Bcn Last Call

Blog sobre Barcelona

Petjades modernistes: Ramon Casas / Museu Modernista de Barcelona

Ahir vaig tenir l’oportunitat de gaudir de la ruta guiada sobre Ramon Casas organitzada pel Museu del Modernisme de Barcelona, una passejada que forma part de les activitats que s’han organitzat entorn a la mostra “Ramon Casas. La vida moderna”, una ambiciosa retrospectiva sobre l’artista que ens apropa a les seves diverses facetes: la de dibuixant, la de cartellista i la de retratista i cronista d’una època de grans transformacions econòmiques i socials.

img_0844-5

El recorregut de la ruta s’inicia a la Plaça del Pi, en ple Barri Gòtic, des d’on es comença a dibuixar l’esbós que acabarà conformant el retrat del personatge. El temes principals que fan de fil conductor de la ruta i que van associats a 4 parades de la mateixa són:

  • El artista. Anècdotes a la Sala Parés.
  • El bohemi. Casas i Els Quatre Gats.
  • L’home. Júlia Peraire: l’amor, la musa.
  • Passeig de Gràcia. Burgesia i cartellisme.

La ruta finalitza amb la vista de l’exposició al Museu del Modernisme: museu que sempre tenia pendent de visitar i que finalment he conegut. El primer dels blocs temàtics de l’exposició tracta de l’etapa de formació de Casas i els seus primers viatges a París, fent referència també a la crònica social, el ciclisme i automobilisme (fixeu-vos en la vitrina del carrer del Museu! hi ha exposat un preciós cotxe model Delaunay-Belleville 28 HP de 1906), les revistes artístiques i literàries, els retrats coloristes de “chulas i manolas”, Júlia i els retrats de personalitats contemporànies.

Ramon Casas va ser un gran cronista de l’època. Casas participava a la vida social de Barcelona i de París; es va endinsar en un món d’avenços tecnològics i lluites socials i polítiques, davant el qual ofereix la seva visió, unes vegades amb tocs de denúncia i d’altres com a excusa per a plasmar un ambient, una atmosfera determinada i uns actors concrets. Un exemple d’això seria el quadre que podem trobar a un dels espais principals del Museu del Modernisme de Barcelona de dimensions força rellevants, titulat: Entrada a la plaza de toros de Madrid (any 1886) (Fundació Vilacasas), evocant la façana de la Plaza de las Ventas amb tres guàrdies civils vestits de gala, probablement esperant l’aparició d’alguna figura monàrquica.

IMG_0835 (1)

Un altre dels originals que podreu trobar al Museu (aquest però a l’entrada del mateix així que fixeu-vos-hi bé!) és el titulat La Càrrega, quadre que representa l’ambient de tensió social de final del segle XIX a la Barcelona de la revolució industrial. Casas es va inspirar en les detencions fetes entre els anarquistes després de l’atemptat del carrer dels Canvis Nous a Barcelona contra la processó del Corpus, el 7 de juny de 1896, i que va culminar en el Procés de Montjuïc.

casas

La mostra fa un repàs per la seva època cartellista de la que cal destacar els cartells dedicats a les empreses Anís del Mono, Cigarrillos París (empresa de la família Malagrida) i Codorniu, inspirats en els grans cartellistes de l’època com per exemple Toulouse-Lautrec.

Hi ha també un espai reservat per als retrats al carbó de personalitats del món de la cultura, política i de la burgesia barcelonina. Les meves imatges preferides són els retrats de noies anònimes (la que duu barretina va acabar essent ben coneguda per ser la cara que publicitava la independència de Catalunya des de Xile!)

img_0809

img_0812

img_0807

Aquesta mostra ens fa, doncs, un recorregut molt complet per la vida i l’obra d’aquest pintor, dibuixant i cartellista vinculat a l’impressionisme que va impulsar sense embuts i amb tot luxe de detalls el modernisme català.

No puc acabar aquest post sense felicitar al guia de la ruta, en Rafa Burgos, guia oficial de Catalunya. Gràcies pel recull d’anècdotes, bromes i petites històries sobre la ciutat que ens has estat explicant. Chapeau!

**********

No us quedeu sense entrada! >>> Cliqueu AQUÍ

**********

Per a acompanyar musicalment aquest post hi posarem la música del compositor i pianista català Enrique Granados. Junt amb Albéniz fou el creador de l’escola catalana moderna de piano.

Feliç setmana!

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Information

This entry was posted on Abril 17, 2016 by in Art & Co and tagged , , , .

Bcn Last Call és membre de:

Bcn Last Call col·labora amb:

Reconeixements:

Encara no em segueixes a Instagram?? NO way!!

Aquesta tarda s’ha presentat a @heyshop_ el llibre de la il•lustradora i dissenyadora gràfica @malikafavre (editorial @counterprintbooks). ••• Un llibre que repassa la seva extensa trajectòria a través dels temes que més ha treballat: la dona, els viatges, la geometria, l’erotisme, la cultura pop i la societat i els problemes actuals (terreny, aquest darrer, que ha explorat de manera lliure a través de les conegudes portades del New Yorker). ••• Amb l’exemplar signat i amb el pin de regal 👄 torno a casa re-happy 💁🏻‍♀️
OLD/NEW IN TOWN 👉🏻 @baralegriabarcelona • L’altre dia vaig topar-me amb l’article de @7canibales sobre el Bar Alegria i vaig pensar: wo! un local modernista que no només no tanca sinó que renova cuina i de la mà de Tomás Abellán (@quetomas). Avui tocava fer vermut i visitar aquest local del 1899 ♥️. A continuació us llisto els meus locals modernistes preferits. Em dieu els vostres? (no sigui cas que m’estigui perdent alguna cosa important 😁): ▪️Bar Versalles (Sant Andreu) ▪️Cafè del Centre (Eixample) ▪️Reñé (Eixample) ▪️Casa Almirall (Raval) ▪️Cafè de l’Òpera (Gòtic) ▪️La Confiteria (Raval) ▪️Muy Buenas (Raval) ▪️London Bar (Raval) ▪️El Paraigua (Gòtic) ▪️L’ascensor (Gòtic). Bé, aquests dos darrers només tenen el mobiliari (són de finals dels 60) però l’experiència d’entrar al bar Ascensor a través d’un meravellós ascensor modernista és impagable. I la caixa enregistradora de El Paraigua és de traca 💖 ••• 🍁 Bon cap de setmana a tothom! 🍁 #OldInTownBcn
Fa just una setmana es presentava @apartgastro, un nou mitjà de comunicació nascut a Barcelona amb clara vocació internacional. ••• Apart proposa traspassar el paper i fer-nos viatjar, gràcies a la realitat virtual (la revista ve acompanyada d’unes ulleres VR), a 6 països que marcaran les tendències gastronòmiques del 2020. Brasil, Dinamarca, Japó, Argentina, Grècia i Marroc són els escenaris que protagonitzen aquest primer número dirigit per @ferranadria i produït per l’equip de @cuinacat. ••• El contingut és BRUTAL (imatges espectaculars, infografies plenes de curiositats…). Una aposta valenta. ••• Jo tinc la versió en català però també s’ha publicat en castellà i ja estan preparant la versió anglesa 👌🏼
Soul recovery after a very crazy week ♥️ merci bcp @julie.e.doiron #MWKUA
BILL VIOLA ➕ PAUL DALY (+ bonus extra) ••• Us recomano les dues darreres expos que he vist darrerament. Si necessiteu silenci aneu-hi, són l’antídot perfecte contra tot soroll 🍁 ••• Foto 1) 👉🏻 Bill Viola, ‘Mirrors of the Unseen’. La Pedrera presenta la primera exposició monogràfica de Bill Viola a Barcelona. Considerat un pioner en el desenvolupament del videoart, Bill Viola explora a través de la seva obra conceptes universals com la pena, la mort, el dolor, el pas del temps i les emocions que s’hi associen. La imatge que us he posat correspon a la peça que més em va agradar (no em vaig anotar el títol però sí recordo que durava 7 minuts i que la vaig veure dues vegades seguides). Crec que tots trobaríem la peça que ens encaixa en aquesta expo ✨ ••• Foto 2) 👉🏻 Paul Daly, ‘Living Matter’ (Can Framis, Poblenou) Aquest artista nascut a Liverpool porta des del 2000 instal•lat a Barcelona. Ens proposa apropar-nos als materials orgànics. El resultat són collages i mosaïcs que contenen un ampli ventall de textures, colors i transparències. Provoca que mirem la naturalesa morta des d’un altre prisma. És simplement meravellós. La imatge correspon a l’obra ‘Hedge 2’ (finals d’estiu, principis de tardor) ♥️ ••• Foto 3) 👉🏻 també a Can Framis ‘(a)simetrías’ és una instal•lació fotogràfica concebuda i realitzada pels estudiants del Màster en Fotografia i Disseny de l’ @elisavabcn. Els punts de partida són ‘encajar’ i ‘romper’. A partir d’aquí s’han treballat conceptes vinculats als rols de gènere i al binarisme -com a frontera social-. Tot un encert haver-la posat al pati de l’entrada de Can Framis 👌🏼 ••• 🍂 Feliç diumenge 🍂
L’espai de l’ @arantxarueda al @blancfest va passar de ser un petit refugi creatiu a una petita exposició que s’anava nodrint del talent de la gent que s’aturava i hi abocava tota la seva creativitat: sentiments, coses que mai es diuen, reinvidicacions... què bonic és poder intuir (al menys una mica) com és una persona segons el que hi veus en un full ple colors, formes, lletres que van creant capes d’informació visual. La conclusió és que m’han entrat unes ganes boges de fer un taller de collage 😱😇 [us deixo a stories el collage que més em va agradar 💕]
Si les porteries d’aquesta ciutat parlessin...♥️ [Les perles les vaig “guardant” aquí 👉🏻 #oldintownbcn]
CO₂ is in the air. I no mola. Gens. • #climatechange #climatestrike
«No se llaman acaso, “niñerías” las “cosas” de los niños, y “filosofías” las elucubraciones de los filósofos… y, así por este arte, mil cosas más? Pues, ¿por qué no llamar “BARCELONERÍAS” a las “cosas” de aquella Barcelona ochocentista que tenían, además, algo de las infantilidades del niño y no poco de las severidades del moralista?». . [Extracte de la intro de ‘Barcelonerías’ de Joaquín Mª de Nadal (Ediciones Librería Dalmau, 1942)]. ••• M’he trobat aquesta perla remenant a la 68a Fira del Llibre d’Ocasió, Antic i Modern (estarà fins al 06/10 al Passeig de Gràcia). Un auto-regal per a celebrar la ciutat que més m’estimo tot i que a vegades em fa enrabiar 😌. . . . . #llibresdebarcelona #barcelona #bcn #barcelonerías #llibresbcn #bcnllibres #fira #llibresantics #LibreríaDalmau #cosasdebarcelona #ciutat #city #citylover #lovethiscity #bcnlastcall #bcncultura #LaMercè #lamercè19 #curiositats

Dubtes, consultes, suggeriments?

bcnlastcall@gmail.com

Copyright © 2012 · All Rights Reserved · BcnLastCall

%d bloggers like this: