Bcn Last Call

Blog sobre Barcelona

Or Verd: una cafeteria amb encant als baixos d’un edifici noucentista (Eixample)

2015/01/img_7548.jpg

Poques setmanes abans de Nadal (concretament el dia 28 de novembre) va obrir al número 158 del Carrer Diputació la cafeteria Or Verd. La veritat és que per aquesta zona no abunden les cafeteries d’aquest tipus, motiu pel qual representa una novetat al barri.

2015/01/img_7547.jpg

El que més sobta quan la veus des de fora és l’edifici al que pertany.

Es tracta d’un preciós edifici noucentista de l’any 1912, amb alguna referència modernista, obra de l’arquitecte Ferran Romeu i Ribot (a qui li va ser encarregat el planejament de la urbanització del Parc de Montjuïc i de la Plaça d’Espanya de Barcelona). Gaudeix de protecció arquitectònica per trobar-se catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i per estar inclòs en el Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Barcelona.

Aquest edifici també es coneix amb el nom de Casa Rabaseda, ja que a principis del segle XX hi va viure Joan Rabaseda i la seva família qui, pel poc que he pogut esbrinar, estava vinculat a la indústria catalana. Segons publicava el diari La Renaixença (ref. núm. 7227, de 25.02.1897) Joan Rabaseda hauria estat el tresorer de l’aleshores anomenat Centre Industrial de Catalunya:

—La Junta Directiva del Centre Industrial de Catalunya ha quedat constituida de la manera següent: President, don Pau Castells; vice-president primer, don Antón Valles; Id. segon, don Miquel Montané; tresorer, don Joan Rabaseda; comptador, don Joseph Peiit; secretari, don Vicents Ruiz; vice-secretari, Félix Costa; oidors de comptes, don Miquel Guillemot y don Mateu Rosselló; vocals, don Joseph Gassó y Martí, don Ramón M. Pons, don Joan Gil, don Andreu Fonollet, don Joaquim Plans, don Joseph Cañáis, don Ramón Rossell, don Adolf Fontcuberta, don Francisco Miralles y don Pere Aubach.

2015/01/img_7549.jpg

Analitzant millor l’edifici, fixa’t bé: la composició de la façana es divideix clarament en tres franges horitzontals que corresponen a: 1) la base, formada per la planta baixa; 2) el tram central, format per les plantes-pis; i 3) el coronament, format per les golfes i el ràfec.

Resulta destacable la forma ondulada de la llinda de les dues obertures laterals (una de les quals és l’entrada a la cafeteria Or Verd) i els elements decoratius de la part alta de la porta d’entrada. El tram central és pla i està decorat amb estucats d’elements florals de dos colors. Si mires al capdamunt (millor des de l’altre costat del carrer) hi veuràs tres obertures petites situades per damunt de cada un dels balcons que hi ha a la planta inferior i les mènsules que sostenen el ràfec, aquest, molt pronunciat. Per tant trobem una combinació de pedra, elements de ferro i elements estucats força interessant.

Així mateix resulta curiós el lema que presideix el portal, de pedra en relleu: “Trevallant se fa la casa“. Si, si “v”.

2015/01/img_7546.jpg

Treballant se fa Or Verd? Anem a veure com treballen la Sara i la seva filla Mireia…

Doncs de fet sí que podem veure com treballa la Mireia, ja que rere el mostrador principal, sense separacions, trobaràs la cuina des d’on prepara els cup-cakes, els pastissos, les galetes, els brownies, els entrepanets salats (habitualment el pa és de la Turris :-)), les quiches salades (en fan unes de pera amb nous que tenen una pinta espectacular) o les torrades amb escalivada…

2015/01/img_7556.jpg

2015/01/img_7555.jpg

2015/01/img_7553.jpg

foto

Per acompanyar aquestes meravelles podeu demanar-vos refrescos o sucs però jo us recomano que us demaneu un te/roiboos; tenen una selecció molt variada (el que porta el nom de la cafeteria és molt bo: és un te verd aromatitzat amb anacards, ametlles, taronja, canyella, coriandre, galeta, ginebre i pebre rosa, tastat i certificat ;-)).

A més si us agrada algun dels que heu tastat podreu comprar-ne ja que els venen en bossetes de 100 gr.

2015/01/img_7560.jpg

2015/01/img_7561.jpg

Preguntant a la Sara el motiu de posar a la cafeteria el nom d'”Or Verd” em va fer referència a la seva predilecció pel te verd i a un llibre que havia llegit feia temps i que precisament porta per títol “Oro Verde: El imperio del té“. En aquell moment vaig començar a entendre perquè al logotip hi havia la imatge d’un elefant … ;-).

El te és, per tant, un element molt important per aquesta cafeteria, tant que fins i tot la Mireia l’ha incorporat com a ingredient a l’hora de fer els pastissos.

2015/01/img_7552.jpg

2015/01/img_7558.jpg

2015/01/img_7557.jpg

L’espai de la cafeteria és força ample motiu pel qual és súper pràctic si hi heu d’anar amb nens.

Una de les parts que més m’agrada d’Or Verd és la seva semi-terrassa; un d’aquells espais que queden integrats a la façana a mode de “cova” (no és una terrassa externa al carrer) i que són com el preàmbul del que vindrà després. 

2015/01/img_7550.jpg 2015/01/img_7551.jpg

2015/01/img_7554.jpg

Altres detalls de decoració que m’han encantat:

…algunes de les cadires molt #horadelte

2015/01/img_7559.jpg

…les rajoles del bany!

2015/01/img_7562.jpg

**********************************************

Coordenades:

 • Adreça: C/Diputació, 158 (metro L1 – Urgell)
 • Telèfon: 93.328.32.80 (encàrrecs)
 • Horari: De dimarts a divendres: 9:00 – 21:00 // Dissabte: 10:00 – 22:00 // Diumenge: 10:00 – 19:00

**********************************************

Jo segur que hi torno a posar els peus: 1) ho tinc a prop de casa i 2) ja tinc la targeta fidelitat, la qual em permet tenir una consumició de regal al cap de nou.

Preus orientatius: te negre (2 euros); cafè sol (1 euro); coca-cola zero (1,70 euro); cervesa artesana del Montseny (2,60 la més cara); copa de vi blanc (1,50); cheesecake (3,50 euros) >>> MATRÍCULA D’HONOR a aquest cheesecake: la galeta per sota amb el gruix perfecte, la part central amb el punt just de dolçor, la melmelada no és gens empalagosa i els festucs + gerds de decoració fan que sigui un dels millors cheesecakes que hagi tastat darrerament.

Moreover, tenen servei de take away + wifi zone.

2015/01/img_7563.jpg

3 comments on “Or Verd: una cafeteria amb encant als baixos d’un edifici noucentista (Eixample)

 1. Jaume
  gener 13, 2015

  Per les fotos sembla més xulo l´exterior (edifici) que l´interior (cafeteria). Dona la sensació que vol ser una decoració com retro/vintage i que no ho aconsegueix.
  No se si vas anar al Palo Alto Market, t´el recomano! I jo tinc pendent anar al Musseu del Disseny abans de final de mes.

  • Bcn Last Call
   gener 13, 2015

   Hola Jaume,

   Merci pel teu comentari.

   En la meva opinió no crec que sigui un local que ha “volgut” o “pretès” seguir un criteri estètic en concret.

   Feia temps que no trobava gent normal (si si, en perill d’extinció aquest tipus de gent) que només pretén fer l’entorn agradable passant totalment de si està de moda el color pantone “X” o de si poso aquesta tassa de ceràmica perquè al pinterest estan “megademoda”.

   Han fet les coses seguint el seu propi criteri, decorant el local com els hi ha semblat millor i com els hi agradat més a ells i això, francament, demostra més personalitat :-).

   Posats a comentar, pel que fa la semi-terrassa dir-te que s’han hagut de cenyir (fent un esforç suplementari), a les indicacions estètiques que l’Ajuntament, pel fet que l’edifici sigui un Bé Cultural d’Interès Local i estigui al Catàleg del Patrimoni de la ciutat, els ha “suggerit”.

   Canviant de tema, tinc pendent Palo Alto :-). El dia que hi vaig anar hi havia una cua d’1 hora i escaig i no em semblava “guay” estar esperant només perquè mitja Barcelona volia entrar a “the place to be” d’aquell cap de setmana. Hi haurà més ocasions ;-).

   Precisament va ser aquell dia que vaig aprofitar per anar al Museu del Disseny. Ja em diràs què en penses. Jo ja en vaig donar la meva opinió al post de l’altre dia 🙂

   Salutacions ^*__*^

   NM

 2. Josep Ramon
  gener 8, 2016

  Gràcies per l’article. Bona recomanació!

  Només un dubte, el nom de la casa. Les dues cases modernistes del costat també es diuen Joan Rabaseda?

  http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=3631

  https://sites.google.com/site/barcelonamodernista/casas-joan-rabaseda

  Gràcies!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bcn Last Call és membre de:

Bcn Last Call col·labora amb:

Reconeixements:

Encara no em segueixes a Instagram?? NO way!!

Cuideu-vos molt i de tant en tant apagueu el mòbil (i engegueu tots els challenges a fer punyetes) 🐚✨ . . . #home #painting #primavera #spring #casa #colours #petitcoin #haiku #busonhaiku
«Según la poética formulación de Walter Benjamin, el aburrimiento es “el pájaro de ensueño que incuba el huevo de la experiencia”. Dicho de otra manera: también puede ser una espera temporal que desencadene nuestras mejores fuerzas». [📖 El tiempo regalado, Andrea Köhler] ••• Avorrir-nos i mirar el sostre de casa també hauria d’estar entre els nostres plans ✨ #staythefuckhome . . . #barcelona #casa #calm #thinking #walterbenjamin #reading #time #ElTiempoRegalado
Crec que després de tot això conjugarem més els verbs en plural que en singular ✨ Cuidem-nos 💖 #whatscomingnext #humancity
És la casa de color verd més bonica que he vist mai? Ho és 💚✨ #SantAndreu . . . . #citylover #lovethiscity #barcelona #bcn #ciutat #buildings #modernisme #artnouveau #edificimodernista #beauty #mytinyatlas #green #greenhouse #instadaily #beauty #streets #carrersdebarcelona #carrers
Sona Doris Day al @cafedelapedrera i fa un dia fantàstic per a reivindicar-nos. Feliç dia a totes les dones meravelloses que m’envolten. Gràcies per ser inspiració, refugi, llum 💜✨
«Se ha configurado una nueva estética que se presenta altamente importada, una calle con unos rótulos y unos escaparates que parecen formar parte del decorado de una película más bien que de un sitio en el que vive y muere gente real. Estas máscaras evidencian en lo que se ha convertido la calle: una representación de una fantasía, una simulación de la modernidad, una pantomima existencial que reafirma unas identidades que no están arraigadas más que de consumismo irreverente». ••• Pol Rodellar ens ofereix amb ‘Carrer Parlament’ una mirada crítica i autoparòdica del Carrer Parlament i, més extensivament, de la ciutat de Barcelona. Riure, riureu. Pensar, pensareu. Qui no ha quedat a fer un vermut durants aquests darrers anys per la zona del Carrer Parlament? Tots hem vist com aquest carrer i zona mutaven, com es gentrificava, com augmentaven els preus dels lloguers, com també locals moderns han obert i han tancat (Tarannà, Chirusa -a Viladomat-). Un carrer digne d’estudi econòmic i antropològic. El text i les iròniques il·lustracions de la Cristina Daura ens porten a reflexionar sobre la ciutat i la seva pèrdua galopant d’autenticitat. Es llegeix molt ràpid: més o menys el que tarda un hipster-hater en prendre un vermut i jalar una torrada d’alvocat. Bon cap de setmana! ✨ ••• 📖 Carrer Parlament. ¿Quien querría un futuro pudiendo beber vermut? ✍🏻 Pol Rodellar (@mujeresmujeres) i il·lustracions de Cristina Daura (@cdaura) 📚 @temasdehoy 🔎 #CityBooksBCN . . . . #city #citybooks #citylover #lovethiscity #llibresdebarcelona #llibresobrebarcelona #bcnllibres #bcnbooks #books #barcelonabooks #barcelonabook #barcelona #bcn #bcnliteratura #llibresbcn #reading #bcnciutat #ciutat #vermut #carrerparlament
💔💔💔 @thisispolica #MWKUA
Aprofito aquesta fotassa (*) que em va fer l’amic Víctor (👉🏻 @gastrofilia) per dir-vos que si encara no heu anat a @robothousebarcelona potser avui és el dia ideal 🤖. I no, la meva beguda no era un brou de peix. #CaldoPareceLimonadaEs 🍋 ••• (*) Sobre ‘fotassa’ diu #OptimotCat al Twitter [Tweet de 13/01/2017]: «“Fotassa"! El sufix '-às, -assa' està sobrevalorat a Instagram... Altres opcions: — llamp de foto! — gran foto! — quina foto! — magnífica!». ••• Si algú ha dit mai ⚡️’Llamp de foto!’ ⚡️si us plau que ho comenti, tinc curiositat 😁 Bon cap de setmana! PD: els @verytastybcn no eren l’atrezzo...bé, una mica sí 😜😘
NEW IN TOWN 👉🏻 Fa 2-3 mesos que la botiga de mobles i interiorisme @vbcn_decor (Provença amb Pau Claris) ha incorporat un gran corner de perfumeria amb un nom que ocupa la pràctica totalitat de les prestatgeries: Avery (@avery_perfume_gallery). Avery té una àmplia gamma de marques úniques de perfumeria i cosmètica entre les quals es troba @roadsgroup, un dels meus grans darrers descobriments (el concepte, les fragàncies i els expositors són🔝💫 ho veureu a les imatges 3-4-5). . . . #barcelona #eixample #perfumeria #niche #roadsperfume #Valro #botiguesdebarcelona #bcnshops #bcnshopping #cosmetica #parfum #parfums

Dubtes, consultes, suggeriments?

bcnlastcall@gmail.com

Copyright © 2012 · All Rights Reserved · BcnLastCall

%d bloggers like this: