Bcn Last Call

Blog sobre Barcelona

Petjades modernistes: Ramon Casas / Museu Modernista de Barcelona

Ahir vaig tenir l’oportunitat de gaudir de la ruta guiada sobre Ramon Casas organitzada pel Museu del Modernisme de Barcelona, una passejada que forma part de les activitats que s’han organitzat entorn a la mostra “Ramon Casas. La vida moderna”, una ambiciosa retrospectiva sobre l’artista que ens apropa a les seves diverses facetes: la de dibuixant, la de cartellista i la de retratista i cronista d’una època de grans transformacions econòmiques i socials.

img_0844-5

El recorregut de la ruta s’inicia a la Plaça del Pi, en ple Barri Gòtic, des d’on es comença a dibuixar l’esbós que acabarà conformant el retrat del personatge. El temes principals que fan de fil conductor de la ruta i que van associats a 4 parades de la mateixa són:

  • El artista. Anècdotes a la Sala Parés.
  • El bohemi. Casas i Els Quatre Gats.
  • L’home. Júlia Peraire: l’amor, la musa.
  • Passeig de Gràcia. Burgesia i cartellisme.

La ruta finalitza amb la vista de l’exposició al Museu del Modernisme: museu que sempre tenia pendent de visitar i que finalment he conegut. El primer dels blocs temàtics de l’exposició tracta de l’etapa de formació de Casas i els seus primers viatges a París, fent referència també a la crònica social, el ciclisme i automobilisme (fixeu-vos en la vitrina del carrer del Museu! hi ha exposat un preciós cotxe model Delaunay-Belleville 28 HP de 1906), les revistes artístiques i literàries, els retrats coloristes de “chulas i manolas”, Júlia i els retrats de personalitats contemporànies.

Ramon Casas va ser un gran cronista de l’època. Casas participava a la vida social de Barcelona i de París; es va endinsar en un món d’avenços tecnològics i lluites socials i polítiques, davant el qual ofereix la seva visió, unes vegades amb tocs de denúncia i d’altres com a excusa per a plasmar un ambient, una atmosfera determinada i uns actors concrets. Un exemple d’això seria el quadre que podem trobar a un dels espais principals del Museu del Modernisme de Barcelona de dimensions força rellevants, titulat: Entrada a la plaza de toros de Madrid (any 1886) (Fundació Vilacasas), evocant la façana de la Plaza de las Ventas amb tres guàrdies civils vestits de gala, probablement esperant l’aparició d’alguna figura monàrquica.

IMG_0835 (1)

Un altre dels originals que podreu trobar al Museu (aquest però a l’entrada del mateix així que fixeu-vos-hi bé!) és el titulat La Càrrega, quadre que representa l’ambient de tensió social de final del segle XIX a la Barcelona de la revolució industrial. Casas es va inspirar en les detencions fetes entre els anarquistes després de l’atemptat del carrer dels Canvis Nous a Barcelona contra la processó del Corpus, el 7 de juny de 1896, i que va culminar en el Procés de Montjuïc.

casas

La mostra fa un repàs per la seva època cartellista de la que cal destacar els cartells dedicats a les empreses Anís del Mono, Cigarrillos París (empresa de la família Malagrida) i Codorniu, inspirats en els grans cartellistes de l’època com per exemple Toulouse-Lautrec.

Hi ha també un espai reservat per als retrats al carbó de personalitats del món de la cultura, política i de la burgesia barcelonina. Les meves imatges preferides són els retrats de noies anònimes (la que duu barretina va acabar essent ben coneguda per ser la cara que publicitava la independència de Catalunya des de Xile!)

img_0809

img_0812

img_0807

Aquesta mostra ens fa, doncs, un recorregut molt complet per la vida i l’obra d’aquest pintor, dibuixant i cartellista vinculat a l’impressionisme que va impulsar sense embuts i amb tot luxe de detalls el modernisme català.

No puc acabar aquest post sense felicitar al guia de la ruta, en Rafa Burgos, guia oficial de Catalunya. Gràcies pel recull d’anècdotes, bromes i petites històries sobre la ciutat que ens has estat explicant. Chapeau!

**********

No us quedeu sense entrada! >>> Cliqueu AQUÍ

**********

Per a acompanyar musicalment aquest post hi posarem la música del compositor i pianista català Enrique Granados. Junt amb Albéniz fou el creador de l’escola catalana moderna de piano.

Feliç setmana!

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on Abril 17, 2016 by in Art & Co and tagged , , , .

Bcn Last Call és membre de:

Bcn Last Call col·labora amb:

Reconeixements:

Encara no em segueixes a Instagram?? NO way!!

Tant de bo més rètols com el de la Biblioteca Pública Arús 💙👉🏻 #oldintownbcn
Never be sorry for the lack of response Your hand on my arm before we were lost 💫 #MWKUA @damienjuradomusic || @sitback.auditori #SitBack
NOU POST AL BLOG 👉🏻 avui us parlo d’un edifici de Barcelona que vaig visitar fa uns dies i que em va fascinar. Si l’haguéssim de definir amb paraules claus aquestes serien: ‘ciència, art tèxtil i sostenibitat’. Si vols saber de quin es tracta, clica a la bio, #yatusabes ⬆️ #ALaBcnLastCallLiHaFlipatAquestEdifici 👩🏻🏢
NEW IN TOWN 👉🏻 @lapicanteriaescriba 🍸🌮🥟 || La foto no fa justícia als plats de cuina fusió Japó-Perú-Brasil-Mèxic que vaig tastar l’altre dia (de fet sembla que sigui d’una festa foodie-cromàtica dedicada al color taronja). Si el carrer Marià Aguiló ja tenia molts punts de ser el meu preferit del Poblenou, La Picanteria m’hi ha acabat de convèncer. A més de la manduca un parell de coses interessants:☝🏼tenen una carta de cocktails MOLT recomanable; i✌🏼la barra és prou ampla per dinar/sopar si no queden taules. #LaBcnLastCallContinuaEnamoradaDelPoblenou 👩🏻🧡
El @jbyelcuco té un do: m’agrada tot el que dissenya. La seva col•lecció ‘Medley’ AW18/19 m’ha flipat tan que fins i tot m’he pegat uns dancings allí al mig de la botiga de la guapa de la Belén (@jimenez_store)❤️👉🏻 @offbeat_bcn (Raval). Gracias por esta mañana a los dos. Así(n), sí. #MadeInBarcelona
The sky is blue i la @catpowerofficial acaba de treure disc. Res pot anar malament avui ✨(deixeu els llistats enllaunats d’spoti i poseu-vos aquesta meravella de disc) #LaBcnLastCallFlipaFortAmbCatPower 👩🏻🎧
📣 NOU POST AL BLOG 👉🏻 @desteje || M’estava a punt de caducar el carnet de bloggera i he decidit posar-hi remei: reprendre el blog i explicar qui és la noia de la foto (no sóc jo, aquest melenón-pantene no és meu, és d’una de les persones amb més gust estètic i artístic que conec). Si la voleu conèixer aneu a la bio. #LaBcnLastCallQuasiPerdElCarnetDeBloggera 👩🏻✒️
Diria que @rasoterrabcn ha passat totes veggie-ISO del planeta. Si hi vaig un parell de vegades més crec que em faré vegetariana. #LaBcnLastCallPotserEsFaVegetariana 👩🏻🥦
• En la periferia brillante de una galaxia mediana, en medio de un mar oscuro donde flota nuestro mundo. Tú, que vienes a rondarme como los nueve planetas, parece que cuando bailas llueven miles de cometas. Tú que vienes a rondarme amárrate a mí • ❤️ #MWKUA @mariaarnaldimas

Dubtes, consultes, suggeriments?

bcnlastcall@gmail.com

Copyright © 2012 · All Rights Reserved · BcnLastCall

%d bloggers like this: