Bcn Last Call

Blog sobre Barcelona

9 carrers foodie-històrics de Barcelona

Arribo al post número 300 coincidint amb el darrer que publicaré abans de tancar la paradeta unes setmanes. Quan dic paradeta em refereixo al blog. Ja sabeu que quan escampo la boira fora de la ciutat (i.e. travessar els Pirineus, l’estret de Gibraltar o la Franja de Ponent) continuo activa a les xarxes a través del hashtag (ridícul, ho sé) #bcnlastcallaroundtheworld.

En aquest darrer post de la temporada he volgut barrejar dues temàtiques que m’apassionen: la gastronomia i les curiositat històriques de la ciutat de Barcelona. Tenint en compte la bombolla perpètua de modernor que impera en aquesta ciutat m’he vist obligada a incloure en el títol un dels mots que més fa anar de corcoll als crítics gastronòmics tradicionals: sí, la maleïda paraula és “foodie“.

Foodie_definició

Confesso que la primera vegada que vaig posar el hashtag “foodie” i tots els seus derivats a les meves fotos d’Instagram vaig pensar “Ui, Núria, ja has traspassat els límits de la pedanteria blogger“. Quan els teus amics et diuen per primera vegada amb aquell tonet sorneguer allò de “ets una foodie” no acabes de saber ben bé com encaixar-ho (solen ser els mateixos que et demanen consell els divendres al vespre per a que els hi recomanis un lloc “guay” per anar amb el/la xurri o els/les col·legues).

Aquest dibuix dels bloggers “Remorada y el Sr. Torres” (entreu a remenar aquest blog, somriures assegurats) il·lustra a la perfecció una escena típica de restaurant amb un/a foodie…

foodiescat

Com sabeu però, a part de menjar (un PLAER indispensable) m’entusiasma descobrir coses curioses de la ciutat. Arribat a aquest punt us pregunto: sabíeu que existeix un carrer anomenat “de les Magdalenes“? Qui em sap dir què és el “malcuinat“? Sabeu on es situa la desapareguda Plaça de l’Oli?

Gaudir a taula amb un bon àpat és genial, fer fotografies per a penjar-les després a les xarxes és engrescador i desenvolupa la creativitat però fer un recorregut pels carrers foodie-històrics de Barcelona, era una assignatura pendent.

Em seguiu?

 • Carrer de les Magdalenes (Gòtic)

El nom del carrer prové del convent que en deien de les Magdalenes, establert l’any 1372. Fou abandonat el 1835 per la desamortització i recuperat posteriorment, fins que l’any 1868, amb la Revolució de Setembre, s’expulsaren les monges del convent per acollir-hi els voluntaris de la llibertat. L’any 1880 fou enderrocat.

Fa un parell d’anys es van dur a terme uns treballs arqueològics durant els quals es va informar de la troballa de quatre bases del pilar de l’aqüeducte romà, tres de les quals es trobaven força malmeses, i una quarta, en millor estat, es trobava aprofitada dins de la paret mitgera de la finca contigua. L’aqüeducte fou utilitzat, en el seu moment, com a paret mitgera entre les diverses finques edificades entre els carrer de n’Amargós, 6 i 8, i de les Magdalenes, 13-15.

Em pregunto si s’hauria de plantejar el Nomenclàtor canviar el nom d’aquest carrer al de “Carrer dels Cupcakes”. No us esvereu, amb la Colau això no passarà.

 • Plaça dels Peixos (Gòtic)


El districte de Ciutat Vella va decidir a finals de l’any 2011 recuperar aquest espai per la seva situació central al barri Gòtic i pel seu valor històric, social i cultural. De fet, en aquest espai s’hi troben les restes originals de l’aqüeducte romà (aquesta plaça la trobareu al finalitzar el carrer de les Magdalenes). El projecte va incloure la reforma del solar conegut com a plaça dels Peixos, de la plaça d’Isidre Nonell i del Jardí Romàntic que separa ambdues places.

De la procedència del nom d’aquesta plaça tan sols sabem (Nomenclàtor dixit) que al segle XVIII aparentment existia “la casa d’en Peix”, a l’escut de la qual hi figuraven peixos. Vaja, no cal assumir doncs que en aquesta Plaça s’hi venia peix ;-).

Des del mes de març hi ha llençada una petició a l’Ajuntament de Barcelona a través de la plataforma change.org per tal de salvar una farmàcia que hi ha la placeta, de l’any 1819, i que precisament porta el seu nom. Pel que s’explica sembla que aquesta farmàcia tot i no estar catalogada com a emblemàtica conserva el mobiliari original.

En aquesta plaça també hi trobareu la llibreria Balmes, especialitzada en llibres religiosos.

 • Plaça de l’Oli (Gòtic – Born)
L’obertura de la Via Laietana, via de comunicació comercial entre el nou Eixample i el port marítim, va fer que places com la de l’Oli desapareguessin (en concret l’any 1911). En aquesta plaça hi anaven a parar els carrers Graciamat, Donzelles, Filateres, Tres Voltes i de l’Oli, dels quals avui només se’n conserva un tram d’aquest últim. L’emplaçament actual de la Plaça de l’Oli correspondria aproximadament a la meitat de la Via Laietana (al costat de la plaça de Berenguer el Gran).
Aquesta plaça era el lloc de reunió dels venedors d’oli. Pel que explica la professora Teresa Vinyoles a través de l’interessant (i molt recomanable) llibre Històries de la Barcelona Gormanda de Josep Sucarrats i Sergi Martín “Hi havia indrets especialment pudents com ara la plaça de l’Oli i en general tota la part baixa de la riera de Sant Joan, per on passava una claveguera portant aigües residuals i s’hi feien baixar els animals que quedaven morts després del mercat d’aviram“.
Hem de recórrer a imatges d’arxiu per poder-nos fer una idea de com era aquesta plaça (aquestes en concret han estat extret del blog Barcelofília):
plaça de l'oli
plaça oli antiga
 •  Carrer del Malcuinat (Born)


Existeix un carrer a Barcelona (darrere del Pla de Palau) que porta el nom d’un plat, una mena de potatge barat que les dones cuinaven al carrer, en uns fogonets portàtils i que venien als traginers, aventurers o mariners que estaven de pas a la ciutat. El fast-food de l’època medieval per a uns quants, vaja…

 • Carrer de la Formatgeria (Born)


El Nomenclàtor ens diu que era una via on des del s. XV s’hi venien formatges. Pel que sembla el nom del carrer és anterior a 1579. Aquest carrer juntament amb el de la Volta dels Tamborets, la Volta de la Bufanalla, la Volta d’en Dusai ens mostra l’origen medieval del Passseig del Born a través de llurs arcs. Avui en dia, de la mateixa manera que el carrer del Malcuinat, es tracta d’un carreró estret per on hi passegen guiris i locals.

 • Carrer de l’Anisadeta (Born)


Estem davant del carrer més curt de la ciutat de Barcelona (fa aproximadament 4 metres). Jo la veritat no m’hi havia fixat mai tot i que hi he passat pel davant un grapat de vegades doncs es troba a la mateixa plaça on podem trobar la basílica de Santa Maria del Mar, al costat de l’entrada del carrer de Canvis Vells.

Segons els cronistes de la ciutat, el nom prové d’una petita taverna anomenada la Nisadeta i que, pel que sembla, apareix citada en documents del segle X. No sé perquè tinc la sensació que aquest beuratge acompanyava en moltes ocasions el malcuinat…

 • Carrer de les Panses (Born)


M’ha costat més de 10 minuts trobar la placa amb el nom del carrer.

Sembla que el nom i la lògica dels carrers que hem vist fins ara ens porta a deduir que antuvi s’hi venien panses en aquest carrer. El que realment em tenia intrigada era saber si seria capaç de trobar una de les “carasses” que hi ha al barri. Aquest tipus d’escultures (només s’hi representa una cara)  eren indicatives de que en aquella casa o edifici s’hi trobava un prostíbul.

Doncs bé, una d’aquestes carasses es troba passant per sota de l’arc on es troba el carrer de les Panses (venint pel Carrer de les Trompetes). Un cop passada la volta, gireu a l’esquena i mireu l’edifici que teniu davant vostre. El balcó del tercer pis està marcat amb mitja cara barbuda. Que la pugueu veure o no dependrà si la mestressa ha decidit estendre la roba o no aquell dia que hi passeu ;-). Ah! i feu zoom sinó impossible.

 • Carrer de Ginebra (Barceloneta)

Bé, aquest seria el “fals” foodie-carrer dels 9 que he seleccionat ;-). En realitat aquest carrer s’anomena “Ginebra” perquè era l’antic camí que duia a un indret de barraques anomenat Ginebra, escampades al voltant del fort de Sant Carles.

Ginebra no sé però unes tapes ben bones les trobareu al bar Jai-Ca :-).

 • Carrer de la Sal (Barceloneta)

Si agafeu el Carrer de la Sal des del carrer Ginebra fins a la plaça del mercat de la Barcelona trobareu un parell de llocs molt coneguts al Barri: d’una banda la ja tancada llibreria Negra i Criminal “feta del material amb què es construeixen els somnis” tal i com encara podeu llegir al cartell de la porta verda que roman tancada des del 3 d’octubre de 2015 i, de l’altra, l’emblemàtic restaurant Can Ramonet on s’hi poden menjar unes tapes marineres mega bones.

A part de ser molt salats a la Barceloneta (i d’estar fart dels guiris, i amb raó), el fet que hi hagi un carrer anomenat de la sal respon a l’existència d’un magatzem de sal destinada a la saladura de la pesca.

 • Plaça de l’Arengader (Poblenou)


Una mica més allunyada del nucli “gourmet” de la ciutat, la placeta de l’Arengader al Poble Nou ens indica que molt probablement s’hi venien arengades. Al Nomenclàtor ni tan sols hi apareix registrada. A la placa (no té el mateix format que la resta de la ciutat) hi ha marcat l’any 1895. Caldrà seguir investigant ;-).

***********************************************

Tanco la temporada amb aquesta cançó de Henry Green, recentment descoberta a través d’Spotify i que casualment porta com a títol “Barcelona”.

Us desitjo unes bones vacances d’estiu! Feu bondat i sigueu bons minyons.

Era broma… Descarrileu-vos de valent ;-D.

Petons,

Núria

8 comments on “9 carrers foodie-històrics de Barcelona

 1. Instants Barna
  Agost 1, 2016

  Bon profit 🙂 i bones vacances 🙂

 2. Mònica Pagès
  Agost 1, 2016

  Núria, quin article més currat i més ben escrit! També m’ha encantat la peça final. Molt enigmàtica i sensual.

  Gràcies per aquest espai tan deliciós i bones vacances!

  Mònica

  • Bcn Last Call
   Agost 1, 2016

   Ais merci!!! La cançó és súper maca!!! 😉 feliç estiu ***

 3. remorada
  Setembre 13, 2016

  Al juliol vam fer uns itineraris gastronòmics per Barcelona i vam conèixer alguns d’aquests carrers, però no tots els que has posat!

  M’agrada tant aquesta ciutat, sempre hi ha alguna cosa per descobrir 😀

  Ah! i he trigat una mica en posar-me al dia, però moltes gràcies per fer-nos un lloc fent el que més ens agrada: MENJAR! (amb la foto de rigor XD)

  • Bcn Last Call
   Setembre 13, 2016

   Mil gràcies pel comentari!!! Hi ha taaaaants racons en aquesta ciutat! És una tasca entre tots la de posar-nos al dia 😊😊😊. Feliç dimarts!

 4. Creando Realidades
  Desembre 3, 2016

  me ha encantado :)Un post muy ameno y muy interesante. Creativo y original. Tenía pensado hace tiempo hacer un post sobre malcuinat y la Plaça deles ollas jejeje… sobre Ginebra ya había hablado en curiosidades de la Barceloneta.

  • Bcn Last Call
   Desembre 3, 2016

   Gracias!!!! Me alegro que te haya gustado!!!! Pues sí, ciertas calles dan para mucho. Un abrazo y feliz finde 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on Juliol 21, 2016 by in (G)astronomia, Made in Barcelona, Petits racons and tagged .

Bcn Last Call és membre de:

Bcn Last Call col·labora amb:

Reconeixements:

Encara no em segueixes a Instagram?? NO way!!

This is not Manchester 🏭 || 👉🏻#ThisIsNot_Bcn • #city #urbancentric #citycentric #instapoblenou #barcelona #ciutat #bcnciutat #urbanphotography #urbanlandscape #cityexplorer #justwalking #littlewalk
A mig camí entre quadern de viatge, llibreta d’anotacions i quadern de dibuix, ‘Barcelona’ publicat per @tintablancalibros, escrit per Carlos Zanón i il·lustrat per Lara Costafreda, recupera l’esperit dels grans viatges, aquells on la tinta i el paper es fonien en un sol cos. Lluny de ser una guia de Barcelona, aquest company de viatge ens ajuda a descobrir la ciutat a través de 10 capítols on les anècdotes i la visió personal de l’autor van desentranyant la personalitat de la ciutat amb desenes de referències artístiques i culturals. ••• Tinc altres quaderns il·lustrats de Barcelona, però CAP està tan ben editat com aquest: té diverses pàgines per a escriure-hi reflexions (dins dels capítols i al final) i un espai final per a plasmar les nostres impressions plàstiques (si dibuixàvem de petits, per què hem deixat de fer-ho d’adults?). Altres particularitats que m’han fascinat: 1) pots personalitzar la portada (et donen 6 adhesius quadrats per a la portada); 2) la tapa dura està tenyida amb tints i colors naturals; i 3) si el compreu directament al web de l’editorial t’arriba amb una noteta manuscrita i personalitzada de l’editor on la retòrica estudiada no hi té lloc. A mi, tot aquest còctel d’ingredients, ja m’ha enamorat. En definitiva, un llibre per als amants de la literatura, l’art i la papereria. ••• 📖 ‘Barcelona’ (també tenen: París, Madrid, Roma, Nova York, Londres…) ✍🏻 Carlos Zanón (@czanon2001) 🎨 Lara Costafreda (@laracostafreda) 📚 @tintablancalibros (Ed. Abril 2020) 🔎 #CityBooksBCN . . . . #city #citybooks #citylover #lovethiscity #llibresdebarcelona #llibresobrebarcelona #bcnllibres #bcnbooks #books #barcelonabooks #barcelonabook #barcelona #bcn #bcnliteratura #llibresbcn #reading #bcnciutat #ciutat
Primer he llegit ‘Alcholemia’, després ‘Alchimia’. Finalment he llegit ‘Alchemika’. Què voleu? Llavors de plataners als ulls i mascareta. Great combo per a tenir una agilitat visual tendent a zero. 😁 ••• 🔎 Aquest cartell pertany a l’actual edifici de la Biblioteca Camp de l'Arpa-Caterina Albert ubicada en l'antiga fàbrica tèxtil Bonaventura Costa i Font que després va acollir la fàbrica de plàstics ‘Alchemika’. Ja a la llista de #pendingplaces 🕵🏻‍♀️
La ciutat... escenari de vida ✨🏢✨ #humancondition • #city #citylover #buildings #urbancentric #citycentric #encants #mirroreffect #barcelona #ciutat #bcnciutat #urbanphotography #urbanlandscape #cityexplorer #justwalking #littlewalk
Si busques silenci trobaràs itineraris que t’hi portin. Si prefereixes descobrir l’ànima de La Sagrera, Horta o Nou Barris o les propostes culturals del Raval, aquest llibre inclou recorreguts fets a mida. ‘Barcelona sin prisas’ d’Isabel de Villalonga és un viatge poètic per la ciutat a través de 23 itineraris. Cada capítol inclou mini mapes de manera que és força pràctic com a guia mentre aneu fent el recorregut que escolliu. ••• Aquests dies tots estem vivint la ciutat d’una altra manera, a un altre ritme. Jo ni tan sols he pujat a un bus o metro (tampoc m’ha calgut fins ara). No sé ni l’efecte que em provocarà quan ho torni a fer. Només sé que estic exprimint aquest kilòmetre com mai he fet a les passejades que solc fer per la ciutat. La mirada se m’ha alentit i ja m’està bé. Sense presses. ••• PD: La primera ruta fora del “kilòmetre confinat” que m’agradaria fer és la 19: ’Sarrià literari’ 🙃📚 ••• 📖 ‘Barcelona sin prisas’ (també disponible en CAT) ✍🏻 Isabel de Villalonga 📚 @barcelona_cat 🔎 #CityBooksBCN . . . . #city #citybooks #citylover #lovethiscity #llibresdebarcelona #llibresobrebarcelona #bcnllibres #bcnbooks #books #barcelonabooks #barcelonabook #barcelona #bcn #bcnliteratura #llibresbcn #reading #bcnciutat #ciutat #slowcity #slow #SlowingDown #BarcelonaSinPrisas #BarcelonaSensePresses #norush #slowlife
Descobrir tresors a menys d’1 km és possible 💚💫 #JardinsCanMiralletes • #ciutat #urbanlandscape #parks #greenery #urbangreenery #urbangreen #biophilia #urbangardening #urbangarden #citylandscape #citylover #lovethiscity #jardins #barri #barcelona #bcncity #instacity #promenade #discovering
Us juro que hi havia més de 2 metres entre edificis 😜 [Foto especialment dedicada a @instapoblenou 😘] Bon cap de setmana a tothom 💙 • #city #citylover #buildings #urbancentric #citycentric #bluesky #instapoblenou #barcelona #ciutat #bcnciutat #urbanphotography #urbanlandscape #cityexplorer #justwalking #littlewalk
Avui és Sant Jordi però no és Sant Jordi. Ja m’enteneu. És també el meu dia preferit de l’any. Molt més que el meu aniversari. Ho té tot: la gent, la cultura, la ciutat i l’amor. Si faig aquest post és per proposar-vos que doneu suport a la cultura, a aquells projectes que us agraden, que us estimulen. La cultura fomenta el pensament crític i sense ell som tabula rasa monopolitzada per algoritmes. I sí, això també va de #FuckingMoneyMan perquè la cultura no viu de l’aire. Allà van les meves 5 propostes (per ordre amb les imatges): ••• ⚡️LLIBRES DE BARCELONA. Ja sabeu que des de fa un temps vaig recomanant llibres sobre la ciutat sota el hashtag #CityBooksBCN. ‘Barcelona vista pels grans fotògrafs’ d’Ignacio Vidal i Paco Elvira recull la mirada de fotògrafs com Cartier-Bresson, Fontcuberta, Maspons, Pomés, Colita, entre d’altres (publicat per @lunwerg). Aquests dies m’ha permès viatjar en el temps, que ja és molt. ••• ⚡️LLIBRERIES DE CAPÇALERA. Aquesta il·lustració del New Yorker de 2008 és, malauradament, de rabiosa actualitat. Comprem a les llibreries del barri, ens necessiten!. Moltes han activat plataformes online, xecs-regals. Tanta pressa hi ha per un llibre avui que hem d’anar a Mordor a buscar-lo? No fotem. Algunes de les meves preferides: @nollegiu @documentabcn @llibreriajaimes @alibri_llibreria @altairllibreria @casausherbcn... ••• ⚡️COMPRAR PARAULES: @bcnmes està fent una campanya mitjançant la qual pots comprar paraules (jo ja me n’he comprat tres que considero imprescindibles quan tot això passi -tinc pendent comprar “olivetes”, no puc viure sense elles-). ••• ⚡️POESIA: Ja us he parlat alguna vegada de @prostibulopoetico. Si us agrada la poesia i voleu apropar-vos a un col·lectiu que té una proposta radicalment diferent a la que estem acostumats en termes de recitals i blablabla és el moment de tafanejar la seva web, reservar el nou llibre de poemes i col·laborar amb el crowdfounding que tenen en marxa. Tota la info al seu perfil. ••• ⚡️DOCUMENTAL: Avui és la preestrena de “Libreros de Nueva York”. Un homenatge al món de la literatura i dels llibres. Disponible a @salavirtualdecine per només 1 euro de 16:00h a 00.00h. Tota la info al seu perfil.
La ciutat... aquella constel•lació d’ecosistemes en miniatura ✨🏢✨ • #GoldenHour #CityLover #Barcelona #lovethiscity #urbanlandscape #humancity #ciutat #cityview #citylandscape #cityidentity #bcn #city #stayhome #quarantime

Dubtes, consultes, suggeriments?

bcnlastcall@gmail.com

Copyright © 2012 · All Rights Reserved · BcnLastCall

%d bloggers like this: