica-lehman

4 comments on “Fàbrica Lehmann: el pati creatiu de l’Eixample esquerre

 1. Jaume
  Octubre 28, 2014

  Quin lloc més increiblement xulo!!!

  • Bcn Last Call
   Octubre 28, 2014

   Si Jaume! jo em vaig quedar amb la boca oberta #nimasnimenos 🙂

 2. Lourdes
  Octubre 31, 2014

  puedo compartirlo en mi facebook?

  • Bcn Last Call
   Octubre 31, 2014

   I tant que sí! Avec plaisir ^*__*^
   Una abraçada,
   Núria

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bcn Last Call és membre de:

Bcn Last Call col·labora amb:

Reconeixements:

Encara no em segueixes a Instagram?? NO way!!

Cuideu-vos molt i de tant en tant apagueu el mòbil (i engegueu tots els challenges a fer punyetes) 🐚✨ . . . #home #painting #primavera #spring #casa #colours #petitcoin #haiku #busonhaiku
«Según la poética formulación de Walter Benjamin, el aburrimiento es “el pájaro de ensueño que incuba el huevo de la experiencia”. Dicho de otra manera: también puede ser una espera temporal que desencadene nuestras mejores fuerzas». [📖 El tiempo regalado, Andrea Köhler] ••• Avorrir-nos i mirar el sostre de casa també hauria d’estar entre els nostres plans ✨ #staythefuckhome . . . #barcelona #casa #calm #thinking #walterbenjamin #reading #time #ElTiempoRegalado
Crec que després de tot això conjugarem més els verbs en plural que en singular ✨ Cuidem-nos 💖 #whatscomingnext #humancity
És la casa de color verd més bonica que he vist mai? Ho és 💚✨ #SantAndreu . . . . #citylover #lovethiscity #barcelona #bcn #ciutat #buildings #modernisme #artnouveau #edificimodernista #beauty #mytinyatlas #green #greenhouse #instadaily #beauty #streets #carrersdebarcelona #carrers
Sona Doris Day al @cafedelapedrera i fa un dia fantàstic per a reivindicar-nos. Feliç dia a totes les dones meravelloses que m’envolten. Gràcies per ser inspiració, refugi, llum 💜✨
«Se ha configurado una nueva estética que se presenta altamente importada, una calle con unos rótulos y unos escaparates que parecen formar parte del decorado de una película más bien que de un sitio en el que vive y muere gente real. Estas máscaras evidencian en lo que se ha convertido la calle: una representación de una fantasía, una simulación de la modernidad, una pantomima existencial que reafirma unas identidades que no están arraigadas más que de consumismo irreverente». ••• Pol Rodellar ens ofereix amb ‘Carrer Parlament’ una mirada crítica i autoparòdica del Carrer Parlament i, més extensivament, de la ciutat de Barcelona. Riure, riureu. Pensar, pensareu. Qui no ha quedat a fer un vermut durants aquests darrers anys per la zona del Carrer Parlament? Tots hem vist com aquest carrer i zona mutaven, com es gentrificava, com augmentaven els preus dels lloguers, com també locals moderns han obert i han tancat (Tarannà, Chirusa -a Viladomat-). Un carrer digne d’estudi econòmic i antropològic. El text i les iròniques il·lustracions de la Cristina Daura ens porten a reflexionar sobre la ciutat i la seva pèrdua galopant d’autenticitat. Es llegeix molt ràpid: més o menys el que tarda un hipster-hater en prendre un vermut i jalar una torrada d’alvocat. Bon cap de setmana! ✨ ••• 📖 Carrer Parlament. ¿Quien querría un futuro pudiendo beber vermut? ✍🏻 Pol Rodellar (@mujeresmujeres) i il·lustracions de Cristina Daura (@cdaura) 📚 @temasdehoy 🔎 #CityBooksBCN . . . . #city #citybooks #citylover #lovethiscity #llibresdebarcelona #llibresobrebarcelona #bcnllibres #bcnbooks #books #barcelonabooks #barcelonabook #barcelona #bcn #bcnliteratura #llibresbcn #reading #bcnciutat #ciutat #vermut #carrerparlament
💔💔💔 @thisispolica #MWKUA
Aprofito aquesta fotassa (*) que em va fer l’amic Víctor (👉🏻 @gastrofilia) per dir-vos que si encara no heu anat a @robothousebarcelona potser avui és el dia ideal 🤖. I no, la meva beguda no era un brou de peix. #CaldoPareceLimonadaEs 🍋 ••• (*) Sobre ‘fotassa’ diu #OptimotCat al Twitter [Tweet de 13/01/2017]: «“Fotassa"! El sufix '-às, -assa' està sobrevalorat a Instagram... Altres opcions: — llamp de foto! — gran foto! — quina foto! — magnífica!». ••• Si algú ha dit mai ⚡️’Llamp de foto!’ ⚡️si us plau que ho comenti, tinc curiositat 😁 Bon cap de setmana! PD: els @verytastybcn no eren l’atrezzo...bé, una mica sí 😜😘
NEW IN TOWN 👉🏻 Fa 2-3 mesos que la botiga de mobles i interiorisme @vbcn_decor (Provença amb Pau Claris) ha incorporat un gran corner de perfumeria amb un nom que ocupa la pràctica totalitat de les prestatgeries: Avery (@avery_perfume_gallery). Avery té una àmplia gamma de marques úniques de perfumeria i cosmètica entre les quals es troba @roadsgroup, un dels meus grans darrers descobriments (el concepte, les fragàncies i els expositors són🔝💫 ho veureu a les imatges 3-4-5). . . . #barcelona #eixample #perfumeria #niche #roadsperfume #Valro #botiguesdebarcelona #bcnshops #bcnshopping #cosmetica #parfum #parfums

Dubtes, consultes, suggeriments?

bcnlastcall@gmail.com

Copyright © 2012 · All Rights Reserved · BcnLastCall

%d bloggers like this: