Bcn Last Call

Blog sobre Barcelona

Granja Vendrell: des del 1921 oferint caliu de barri i bons suïssos (Eixample)

No sé vosaltres però entre tanta cafeteria cuqui (que freqüento i m’agrada, no ho negaré, i si no feu una ullada al meu Instagram) a vegades tinc la sensació de buidor. Em falten granges, bar i cafeteries “de tota la vida”, un concepte en perill d’extinció, mal em pesi. Però a vegades passeges i t’enduus una sorpresa. De sobte et trobes a la sortida del metro Girona i s’obren les portes del passat: el Restaurant-Café Reñé, el Forn Sarret, el Bar Funicular, el Cafè del Centre i ja quasi tocant amb Diputació trobem la Granja Vendrell de la que us parlaré avui.

granja-vendrell-antiga

Sí, la Granja Vendrell és una granja d’aquelles “de tota la vida”. Per a mi aquest concepte integra factors com el bon tracte i el fet de sentir-se com a casa, trobar productes de proximitat i que el propi local tingui una certa història.

Començarem pel darrer dels factors citats. El de “hi havia una vegada“…

1) Història de la Granja Vendrell

L’any 1921 va néixer la Granja Vendrell, un negoci familiar, creat per en Demetri Vendrell i la seva esposa Mª Àngels Lapuyadei gestionat, des d’aleshores, per la mateixa família. A continuació, podeu veure la invitació que es va repartir. El flyer per a l’ocasió, vaja ;-):

vendrell

Si coneixeu el número actual de l’adreça potser hi ha quelcom que no us acaba de quadrar. Haureu deduït que després de l’actualització dels números del carrer, Girona 73 va passar a tenir el seu actual número, Girona 59.

Però tornem als seus fundadors. En Demetri Vendrell va ser ajudant a la Granja Viader (on va néixer famós Cacaolat). Durant la temporada que hi va estar treballant va anar teixint un somni: crear la seva pròpia granja i lleteria a partir dels coneixements adquirits a la Granja Viader.

Dit i fet. Es van instal·lar al carrer Girona. Un fet va jugar a favor de la ràpida fidelització de la clientela: abans del naixement de la Granja Vendrell existia, al mateix local, una antiga lleteria amb les seves vaques i fabricació pròpies. Cal dir però que la llet de la Granja Vendrell, en els seus inicis no era de fabricació pròpia sinó que provenia la lleteria de la Viader.

taulell2

Prospera que prosperaràs, el creixement exponencial del negoci va permetre que els de Can Vendrell adquirissin una petita masia on produïen tots els productes làctics que després venien a la Granja. Fins i tot, van crear una marca pròpia de llet, coneguda com a Begaleche (el naming que dirien els modernets provenia de la localització de la masia a Begues). Aquesta no només era distribuïda a la Granja Vendrell, sinó que també es venia en altres lleteries de Barcelona. Què, no ho sabíeu això, oi? 😉

El número de treballadors (Granja i Masia) va augmentar fins al punt que es van fundar noves sucursals, com la del carrer Castillejos. 

facana

Que la Granja Vendrell sigui un comerç històric ho corrobora el fet que hagi estat inclosa dins del Pla Especial de Protecció la Qualitat Urbana de Barcelona. Mitjançant aquest instrument, aprovat definitivament pel Plenari del Consell Municipal el passat 26 de febrer, es va publicar el Catàleg de protecció arquitectònic, històric i paisatgístic dels establiments emblemàtics de la ciutat de Barcelona. En concret la Granja està dins del nivell de protecció de “comerç amb història”.

A través de la pàgina web http://www.rutadelsemblematics.cat/ podreu fer un tour virtual dins de l’establiment. Una web molt recomanable si voleu fer un tastet dels establiments protegits d’aquesta ciutat.

pla

El rètol de la façana també té un reconeixement especial ja que es tracta d’un bon exemple de l’aplicació de l’Art Déco a la ciutat de Barcelona. Així ha quedat recollit al llibre la “Barcelona Gràfica”, d’America Sánchez en el qual podreu trobar tot tipus de grafismes, cartells, rètols de la ciutat. Les finestres i la llum de l’establiment també són elements protegits de la Granja.

snc00444

2) Productes de proximitat

A la Granja Vendrell hi podreu trobar productes artesans de proximitat i també d’elaborats per ells mateixos. Així podreu gaudir d’un bon suïs, d’un flam casolà amb nata, de mató, de galetes Elgorriaga, d’una bona crema catalana que elaboren especialment per Sant Josep, bones botifarres, caves Brut Nature Mont-Ferrant i cava rosat Brut Nature Ventura Solé… NYAM!!!

suis
crema-catalana

3) Bon tracte i sentir-se com a casa

La filosofia de la Granja es basa, a més d’oferir un bon producte, en l’ambient familiar i de barri. El tracte amable del Demetri i la Cris (3a generació) fa que hi hagi una clientela lleial que acut periòdicament. També tenen clients ocasionals, gent que descobreix que encara queden locals a Barcelona on suquen com Déu mana el pa amb tomàquet i els entrepans són entrepans com cal i no mini-canapés de pa sucat amb oli.

********************************

Curiositat >>> durant la filmació de la pel·lícula Salvador (Puig Antich) (detingut davant del bar Funicular), la Granja va ser el punt de trobada dels actors, tots vestits de l’època, ja que esmorzaven i dinaven a la Granja. Veure a en Daniel Brühl ple de “sang” cruspint-se un entrepà de fuet no sé si faria goig o més aviat por :-)).

********************************

Coordenades:

 • Adreça: C/Girona, 59
 • Telèfon: 93.487.79.66
 • Horaris: De dilluns a divendres de 8:00h a 14:00h i de 17:00h a 20:30h // Dissabte 8:30 a 14:00h // Diumenge de 9:30 a 14:00h
 ********************************

Deixeu-vos seduir per la música d’Alain Goraguer i la lletra de Boris Vian en aquesta cançó homenatge a la ciutat de Barcelona. Poc a poc desapareixen els colors i ens trobem entre matisos de blancs i negres davant de la Granja Vendrell. Són els feliços anys 20 i acaba de néixer la Granja Vendrell.

Feliç i bonica setmana tingueu!!!

Barcelone
Des pavés, du soleil, des visages
Un été plein d’images
Et de fleurs
Barcelone
Dans le port un bateau qui s’amarre
Le bourdon des guitares
Et mon cœur
J’ai revu
Cette rue sous le ciel de septembre
J’ai revu
La fenêtre grillée de sa chambre
Jours trop courts
Le vent chaud caressait nos visages
Et l’amour
Nous jetait des étoiles au passage
Barcelone
Souvenir de nos nuits haletantes
D’un été qui me hante
Barcelone

6 comments on “Granja Vendrell: des del 1921 oferint caliu de barri i bons suïssos (Eixample)

 1. Instants Barna
  Novembre 21, 2016

  Un ambient molt clàssic 🙂

  • Bcn Last Call
   Novembre 21, 2016

   I moooolt agradable i familiar!
   Merci pel comentari Jordi!

 2. Carol Benítez
  Novembre 21, 2016

  No la coneixia, hauré d’anar-hi a prova el suís!

  • Bcn Last Call
   Novembre 21, 2016

   jeje, els suïssos, quin perill!!! millor en cap de setmana no sempre tenen nata acabada de fer! petonets i merci pel comentari 🙂

 3. remorada
  Novembre 25, 2016

  no la conec! he de passejar més per la ciutat, m’agrada descobrir històries i curiositats *-*

  • Bcn Last Call
   Novembre 27, 2016

   És que Barcelona dóna per a molt 😊. feliç diumenge 🍁🍁🍁

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bcn Last Call és membre de:

Bcn Last Call col·labora amb:

Reconeixements:

Encara no em segueixes a Instagram?? NO way!!

This is not Manchester 🏭 || 👉🏻#ThisIsNot_Bcn • #city #urbancentric #citycentric #instapoblenou #barcelona #ciutat #bcnciutat #urbanphotography #urbanlandscape #cityexplorer #justwalking #littlewalk
A mig camí entre quadern de viatge, llibreta d’anotacions i quadern de dibuix, ‘Barcelona’ publicat per @tintablancalibros, escrit per Carlos Zanón i il·lustrat per Lara Costafreda, recupera l’esperit dels grans viatges, aquells on la tinta i el paper es fonien en un sol cos. Lluny de ser una guia de Barcelona, aquest company de viatge ens ajuda a descobrir la ciutat a través de 10 capítols on les anècdotes i la visió personal de l’autor van desentranyant la personalitat de la ciutat amb desenes de referències artístiques i culturals. ••• Tinc altres quaderns il·lustrats de Barcelona, però CAP està tan ben editat com aquest: té diverses pàgines per a escriure-hi reflexions (dins dels capítols i al final) i un espai final per a plasmar les nostres impressions plàstiques (si dibuixàvem de petits, per què hem deixat de fer-ho d’adults?). Altres particularitats que m’han fascinat: 1) pots personalitzar la portada (et donen 6 adhesius quadrats per a la portada); 2) la tapa dura està tenyida amb tints i colors naturals; i 3) si el compreu directament al web de l’editorial t’arriba amb una noteta manuscrita i personalitzada de l’editor on la retòrica estudiada no hi té lloc. A mi, tot aquest còctel d’ingredients, ja m’ha enamorat. En definitiva, un llibre per als amants de la literatura, l’art i la papereria. ••• 📖 ‘Barcelona’ (també tenen: París, Madrid, Roma, Nova York, Londres…) ✍🏻 Carlos Zanón (@czanon2001) 🎨 Lara Costafreda (@laracostafreda) 📚 @tintablancalibros (Ed. Abril 2020) 🔎 #CityBooksBCN . . . . #city #citybooks #citylover #lovethiscity #llibresdebarcelona #llibresobrebarcelona #bcnllibres #bcnbooks #books #barcelonabooks #barcelonabook #barcelona #bcn #bcnliteratura #llibresbcn #reading #bcnciutat #ciutat
Primer he llegit ‘Alcholemia’, després ‘Alchimia’. Finalment he llegit ‘Alchemika’. Què voleu? Llavors de plataners als ulls i mascareta. Great combo per a tenir una agilitat visual tendent a zero. 😁 ••• 🔎 Aquest cartell pertany a l’actual edifici de la Biblioteca Camp de l'Arpa-Caterina Albert ubicada en l'antiga fàbrica tèxtil Bonaventura Costa i Font que després va acollir la fàbrica de plàstics ‘Alchemika’. Ja a la llista de #pendingplaces 🕵🏻‍♀️
La ciutat... escenari de vida ✨🏢✨ #humancondition • #city #citylover #buildings #urbancentric #citycentric #encants #mirroreffect #barcelona #ciutat #bcnciutat #urbanphotography #urbanlandscape #cityexplorer #justwalking #littlewalk
Si busques silenci trobaràs itineraris que t’hi portin. Si prefereixes descobrir l’ànima de La Sagrera, Horta o Nou Barris o les propostes culturals del Raval, aquest llibre inclou recorreguts fets a mida. ‘Barcelona sin prisas’ d’Isabel de Villalonga és un viatge poètic per la ciutat a través de 23 itineraris. Cada capítol inclou mini mapes de manera que és força pràctic com a guia mentre aneu fent el recorregut que escolliu. ••• Aquests dies tots estem vivint la ciutat d’una altra manera, a un altre ritme. Jo ni tan sols he pujat a un bus o metro (tampoc m’ha calgut fins ara). No sé ni l’efecte que em provocarà quan ho torni a fer. Només sé que estic exprimint aquest kilòmetre com mai he fet a les passejades que solc fer per la ciutat. La mirada se m’ha alentit i ja m’està bé. Sense presses. ••• PD: La primera ruta fora del “kilòmetre confinat” que m’agradaria fer és la 19: ’Sarrià literari’ 🙃📚 ••• 📖 ‘Barcelona sin prisas’ (també disponible en CAT) ✍🏻 Isabel de Villalonga 📚 @barcelona_cat 🔎 #CityBooksBCN . . . . #city #citybooks #citylover #lovethiscity #llibresdebarcelona #llibresobrebarcelona #bcnllibres #bcnbooks #books #barcelonabooks #barcelonabook #barcelona #bcn #bcnliteratura #llibresbcn #reading #bcnciutat #ciutat #slowcity #slow #SlowingDown #BarcelonaSinPrisas #BarcelonaSensePresses #norush #slowlife
Descobrir tresors a menys d’1 km és possible 💚💫 #JardinsCanMiralletes • #ciutat #urbanlandscape #parks #greenery #urbangreenery #urbangreen #biophilia #urbangardening #urbangarden #citylandscape #citylover #lovethiscity #jardins #barri #barcelona #bcncity #instacity #promenade #discovering
Us juro que hi havia més de 2 metres entre edificis 😜 [Foto especialment dedicada a @instapoblenou 😘] Bon cap de setmana a tothom 💙 • #city #citylover #buildings #urbancentric #citycentric #bluesky #instapoblenou #barcelona #ciutat #bcnciutat #urbanphotography #urbanlandscape #cityexplorer #justwalking #littlewalk
Avui és Sant Jordi però no és Sant Jordi. Ja m’enteneu. És també el meu dia preferit de l’any. Molt més que el meu aniversari. Ho té tot: la gent, la cultura, la ciutat i l’amor. Si faig aquest post és per proposar-vos que doneu suport a la cultura, a aquells projectes que us agraden, que us estimulen. La cultura fomenta el pensament crític i sense ell som tabula rasa monopolitzada per algoritmes. I sí, això també va de #FuckingMoneyMan perquè la cultura no viu de l’aire. Allà van les meves 5 propostes (per ordre amb les imatges): ••• ⚡️LLIBRES DE BARCELONA. Ja sabeu que des de fa un temps vaig recomanant llibres sobre la ciutat sota el hashtag #CityBooksBCN. ‘Barcelona vista pels grans fotògrafs’ d’Ignacio Vidal i Paco Elvira recull la mirada de fotògrafs com Cartier-Bresson, Fontcuberta, Maspons, Pomés, Colita, entre d’altres (publicat per @lunwerg). Aquests dies m’ha permès viatjar en el temps, que ja és molt. ••• ⚡️LLIBRERIES DE CAPÇALERA. Aquesta il·lustració del New Yorker de 2008 és, malauradament, de rabiosa actualitat. Comprem a les llibreries del barri, ens necessiten!. Moltes han activat plataformes online, xecs-regals. Tanta pressa hi ha per un llibre avui que hem d’anar a Mordor a buscar-lo? No fotem. Algunes de les meves preferides: @nollegiu @documentabcn @llibreriajaimes @alibri_llibreria @altairllibreria @casausherbcn... ••• ⚡️COMPRAR PARAULES: @bcnmes està fent una campanya mitjançant la qual pots comprar paraules (jo ja me n’he comprat tres que considero imprescindibles quan tot això passi -tinc pendent comprar “olivetes”, no puc viure sense elles-). ••• ⚡️POESIA: Ja us he parlat alguna vegada de @prostibulopoetico. Si us agrada la poesia i voleu apropar-vos a un col·lectiu que té una proposta radicalment diferent a la que estem acostumats en termes de recitals i blablabla és el moment de tafanejar la seva web, reservar el nou llibre de poemes i col·laborar amb el crowdfounding que tenen en marxa. Tota la info al seu perfil. ••• ⚡️DOCUMENTAL: Avui és la preestrena de “Libreros de Nueva York”. Un homenatge al món de la literatura i dels llibres. Disponible a @salavirtualdecine per només 1 euro de 16:00h a 00.00h. Tota la info al seu perfil.
La ciutat... aquella constel•lació d’ecosistemes en miniatura ✨🏢✨ • #GoldenHour #CityLover #Barcelona #lovethiscity #urbanlandscape #humancity #ciutat #cityview #citylandscape #cityidentity #bcn #city #stayhome #quarantime

Dubtes, consultes, suggeriments?

bcnlastcall@gmail.com

Copyright © 2012 · All Rights Reserved · BcnLastCall

%d bloggers like this: