Bcn Last Call

Blog sobre Barcelona

Granja Vendrell: des del 1921 oferint caliu de barri i bons suïssos (Eixample)

No sé vosaltres però entre tanta cafeteria cuqui (que freqüento i m’agrada, no ho negaré, i si no feu una ullada al meu Instagram) a vegades tinc la sensació de buidor. Em falten granges, bar i cafeteries “de tota la vida”, un concepte en perill d’extinció, mal em pesi. Però a vegades passeges i t’enduus una sorpresa. De sobte et trobes a la sortida del metro Girona i s’obren les portes del passat: el Restaurant-Café Reñé, el Forn Sarret, el Bar Funicular, el Cafè del Centre i ja quasi tocant amb Diputació trobem la Granja Vendrell de la que us parlaré avui.

granja-vendrell-antiga

Sí, la Granja Vendrell és una granja d’aquelles “de tota la vida”. Per a mi aquest concepte integra factors com el bon tracte i el fet de sentir-se com a casa, trobar productes de proximitat i que el propi local tingui una certa història.

Començarem pel darrer dels factors citats. El de “hi havia una vegada“…

1) Història de la Granja Vendrell

L’any 1921 va néixer la Granja Vendrell, un negoci familiar, creat per en Demetri Vendrell i la seva esposa Mª Àngels Lapuyadei gestionat, des d’aleshores, per la mateixa família. A continuació, podeu veure la invitació que es va repartir. El flyer per a l’ocasió, vaja ;-):

vendrell

Si coneixeu el número actual de l’adreça potser hi ha quelcom que no us acaba de quadrar. Haureu deduït que després de l’actualització dels números del carrer, Girona 73 va passar a tenir el seu actual número, Girona 59.

Però tornem als seus fundadors. En Demetri Vendrell va ser ajudant a la Granja Viader (on va néixer famós Cacaolat). Durant la temporada que hi va estar treballant va anar teixint un somni: crear la seva pròpia granja i lleteria a partir dels coneixements adquirits a la Granja Viader.

Dit i fet. Es van instal·lar al carrer Girona. Un fet va jugar a favor de la ràpida fidelització de la clientela: abans del naixement de la Granja Vendrell existia, al mateix local, una antiga lleteria amb les seves vaques i fabricació pròpies. Cal dir però que la llet de la Granja Vendrell, en els seus inicis no era de fabricació pròpia sinó que provenia la lleteria de la Viader.

taulell2

Prospera que prosperaràs, el creixement exponencial del negoci va permetre que els de Can Vendrell adquirissin una petita masia on produïen tots els productes làctics que després venien a la Granja. Fins i tot, van crear una marca pròpia de llet, coneguda com a Begaleche (el naming que dirien els modernets provenia de la localització de la masia a Begues). Aquesta no només era distribuïda a la Granja Vendrell, sinó que també es venia en altres lleteries de Barcelona. Què, no ho sabíeu això, oi? 😉

El número de treballadors (Granja i Masia) va augmentar fins al punt que es van fundar noves sucursals, com la del carrer Castillejos. 

facana

Que la Granja Vendrell sigui un comerç històric ho corrobora el fet que hagi estat inclosa dins del Pla Especial de Protecció la Qualitat Urbana de Barcelona. Mitjançant aquest instrument, aprovat definitivament pel Plenari del Consell Municipal el passat 26 de febrer, es va publicar el Catàleg de protecció arquitectònic, històric i paisatgístic dels establiments emblemàtics de la ciutat de Barcelona. En concret la Granja està dins del nivell de protecció de “comerç amb història”.

A través de la pàgina web http://www.rutadelsemblematics.cat/ podreu fer un tour virtual dins de l’establiment. Una web molt recomanable si voleu fer un tastet dels establiments protegits d’aquesta ciutat.

pla

El rètol de la façana també té un reconeixement especial ja que es tracta d’un bon exemple de l’aplicació de l’Art Déco a la ciutat de Barcelona. Així ha quedat recollit al llibre la “Barcelona Gràfica”, d’America Sánchez en el qual podreu trobar tot tipus de grafismes, cartells, rètols de la ciutat. Les finestres i la llum de l’establiment també són elements protegits de la Granja.

snc00444

2) Productes de proximitat

A la Granja Vendrell hi podreu trobar productes artesans de proximitat i també d’elaborats per ells mateixos. Així podreu gaudir d’un bon suïs, d’un flam casolà amb nata, de mató, de galetes Elgorriaga, d’una bona crema catalana que elaboren especialment per Sant Josep, bones botifarres, caves Brut Nature Mont-Ferrant i cava rosat Brut Nature Ventura Solé… NYAM!!!

suis
crema-catalana

3) Bon tracte i sentir-se com a casa

La filosofia de la Granja es basa, a més d’oferir un bon producte, en l’ambient familiar i de barri. El tracte amable del Demetri i la Cris (3a generació) fa que hi hagi una clientela lleial que acut periòdicament. També tenen clients ocasionals, gent que descobreix que encara queden locals a Barcelona on suquen com Déu mana el pa amb tomàquet i els entrepans són entrepans com cal i no mini-canapés de pa sucat amb oli.

********************************

Curiositat >>> durant la filmació de la pel·lícula Salvador (Puig Antich) (detingut davant del bar Funicular), la Granja va ser el punt de trobada dels actors, tots vestits de l’època, ja que esmorzaven i dinaven a la Granja. Veure a en Daniel Brühl ple de “sang” cruspint-se un entrepà de fuet no sé si faria goig o més aviat por :-)).

********************************

Coordenades:

 • Adreça: C/Girona, 59
 • Telèfon: 93.487.79.66
 • Horaris: De dilluns a divendres de 8:00h a 14:00h i de 17:00h a 20:30h // Dissabte 8:30 a 14:00h // Diumenge de 9:30 a 14:00h
 ********************************

Deixeu-vos seduir per la música d’Alain Goraguer i la lletra de Boris Vian en aquesta cançó homenatge a la ciutat de Barcelona. Poc a poc desapareixen els colors i ens trobem entre matisos de blancs i negres davant de la Granja Vendrell. Són els feliços anys 20 i acaba de néixer la Granja Vendrell.

Feliç i bonica setmana tingueu!!!

Barcelone
Des pavés, du soleil, des visages
Un été plein d’images
Et de fleurs
Barcelone
Dans le port un bateau qui s’amarre
Le bourdon des guitares
Et mon cœur
J’ai revu
Cette rue sous le ciel de septembre
J’ai revu
La fenêtre grillée de sa chambre
Jours trop courts
Le vent chaud caressait nos visages
Et l’amour
Nous jetait des étoiles au passage
Barcelone
Souvenir de nos nuits haletantes
D’un été qui me hante
Barcelone

6 comments on “Granja Vendrell: des del 1921 oferint caliu de barri i bons suïssos (Eixample)

 1. Instants Barna
  Novembre 21, 2016

  Un ambient molt clàssic 🙂

  • Bcn Last Call
   Novembre 21, 2016

   I moooolt agradable i familiar!
   Merci pel comentari Jordi!

 2. Carol Benítez
  Novembre 21, 2016

  No la coneixia, hauré d’anar-hi a prova el suís!

  • Bcn Last Call
   Novembre 21, 2016

   jeje, els suïssos, quin perill!!! millor en cap de setmana no sempre tenen nata acabada de fer! petonets i merci pel comentari 🙂

 3. remorada
  Novembre 25, 2016

  no la conec! he de passejar més per la ciutat, m’agrada descobrir històries i curiositats *-*

  • Bcn Last Call
   Novembre 27, 2016

   És que Barcelona dóna per a molt 😊. feliç diumenge 🍁🍁🍁

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bcn Last Call és membre de:

Bcn Last Call col·labora amb:

Reconeixements:

Encara no em segueixes a Instagram?? NO way!!

Aquesta tarda s’ha presentat a @heyshop_ el llibre de la il•lustradora i dissenyadora gràfica @malikafavre (editorial @counterprintbooks). ••• Un llibre que repassa la seva extensa trajectòria a través dels temes que més ha treballat: la dona, els viatges, la geometria, l’erotisme, la cultura pop i la societat i els problemes actuals (terreny, aquest darrer, que ha explorat de manera lliure a través de les conegudes portades del New Yorker). ••• Amb l’exemplar signat i amb el pin de regal 👄 torno a casa re-happy 💁🏻‍♀️
OLD/NEW IN TOWN 👉🏻 @baralegriabarcelona • L’altre dia vaig topar-me amb l’article de @7canibales sobre el Bar Alegria i vaig pensar: wo! un local modernista que no només no tanca sinó que renova cuina i de la mà de Tomás Abellán (@quetomas). Avui tocava fer vermut i visitar aquest local del 1899 ♥️. A continuació us llisto els meus locals modernistes preferits. Em dieu els vostres? (no sigui cas que m’estigui perdent alguna cosa important 😁): ▪️Bar Versalles (Sant Andreu) ▪️Cafè del Centre (Eixample) ▪️Reñé (Eixample) ▪️Casa Almirall (Raval) ▪️Cafè de l’Òpera (Gòtic) ▪️La Confiteria (Raval) ▪️Muy Buenas (Raval) ▪️London Bar (Raval) ▪️El Paraigua (Gòtic) ▪️L’ascensor (Gòtic). Bé, aquests dos darrers només tenen el mobiliari (són de finals dels 60) però l’experiència d’entrar al bar Ascensor a través d’un meravellós ascensor modernista és impagable. I la caixa enregistradora de El Paraigua és de traca 💖 ••• 🍁 Bon cap de setmana a tothom! 🍁 #OldInTownBcn
Fa just una setmana es presentava @apartgastro, un nou mitjà de comunicació nascut a Barcelona amb clara vocació internacional. ••• Apart proposa traspassar el paper i fer-nos viatjar, gràcies a la realitat virtual (la revista ve acompanyada d’unes ulleres VR), a 6 països que marcaran les tendències gastronòmiques del 2020. Brasil, Dinamarca, Japó, Argentina, Grècia i Marroc són els escenaris que protagonitzen aquest primer número dirigit per @ferranadria i produït per l’equip de @cuinacat. ••• El contingut és BRUTAL (imatges espectaculars, infografies plenes de curiositats…). Una aposta valenta. ••• Jo tinc la versió en català però també s’ha publicat en castellà i ja estan preparant la versió anglesa 👌🏼
Soul recovery after a very crazy week ♥️ merci bcp @julie.e.doiron #MWKUA
BILL VIOLA ➕ PAUL DALY (+ bonus extra) ••• Us recomano les dues darreres expos que he vist darrerament. Si necessiteu silenci aneu-hi, són l’antídot perfecte contra tot soroll 🍁 ••• Foto 1) 👉🏻 Bill Viola, ‘Mirrors of the Unseen’. La Pedrera presenta la primera exposició monogràfica de Bill Viola a Barcelona. Considerat un pioner en el desenvolupament del videoart, Bill Viola explora a través de la seva obra conceptes universals com la pena, la mort, el dolor, el pas del temps i les emocions que s’hi associen. La imatge que us he posat correspon a la peça que més em va agradar (no em vaig anotar el títol però sí recordo que durava 7 minuts i que la vaig veure dues vegades seguides). Crec que tots trobaríem la peça que ens encaixa en aquesta expo ✨ ••• Foto 2) 👉🏻 Paul Daly, ‘Living Matter’ (Can Framis, Poblenou) Aquest artista nascut a Liverpool porta des del 2000 instal•lat a Barcelona. Ens proposa apropar-nos als materials orgànics. El resultat són collages i mosaïcs que contenen un ampli ventall de textures, colors i transparències. Provoca que mirem la naturalesa morta des d’un altre prisma. És simplement meravellós. La imatge correspon a l’obra ‘Hedge 2’ (finals d’estiu, principis de tardor) ♥️ ••• Foto 3) 👉🏻 també a Can Framis ‘(a)simetrías’ és una instal•lació fotogràfica concebuda i realitzada pels estudiants del Màster en Fotografia i Disseny de l’ @elisavabcn. Els punts de partida són ‘encajar’ i ‘romper’. A partir d’aquí s’han treballat conceptes vinculats als rols de gènere i al binarisme -com a frontera social-. Tot un encert haver-la posat al pati de l’entrada de Can Framis 👌🏼 ••• 🍂 Feliç diumenge 🍂
L’espai de l’ @arantxarueda al @blancfest va passar de ser un petit refugi creatiu a una petita exposició que s’anava nodrint del talent de la gent que s’aturava i hi abocava tota la seva creativitat: sentiments, coses que mai es diuen, reinvidicacions... què bonic és poder intuir (al menys una mica) com és una persona segons el que hi veus en un full ple colors, formes, lletres que van creant capes d’informació visual. La conclusió és que m’han entrat unes ganes boges de fer un taller de collage 😱😇 [us deixo a stories el collage que més em va agradar 💕]
Si les porteries d’aquesta ciutat parlessin...♥️ [Les perles les vaig “guardant” aquí 👉🏻 #oldintownbcn]
CO₂ is in the air. I no mola. Gens. • #climatechange #climatestrike
«No se llaman acaso, “niñerías” las “cosas” de los niños, y “filosofías” las elucubraciones de los filósofos… y, así por este arte, mil cosas más? Pues, ¿por qué no llamar “BARCELONERÍAS” a las “cosas” de aquella Barcelona ochocentista que tenían, además, algo de las infantilidades del niño y no poco de las severidades del moralista?». . [Extracte de la intro de ‘Barcelonerías’ de Joaquín Mª de Nadal (Ediciones Librería Dalmau, 1942)]. ••• M’he trobat aquesta perla remenant a la 68a Fira del Llibre d’Ocasió, Antic i Modern (estarà fins al 06/10 al Passeig de Gràcia). Un auto-regal per a celebrar la ciutat que més m’estimo tot i que a vegades em fa enrabiar 😌. . . . . #llibresdebarcelona #barcelona #bcn #barcelonerías #llibresbcn #bcnllibres #fira #llibresantics #LibreríaDalmau #cosasdebarcelona #ciutat #city #citylover #lovethiscity #bcnlastcall #bcncultura #LaMercè #lamercè19 #curiositats

Dubtes, consultes, suggeriments?

bcnlastcall@gmail.com

Copyright © 2012 · All Rights Reserved · BcnLastCall

%d bloggers like this: