Avui us proposo un pla de diumenge: el Museu del Disseny de Barcelona que va obrir les seves portes el passat 14 de desembre.
Aprofitant que fins al 31 de gener l’entrada és gratuïta (i davant la cua de +d’1 hora que hi havia per entrar a Palo Alto Market #estembojosoquè?), vaig decidir que era un bon dia per anar-hi a treure el nas.
El MDB és el museu de les arts de l’objecte i del disseny i, com molts de vosaltres haureu llegit als mitjans, integra les col·leccions del Museu de les Arts Decoratives, el Museu de Ceràmica, el Museu Tèxtil i d’Indumentària i el Gabinet de les Arts Gràfiques de la ciutat (omplir un espai de tants metres quadrats, requeria “ajuntar material” que estava disseminat per tota la ciutat).
Haver visitat ja fa temps al Palau Reial de Pedralbes tres dels quatre museus que integren l’actual MDB no va ajudar a que el trobés especialment “innovador”, està clar. Entenc que en un futur s’anirà nodrint d’exposicions temporals que el faran més compacte. De moment, li falta “xixa”.
A continuació us en detallo els elements més destacables:
1) L’edifici:
Alguns l’anomenen “grapadora“. Davant d’aquest sobrenom, recurrentment citat als mitjans em vaig aturar una estona per a observar l’edifici. Què se suposa que grapa? La desapareguda anella de la plaça de les Glòries? Segons l’alcalde, “grapa passat i futur”. Ok. Va bene.
En qualsevol cas està bé saber (rectifico; queda bé poder dir) que es tracta d’un dels edificis que compleixen amb alts estàndards mediambientals gràcies, això, a l’obtenció de la màxima qualificació en eficiència energètica.
L’edifici, ideat per l’equip MBM arquitectes (estudi d’arquitectes encarregat de projectar, entre d’altres, l’estació de metro del Liceu o la Sala Gaudí de la Pedrera), combina una façana de vidre i metall amb elements més “naturals” com són el llac i els jardins verticals.
Aquest museu era l’última gran peça que faltava per completar el Disseny Hub Barcelona, un edifici que acull també el Foment de les Arts i el Disseny (FAD), el Barcelona Centre de Disseny (BCD) i la Biblioteca El Clot-Josep Benet. Un pack, a priori, força prometedor.
2) Les exposicions:
Les quatre exposicions que allotja el Museu actualment són:
La quarta planta (amb unes vistes superbes) alberga l’exposició que més em va agradar. Està dedicada a tots aquells creadors que, una vegada finalitzada la Guerra Civil (els anomenats cartellistes o dibuixants publicitaris) van saltar cap a la professionalització. Creadors que van passar a ser considerats grafistes i, més endavant, anomenats dissenyadors gràfics. Trobareu cartells publicitaris ben familiars.
L’altra exposició que també vaig trobar interessant i molt curiosa va ser la que trobareu a la primera planta, relativa a productes ideats, creats o dissenyats a Barcelona. Objectes quotidians que, anys enrere, mai haguéssim pensat que un dia estarien en un museu. Allí hi podreu trobar el primer televisor portàtil de l’estat espanyol o les famoses setrilleres antidegoteig que Rafel Marquina va dissenyar a principis dels anys 60 i que recentment la coneguda il·lustradora Maria Diamantes ha inclòs en el seu llibre “Barcelona Visual“, un recull visual d’elements icònics de la ciutat.
3) Altres qüestions a tenir en compte:
Si teniu temps us recomano anar a fer una visita al Centre de Documentació: Més de 20.000 llibres (publicats entre el segle XVI i l’actualitat), més de 3.000 títols de revistes, guies de colors, llibres de tendències, fotografia antiga, gravats de moda i més de 30 arxius d’institucions, empreses i professionals del sector. No saps per on has de començar!!!
Igualment resulta interessant tombar-se a les butaques de fusta que hi ha instal·lades al pati exterior del Museu. L’altre dia ja vaig enxampar més d’un (guiri) fent la becaina. Això sí, ja veurem quan tarden en emportar-se-les o fer-les malbé.
Per cert en aquest mateix pati, si per casualitat hi passeu al al vespre veureu que hi ha unes leds de colors al terra simbolitzant el diàleg entre el ciutadà i l’espai públic. Es tracta d’un projecte ideat per David Torrents & artec3 amb la col·laboració de LEDsCONTROL. Localitzeu les “orelles” o pavellons que surten del terra, apropeu-vos-hi i parleu (o canteu, com aquí una servidora). La reacció dels leds no tardarà en arribar: us hauran contestat ;-). En quan ho proveu no hi haurà forma humana que us hi desenganxeu.
*******************************
I per acabar de fer rodó el diumenge, trieu o combineu les següents opcions:
1) Què, una volta pels Nous Encants? Potser trobeu alguna ganga o algun objecte curiós per a regalar. Recordeu que si us entra una gana ferotge hi ha paradetes de menjar i una zona per seure al propi mercat (dalt de tot)
2) I què me’n dieu de descobrir un parc obra de l’arquitecte francès Jean Nouvel? El nou Parc Central del Poblenou és un pulmó de 55.000 m2 de superfície repartits entre els carrers Bilbao, Marroc, Bac de Roda i Diagonal. A mi em va sorprendre molt.
*******************************
Coordenades:
Copyright © 2012 · All Rights Reserved · BcnLastCall
Molt interessant, no sabia lo de les orelles i les llum leeds. Molt ben explicat, gràcies.
Merci!!! Ja veuràs, si hi vas al vespre veuràs els leds de colors ;-)))