Bcn Last Call

Blog sobre Barcelona

Or Verd: una cafeteria amb encant als baixos d’un edifici noucentista (Eixample)

2015/01/img_7548.jpg

Poques setmanes abans de Nadal (concretament el dia 28 de novembre) va obrir al número 158 del Carrer Diputació la cafeteria Or Verd. La veritat és que per aquesta zona no abunden les cafeteries d’aquest tipus, motiu pel qual representa una novetat al barri.

2015/01/img_7547.jpg

El que més sobta quan la veus des de fora és l’edifici al que pertany.

Es tracta d’un preciós edifici noucentista de l’any 1912, amb alguna referència modernista, obra de l’arquitecte Ferran Romeu i Ribot (a qui li va ser encarregat el planejament de la urbanització del Parc de Montjuïc i de la Plaça d’Espanya de Barcelona). Gaudeix de protecció arquitectònica per trobar-se catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i per estar inclòs en el Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Barcelona.

Aquest edifici també es coneix amb el nom de Casa Rabaseda, ja que a principis del segle XX hi va viure Joan Rabaseda i la seva família qui, pel poc que he pogut esbrinar, estava vinculat a la indústria catalana. Segons publicava el diari La Renaixença (ref. núm. 7227, de 25.02.1897) Joan Rabaseda hauria estat el tresorer de l’aleshores anomenat Centre Industrial de Catalunya:

—La Junta Directiva del Centre Industrial de Catalunya ha quedat constituida de la manera següent: President, don Pau Castells; vice-president primer, don Antón Valles; Id. segon, don Miquel Montané; tresorer, don Joan Rabaseda; comptador, don Joseph Peiit; secretari, don Vicents Ruiz; vice-secretari, Félix Costa; oidors de comptes, don Miquel Guillemot y don Mateu Rosselló; vocals, don Joseph Gassó y Martí, don Ramón M. Pons, don Joan Gil, don Andreu Fonollet, don Joaquim Plans, don Joseph Cañáis, don Ramón Rossell, don Adolf Fontcuberta, don Francisco Miralles y don Pere Aubach.

2015/01/img_7549.jpg

Analitzant millor l’edifici, fixa’t bé: la composició de la façana es divideix clarament en tres franges horitzontals que corresponen a: 1) la base, formada per la planta baixa; 2) el tram central, format per les plantes-pis; i 3) el coronament, format per les golfes i el ràfec.

Resulta destacable la forma ondulada de la llinda de les dues obertures laterals (una de les quals és l’entrada a la cafeteria Or Verd) i els elements decoratius de la part alta de la porta d’entrada. El tram central és pla i està decorat amb estucats d’elements florals de dos colors. Si mires al capdamunt (millor des de l’altre costat del carrer) hi veuràs tres obertures petites situades per damunt de cada un dels balcons que hi ha a la planta inferior i les mènsules que sostenen el ràfec, aquest, molt pronunciat. Per tant trobem una combinació de pedra, elements de ferro i elements estucats força interessant.

Així mateix resulta curiós el lema que presideix el portal, de pedra en relleu: “Trevallant se fa la casa“. Si, si “v”.

2015/01/img_7546.jpg

Treballant se fa Or Verd? Anem a veure com treballen la Sara i la seva filla Mireia…

Doncs de fet sí que podem veure com treballa la Mireia, ja que rere el mostrador principal, sense separacions, trobaràs la cuina des d’on prepara els cup-cakes, els pastissos, les galetes, els brownies, els entrepanets salats (habitualment el pa és de la Turris :-)), les quiches salades (en fan unes de pera amb nous que tenen una pinta espectacular) o les torrades amb escalivada…

2015/01/img_7556.jpg

2015/01/img_7555.jpg

2015/01/img_7553.jpg

foto

Per acompanyar aquestes meravelles podeu demanar-vos refrescos o sucs però jo us recomano que us demaneu un te/roiboos; tenen una selecció molt variada (el que porta el nom de la cafeteria és molt bo: és un te verd aromatitzat amb anacards, ametlles, taronja, canyella, coriandre, galeta, ginebre i pebre rosa, tastat i certificat ;-)).

A més si us agrada algun dels que heu tastat podreu comprar-ne ja que els venen en bossetes de 100 gr.

2015/01/img_7560.jpg

2015/01/img_7561.jpg

Preguntant a la Sara el motiu de posar a la cafeteria el nom d'”Or Verd” em va fer referència a la seva predilecció pel te verd i a un llibre que havia llegit feia temps i que precisament porta per títol “Oro Verde: El imperio del té“. En aquell moment vaig començar a entendre perquè al logotip hi havia la imatge d’un elefant … ;-).

El te és, per tant, un element molt important per aquesta cafeteria, tant que fins i tot la Mireia l’ha incorporat com a ingredient a l’hora de fer els pastissos.

2015/01/img_7552.jpg

2015/01/img_7558.jpg

2015/01/img_7557.jpg

L’espai de la cafeteria és força ample motiu pel qual és súper pràctic si hi heu d’anar amb nens.

Una de les parts que més m’agrada d’Or Verd és la seva semi-terrassa; un d’aquells espais que queden integrats a la façana a mode de “cova” (no és una terrassa externa al carrer) i que són com el preàmbul del que vindrà després. 

2015/01/img_7550.jpg 2015/01/img_7551.jpg

2015/01/img_7554.jpg

Altres detalls de decoració que m’han encantat:

…algunes de les cadires molt #horadelte

2015/01/img_7559.jpg

…les rajoles del bany!

2015/01/img_7562.jpg

**********************************************

Coordenades:

 • Adreça: C/Diputació, 158 (metro L1 – Urgell)
 • Telèfon: 93.328.32.80 (encàrrecs)
 • Horari: De dimarts a divendres: 9:00 – 21:00 // Dissabte: 10:00 – 22:00 // Diumenge: 10:00 – 19:00

**********************************************

Jo segur que hi torno a posar els peus: 1) ho tinc a prop de casa i 2) ja tinc la targeta fidelitat, la qual em permet tenir una consumició de regal al cap de nou.

Preus orientatius: te negre (2 euros); cafè sol (1 euro); coca-cola zero (1,70 euro); cervesa artesana del Montseny (2,60 la més cara); copa de vi blanc (1,50); cheesecake (3,50 euros) >>> MATRÍCULA D’HONOR a aquest cheesecake: la galeta per sota amb el gruix perfecte, la part central amb el punt just de dolçor, la melmelada no és gens empalagosa i els festucs + gerds de decoració fan que sigui un dels millors cheesecakes que hagi tastat darrerament.

Moreover, tenen servei de take away + wifi zone.

2015/01/img_7563.jpg

3 comments on “Or Verd: una cafeteria amb encant als baixos d’un edifici noucentista (Eixample)

 1. Jaume
  gener 13, 2015

  Per les fotos sembla més xulo l´exterior (edifici) que l´interior (cafeteria). Dona la sensació que vol ser una decoració com retro/vintage i que no ho aconsegueix.
  No se si vas anar al Palo Alto Market, t´el recomano! I jo tinc pendent anar al Musseu del Disseny abans de final de mes.

  • Bcn Last Call
   gener 13, 2015

   Hola Jaume,

   Merci pel teu comentari.

   En la meva opinió no crec que sigui un local que ha “volgut” o “pretès” seguir un criteri estètic en concret.

   Feia temps que no trobava gent normal (si si, en perill d’extinció aquest tipus de gent) que només pretén fer l’entorn agradable passant totalment de si està de moda el color pantone “X” o de si poso aquesta tassa de ceràmica perquè al pinterest estan “megademoda”.

   Han fet les coses seguint el seu propi criteri, decorant el local com els hi ha semblat millor i com els hi agradat més a ells i això, francament, demostra més personalitat :-).

   Posats a comentar, pel que fa la semi-terrassa dir-te que s’han hagut de cenyir (fent un esforç suplementari), a les indicacions estètiques que l’Ajuntament, pel fet que l’edifici sigui un Bé Cultural d’Interès Local i estigui al Catàleg del Patrimoni de la ciutat, els ha “suggerit”.

   Canviant de tema, tinc pendent Palo Alto :-). El dia que hi vaig anar hi havia una cua d’1 hora i escaig i no em semblava “guay” estar esperant només perquè mitja Barcelona volia entrar a “the place to be” d’aquell cap de setmana. Hi haurà més ocasions ;-).

   Precisament va ser aquell dia que vaig aprofitar per anar al Museu del Disseny. Ja em diràs què en penses. Jo ja en vaig donar la meva opinió al post de l’altre dia 🙂

   Salutacions ^*__*^

   NM

 2. Josep Ramon
  gener 8, 2016

  Gràcies per l’article. Bona recomanació!

  Només un dubte, el nom de la casa. Les dues cases modernistes del costat també es diuen Joan Rabaseda?

  http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=3631

  https://sites.google.com/site/barcelonamodernista/casas-joan-rabaseda

  Gràcies!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bcn Last Call és membre de:

Bcn Last Call col·labora amb:

Reconeixements:

Encara no em segueixes a Instagram?? NO way!!

Table for two 💫 #OldInTownBCN . . . . #oldintown #citylover #gotic #barrigotic #barcelona #city #ciutat #elparaigua #elparaiguabcn #bcn #citylife #tablefortwo #lovethisplace
Aquest vespre s’ha inaugurat HALLUCINATURE, la nova expo temporal organitzada a @framedgang.eyewear, de la mà de dues artistes que m’encanten: @honoreperrine i @chojnacka. Un viatge immersiu i vibrant, ple de colors i de natura. Una ocasió fantàstica per conèixer aquest espai TAN meravellós ♥️💫 . . . . #framedgang #weframeyourauthenticity #artbarcelona #barcelonacultura #eixample #barcelona #artgallery #opening #event #supportlocalartists #localart #madeinbarcelona #expo #exhibit
NOU POST AL BLOG 👉🏻 @colour_alchimia || Fa aproximadament un any vaig conèixer la feina i el món creatiu de la Laura Daza (@studio.laura.daza) a través de les xerrades matinals de @barcelona_cm. Fa poc ens hem vist i voilà! el primer post de l’any està dedicat al món del color i a una dona que fa molt per a que els demés en quedem fascinats. Entre blue mondays i grisos tempesta ens vindrà bé una mica de color a tots ✨Link in bio ✨ #CreatiusMadeInBarcelona . . . . #barcelona #creativity #creatius #madeinbarcelona #bcn #bcnlastcall #newpost #colours #colourtrends #LauraDaza #colourpalette #colourprovenance #colourstudio #coloursresearch #colourrevival
OLD IN TOWN 👉🏻 @boileau.music || Boileau és l’editorial musical en actiu més antiga de l’Estat Espanyol. El seu fundador Alessio Boileau Bernasconi la va inaugurar l’any 1913 a partir del seu taller de gravat i estampació. L'edifici on està situada (Provença, 287) és una obra racionalista protegida com a Bé Cultural d'Interès Local (a la placa de l’ajuntament hi consta l’any 1922). Ens ajuden a obrir les seves portes dos tiradors preciosos en forma de corxera 😍🎼 #OldInTownBcn . . . . #bcn #barcelona #promenade #city #citylover #lovethiscity #oldintown #fembarri #fembarriifemciutat #editorialboileau #music #musical #1913 #eixample #editorial #editorialdemúsica #música #BoileauMusic #partitures
22 entrevistes amb algunes de les personalitats més estimades de la ciutat (Colita, Juan Marsé, Oscar Tusquets, Teresa Gimpera, Guillermina Motta, Oriol Bohigas, Joan Manuel Serrat, etc.) ens transporten al local més singular i mític de la Barcelona de finals dels 60’ i principis dels 80’: Bocaccio. Gràcies a la quantitat de detalls i vivències descrites pels seus protagonistes i la passió del Toni Vall a l’hora de traslladar-les al lector, gairebé podem tocar amb la punteta dels dits l’efervescència intel·lectual i cultural del temple de la Gauche Divine i les guspires d’una època irrepetible. M’ha encantat i es llegeix en un pim-pam. ••• Hi ha tres paraules que es repeteixen sovint: ‘conversa’, ‘trobada’, ‘intercanvi’. Del capítol de la Serena Vergano (actriu), extracto això: «[La Bocaccio] complia una funció cultural molt important. I torna a preguntar-se per l’avui. L’avui en què els mitjans i les noves tecnologies et fan sentir que ho saps tot. “Si ja ho saps tot, per què hauries de parlar amb algú? La gent ha deixat de parlar!”». Doncs això, que més conversar i menys dictar sentència. ••• 📖 Bocaccio. On passava tot ✍🏻 Toni Vall 📚 Editorial @columnaedicions (1a edició, gener 2020) 🔎 #CityBooksBCN
L’edifici on hi ha el mosaic Budesca (1920), una altra de les petites joies del Clot 🐸☂️🐸 ••• #bcn #budesca #clot #barcelona #promenade #city #citylover #lovethiscity #oldintown #parapluie #building #Elclot #barri #fembarri #fembarriifemciutat
Aquí teniu la meva quota anual de latte matcha 🍵💫 . . . . #bcnlastcall #retromebcn #ihavethisthingwithfloors #hihavidamésenllàdeltematcha #niceplace #cozyplace #beautifulfloor #agenda2020 #2020vision #barcelona
Aquesta tarda es presentava el llibre ‘Bocaccio. On passava tot’ (ed. @columnaedicions, en castellà edita @eddestino) del periodista Toni Vall. Un llibre sobre la mítica boîte barcelonina del Carrer Muntaner, 505 oberta entre 1967 i 1985. Per si no fos poc, fent-ho coincidir amb la presentació, també s’inaugurava l’exposició ‘Bocaccio, el temple de la Gauche Divine’, comissiariada per l’autor, a la Sala 4 del @palaurobertcat a la sí o sí heu d’anar👌🏼💘 (fins 12/04) ••• No sé si m’ha fet més il•lusió escoltar les historietes de la Gimpera, passar per sota de la porta original del #Bocaccio per entrar a l’expo o tenir un llibre ara mateix entre les mans que s’acaba de saltar tota la cua de lectures pendents. ••• 1️⃣ La menda fent-se la foto al mirall original dels banys de la Bocaccio (si pogués parlar 😌). 2️⃣ Fotografies de l’època (a la més gran s’aprecia la porta d’entrada modernista del local que podreu veure a l’expo -flipant, de debò!-). 3️⃣ Quina música hi sonava? Com veieu mal gust no tenien amb les seves sessions monogràfiques. 4️⃣ Detall d’un dibuix de Jaume Perich ‘Soy de la gauche diBine’. Brutal 💖
Si voleu conèixer una Barcelona que no surt a les guies turístiques feu-ho amb llibres com l’’Anecdotario de Barcelona’, un anecdotari il·lustrat a tot color que repassa la història de la ciutat a través de 30 episodis que et faran descobrir personatges tan frikis com el Nicomedes Méndez (el botxí de Barcelona); locals del Barri ‘Chino’ que tenien vida pròpia o conspiracions molt “animals” contra Franco…🐘 ••• Per inversemblants que semblin alguns dels fets, tots estan perfectament documentats (que per alguna cosa la Roser Messa és historiadora de l’Art 😉 -i caçadora de @bcnhermes-). Si us agrada la història, les curiositats i la il·lustració aquest llibre hauria d’estar a les vostres prestatgeries. ••• 📖 Anecdotario de Barcelona ✍🏻 Roser Messa (@srabsenta) ✏️ Il·lustracions de @pepbrocal 📚 Editorial @comanegra (1a edició, 2016) 🔎 #CityBooksBCN

Dubtes, consultes, suggeriments?

bcnlastcall@gmail.com

Copyright © 2012 · All Rights Reserved · BcnLastCall

%d bloggers like this: