Bcn Last Call

Blog sobre Barcelona

Petjades modernistes: Ramon Casas / Museu Modernista de Barcelona

Ahir vaig tenir l’oportunitat de gaudir de la ruta guiada sobre Ramon Casas organitzada pel Museu del Modernisme de Barcelona, una passejada que forma part de les activitats que s’han organitzat entorn a la mostra “Ramon Casas. La vida moderna”, una ambiciosa retrospectiva sobre l’artista que ens apropa a les seves diverses facetes: la de dibuixant, la de cartellista i la de retratista i cronista d’una època de grans transformacions econòmiques i socials.

img_0844-5

El recorregut de la ruta s’inicia a la Plaça del Pi, en ple Barri Gòtic, des d’on es comença a dibuixar l’esbós que acabarà conformant el retrat del personatge. El temes principals que fan de fil conductor de la ruta i que van associats a 4 parades de la mateixa són:

  • El artista. Anècdotes a la Sala Parés.
  • El bohemi. Casas i Els Quatre Gats.
  • L’home. Júlia Peraire: l’amor, la musa.
  • Passeig de Gràcia. Burgesia i cartellisme.

La ruta finalitza amb la vista de l’exposició al Museu del Modernisme: museu que sempre tenia pendent de visitar i que finalment he conegut. El primer dels blocs temàtics de l’exposició tracta de l’etapa de formació de Casas i els seus primers viatges a París, fent referència també a la crònica social, el ciclisme i automobilisme (fixeu-vos en la vitrina del carrer del Museu! hi ha exposat un preciós cotxe model Delaunay-Belleville 28 HP de 1906), les revistes artístiques i literàries, els retrats coloristes de “chulas i manolas”, Júlia i els retrats de personalitats contemporànies.

Ramon Casas va ser un gran cronista de l’època. Casas participava a la vida social de Barcelona i de París; es va endinsar en un món d’avenços tecnològics i lluites socials i polítiques, davant el qual ofereix la seva visió, unes vegades amb tocs de denúncia i d’altres com a excusa per a plasmar un ambient, una atmosfera determinada i uns actors concrets. Un exemple d’això seria el quadre que podem trobar a un dels espais principals del Museu del Modernisme de Barcelona de dimensions força rellevants, titulat: Entrada a la plaza de toros de Madrid (any 1886) (Fundació Vilacasas), evocant la façana de la Plaza de las Ventas amb tres guàrdies civils vestits de gala, probablement esperant l’aparició d’alguna figura monàrquica.

IMG_0835 (1)

Un altre dels originals que podreu trobar al Museu (aquest però a l’entrada del mateix així que fixeu-vos-hi bé!) és el titulat La Càrrega, quadre que representa l’ambient de tensió social de final del segle XIX a la Barcelona de la revolució industrial. Casas es va inspirar en les detencions fetes entre els anarquistes després de l’atemptat del carrer dels Canvis Nous a Barcelona contra la processó del Corpus, el 7 de juny de 1896, i que va culminar en el Procés de Montjuïc.

casas

La mostra fa un repàs per la seva època cartellista de la que cal destacar els cartells dedicats a les empreses Anís del Mono, Cigarrillos París (empresa de la família Malagrida) i Codorniu, inspirats en els grans cartellistes de l’època com per exemple Toulouse-Lautrec.

Hi ha també un espai reservat per als retrats al carbó de personalitats del món de la cultura, política i de la burgesia barcelonina. Les meves imatges preferides són els retrats de noies anònimes (la que duu barretina va acabar essent ben coneguda per ser la cara que publicitava la independència de Catalunya des de Xile!)

img_0809

img_0812

img_0807

Aquesta mostra ens fa, doncs, un recorregut molt complet per la vida i l’obra d’aquest pintor, dibuixant i cartellista vinculat a l’impressionisme que va impulsar sense embuts i amb tot luxe de detalls el modernisme català.

No puc acabar aquest post sense felicitar al guia de la ruta, en Rafa Burgos, guia oficial de Catalunya. Gràcies pel recull d’anècdotes, bromes i petites històries sobre la ciutat que ens has estat explicant. Chapeau!

**********

No us quedeu sense entrada! >>> Cliqueu AQUÍ

**********

Per a acompanyar musicalment aquest post hi posarem la música del compositor i pianista català Enrique Granados. Junt amb Albéniz fou el creador de l’escola catalana moderna de piano.

Feliç setmana!

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Information

This entry was posted on Abril 17, 2016 by in Art & Co and tagged , , , .

Bcn Last Call és membre de:

Bcn Last Call col·labora amb:

Reconeixements:

Encara no em segueixes a Instagram?? NO way!!

NOU POST AL BLOG 👉🏻 @lallamastore (Eixample) || Al mal temps, bon humor 🦙🔥 ••• Avui escric sobre aquesta meravellosa llibreria de l’Eixample: un temple ple de llibres i objectes dedicats a món de l’humor. ••• Demà per Sant Jordi tindran paradeta de signatures i moltíssimes idees per a Sant Jordis/Jordines “complicats/des”. Aneu-hi, fareu molt feliços a l’Abi i el Kike.
♦️✖️ @prostibulopoetico ✖️♦️ ~~~~~ #SúperConsejitoDelDía 👉🏻 Deixeu de regalar cutre-experiències #WonderBox i aneu -i regaleu- les activitats organitzades per aquest grup de poetes i poetesses #MadeInBarcelona capitanejat per la @sonia_barba_ 👌🏼|| Anireu i repetireu.
BARNATRESC 〰️ a mi si la @lamevabcn “me dice ‘ven’, lo dejo todo”, així que avui m’he tret el carnet de #BarnaTresc (és gratis, peñuqui) i hem caminat 10 km (des de la Barceloneta fins a Sant Adrià de Besós). Recomanable per conèixer la ciutat (avui he descobert que el Besós té l’aigua cristal•lina a la desembocadura) i fer exercici. Trobeu tota la info de les rutes a la web 👉🏻 www.euro-senders.com/barnatresc || ✏️Apunteu! les properes són el 12/05 - 16/06 i el 06/07 (nocturna) #ActivitatGratuïta 💚
Com anem de ‘dramitas’? Ahir vaig trobar aquesta fantàstica llibreta de @cicadidaestudio a @lallamastore (👉🏻 post in progress, next week el publico) i vaig pensar en comprar-ne un grapat i regalar-les a aquelles persones -tots tenim un(a) #dramaqueen a la vora- que viuen en un drama permanent. Segons com, també pot ser un regal de Sant Jordi. Ahí lo dejo... 😁 Bon cap de setmana! #NoQuieroMásDramasEnMiVidaSoloComediasEntretenidas #AlaskaDixit
Jo m’enamoro. Tu t’enamores. Paris m’enamora. He transformat la meva ressaca parisenca en 10 propostes per si heu de visitar la ciutat durant les properes vacances. Si us molen, comenteu, ne soyez pas timide 😁! ➖➖➖➖ 1️⃣ Marché des Enfants Rouges: petit mercat on podeu fer una parada i menjar alguna cosa sense que us costi un ronyó (opcions vegeterianes, libaneses, japoneses, italianes,…). . 2️⃣ Grand Palais: sempre val la pena mirar la programació artística d’aquesta GRAN sala. . 3️⃣ Merci: LA concept store més coneguda de París (ara que ja no hi ha Colette). Hi teniu un petit racó-cafeteria molt mono si heu de fer una pausa. . 4️⃣ Fundació Henri-Cartier Bresson: si sou amants de la fotografia, mireu-hi la programació. No és un espai gaire gran però us podeu trobar amb exposicions que valguin molt la pena. . 5️⃣ Kerzon: en aquesta botiga de la rue de Turenne hi podreu trobar, entre d’altres productes meravellosos, espelmes amb l’olor de Place des Vosges, del Parc Monceau i de mil racons més de París. . 6️⃣ Mariage Frères: una de les meves botigues preferides per a comprar te: especialment bonic l’establiment que tenen a la Place de la Madeleine. . 7️⃣ Le Bon Marché: un dels imprescindibles de la Rive Gauche: una de les galeries més antigues de Paris on s’hi passegen artistes i actrius: jo aquest diumenge m’hi vaig trobar a l’Isabelle Nanty (Georgette a la peli d’Amélie). Molt bona selecció de productes i un ambient gens estressant si es compara amb Lafayette o Printemps. . 8️⃣ La Cité de la Musique: jo hi vaig anar per l’expo de ‘Doisneau et la musique’ però em va agradar tant l’edifici, com l’expo com tot l’espai de la Villette que hi ha la vora. . 9️⃣ French Trotters: concept store de dos pisos on hi pots trobar marques interessants i les darreres propostes de moda, complements i llar. Preus pels núvols. (Però mola MOLT la selecció que hi tenen). . 🔟 Le Loir dans la Théière: un dels meus imprescindibles del barri del Marais per a té i pastissos. Sol haver-hi força gent per la tarda però pel matí és genial. No hi estan permesos els ordinadors. No és un lloc de modernillos. I precisament m’encanta per això.
Bonne gueule et bon weekend à tout le monde! ✨
Després d’haver passat desenes de vegades durant el darrer any pel carrer Parlament fa un parell de dies em vaig donar compte de que existeix (#OleMiEmpane) 💁🏻‍♀️👉🏻 @misskleckley una botiga de roba i complements amb marques que van des de @lazyoafs a Champion passant per Ellesse, Valfré, Crap Eyewear, Coucousuzette, Models Own, Holy Recycle i d’altres. La meva preferida 👉🏻 @pepaloves 😍 #BcnShops
Ahir va començar la 5a edició de @moritzfeeddog. Si esteu per la ciutat aquest cap de setmana i us agrada la moda aquest festival és una cita imperdible. S’hi projectaran documentals com ”Cambodian Textiles”, “Les dessins de Christian Dior”, “The Times of Bill Cunningham”, “Paris Couture” o “The Wars of Coco Chanel”, entre d’altres. El que obria el festival ahir “Yellow is forbideen” em va flipar. Avui toca sessió doble 🍿 #LaBcnLastCallVaAlMoritzFeedDog 👩🏻👗
NOU POST AL BLOG 👉🏻 @barcugat || Li podrien haver posat ‘Bistrot Cugat’, ‘Le Comptoir de l’Eixample’ i mil combinacions franco-catalanes més. Doncs no. Li han posat Cugat en honor a la llibreria-papereria que fins fa poc hi havia al número 99 del Carrer Bruc. L’acaben d’obrir i ja està al meu Top 10 de bars-restaurants preferits de la ciutat. Enhorabona Quim i Joan, aquest local és canela fina!👌🏼 || Teniu la meva crònica al link de la bio 😉

Dubtes, consultes, suggeriments?

bcnlastcall@gmail.com

Copyright © 2012 · All Rights Reserved · BcnLastCall

%d bloggers like this: