Bcn Last Call

Blog sobre Barcelona

Granja Vendrell: des del 1921 oferint caliu de barri i bons suïssos (Eixample)

No sé vosaltres però entre tanta cafeteria cuqui (que freqüento i m’agrada, no ho negaré, i si no feu una ullada al meu Instagram) a vegades tinc la sensació de buidor. Em falten granges, bar i cafeteries “de tota la vida”, un concepte en perill d’extinció, mal em pesi. Però a vegades passeges i t’enduus una sorpresa. De sobte et trobes a la sortida del metro Girona i s’obren les portes del passat: el Restaurant-Café Reñé, el Forn Sarret, el Bar Funicular, el Cafè del Centre i ja quasi tocant amb Diputació trobem la Granja Vendrell de la que us parlaré avui.

granja-vendrell-antiga

Sí, la Granja Vendrell és una granja d’aquelles “de tota la vida”. Per a mi aquest concepte integra factors com el bon tracte i el fet de sentir-se com a casa, trobar productes de proximitat i que el propi local tingui una certa història.

Començarem pel darrer dels factors citats. El de “hi havia una vegada“…

1) Història de la Granja Vendrell

L’any 1921 va néixer la Granja Vendrell, un negoci familiar, creat per en Demetri Vendrell i la seva esposa Mª Àngels Lapuyadei gestionat, des d’aleshores, per la mateixa família. A continuació, podeu veure la invitació que es va repartir. El flyer per a l’ocasió, vaja ;-):

vendrell

Si coneixeu el número actual de l’adreça potser hi ha quelcom que no us acaba de quadrar. Haureu deduït que després de l’actualització dels números del carrer, Girona 73 va passar a tenir el seu actual número, Girona 59.

Però tornem als seus fundadors. En Demetri Vendrell va ser ajudant a la Granja Viader (on va néixer famós Cacaolat). Durant la temporada que hi va estar treballant va anar teixint un somni: crear la seva pròpia granja i lleteria a partir dels coneixements adquirits a la Granja Viader.

Dit i fet. Es van instal·lar al carrer Girona. Un fet va jugar a favor de la ràpida fidelització de la clientela: abans del naixement de la Granja Vendrell existia, al mateix local, una antiga lleteria amb les seves vaques i fabricació pròpies. Cal dir però que la llet de la Granja Vendrell, en els seus inicis no era de fabricació pròpia sinó que provenia la lleteria de la Viader.

taulell2

Prospera que prosperaràs, el creixement exponencial del negoci va permetre que els de Can Vendrell adquirissin una petita masia on produïen tots els productes làctics que després venien a la Granja. Fins i tot, van crear una marca pròpia de llet, coneguda com a Begaleche (el naming que dirien els modernets provenia de la localització de la masia a Begues). Aquesta no només era distribuïda a la Granja Vendrell, sinó que també es venia en altres lleteries de Barcelona. Què, no ho sabíeu això, oi? 😉

El número de treballadors (Granja i Masia) va augmentar fins al punt que es van fundar noves sucursals, com la del carrer Castillejos. 

facana

Que la Granja Vendrell sigui un comerç històric ho corrobora el fet que hagi estat inclosa dins del Pla Especial de Protecció la Qualitat Urbana de Barcelona. Mitjançant aquest instrument, aprovat definitivament pel Plenari del Consell Municipal el passat 26 de febrer, es va publicar el Catàleg de protecció arquitectònic, històric i paisatgístic dels establiments emblemàtics de la ciutat de Barcelona. En concret la Granja està dins del nivell de protecció de “comerç amb història”.

A través de la pàgina web http://www.rutadelsemblematics.cat/ podreu fer un tour virtual dins de l’establiment. Una web molt recomanable si voleu fer un tastet dels establiments protegits d’aquesta ciutat.

pla

El rètol de la façana també té un reconeixement especial ja que es tracta d’un bon exemple de l’aplicació de l’Art Déco a la ciutat de Barcelona. Així ha quedat recollit al llibre la “Barcelona Gràfica”, d’America Sánchez en el qual podreu trobar tot tipus de grafismes, cartells, rètols de la ciutat. Les finestres i la llum de l’establiment també són elements protegits de la Granja.

snc00444

2) Productes de proximitat

A la Granja Vendrell hi podreu trobar productes artesans de proximitat i també d’elaborats per ells mateixos. Així podreu gaudir d’un bon suïs, d’un flam casolà amb nata, de mató, de galetes Elgorriaga, d’una bona crema catalana que elaboren especialment per Sant Josep, bones botifarres, caves Brut Nature Mont-Ferrant i cava rosat Brut Nature Ventura Solé… NYAM!!!

suis
crema-catalana

3) Bon tracte i sentir-se com a casa

La filosofia de la Granja es basa, a més d’oferir un bon producte, en l’ambient familiar i de barri. El tracte amable del Demetri i la Cris (3a generació) fa que hi hagi una clientela lleial que acut periòdicament. També tenen clients ocasionals, gent que descobreix que encara queden locals a Barcelona on suquen com Déu mana el pa amb tomàquet i els entrepans són entrepans com cal i no mini-canapés de pa sucat amb oli.

********************************

Curiositat >>> durant la filmació de la pel·lícula Salvador (Puig Antich) (detingut davant del bar Funicular), la Granja va ser el punt de trobada dels actors, tots vestits de l’època, ja que esmorzaven i dinaven a la Granja. Veure a en Daniel Brühl ple de “sang” cruspint-se un entrepà de fuet no sé si faria goig o més aviat por :-)).

********************************

Coordenades:

 • Adreça: C/Girona, 59
 • Telèfon: 93.487.79.66
 • Horaris: De dilluns a divendres de 8:00h a 14:00h i de 17:00h a 20:30h // Dissabte 8:30 a 14:00h // Diumenge de 9:30 a 14:00h
 ********************************

Deixeu-vos seduir per la música d’Alain Goraguer i la lletra de Boris Vian en aquesta cançó homenatge a la ciutat de Barcelona. Poc a poc desapareixen els colors i ens trobem entre matisos de blancs i negres davant de la Granja Vendrell. Són els feliços anys 20 i acaba de néixer la Granja Vendrell.

Feliç i bonica setmana tingueu!!!

Barcelone
Des pavés, du soleil, des visages
Un été plein d’images
Et de fleurs
Barcelone
Dans le port un bateau qui s’amarre
Le bourdon des guitares
Et mon cœur
J’ai revu
Cette rue sous le ciel de septembre
J’ai revu
La fenêtre grillée de sa chambre
Jours trop courts
Le vent chaud caressait nos visages
Et l’amour
Nous jetait des étoiles au passage
Barcelone
Souvenir de nos nuits haletantes
D’un été qui me hante
Barcelone

6 comments on “Granja Vendrell: des del 1921 oferint caliu de barri i bons suïssos (Eixample)

 1. Instants Barna
  Novembre 21, 2016

  Un ambient molt clàssic 🙂

  • Bcn Last Call
   Novembre 21, 2016

   I moooolt agradable i familiar!
   Merci pel comentari Jordi!

 2. Carol Benítez
  Novembre 21, 2016

  No la coneixia, hauré d’anar-hi a prova el suís!

  • Bcn Last Call
   Novembre 21, 2016

   jeje, els suïssos, quin perill!!! millor en cap de setmana no sempre tenen nata acabada de fer! petonets i merci pel comentari 🙂

 3. remorada
  Novembre 25, 2016

  no la conec! he de passejar més per la ciutat, m’agrada descobrir històries i curiositats *-*

  • Bcn Last Call
   Novembre 27, 2016

   És que Barcelona dóna per a molt 😊. feliç diumenge 🍁🍁🍁

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bcn Last Call és membre de:

Bcn Last Call col·labora amb:

Reconeixements:

Encara no em segueixes a Instagram?? NO way!!

«El seu ull sempre en cerca de la modernitat, retrata de manera inquietant aquesta continua transformació que allò modern imprimeix i exigeix la seva gent i les seves ciutats». ••• Fins al 19 de maig podeu visitar ‘Berenice Abbott. Retrats de la modernitat’ a @mapfrefcultura. Un recorregut per la trajectòria de la fotògrafa americana Berenice Abbott a través de gairebé 200 fotografies procedents d’algunes de les col·leccions nord-americanes més importants: The New York Public Library, The George Eastman Museum (Rochester, Nova York), The Howard Greenberg Gallery (Nova York), The International Center of Photography (Nova York), The MIT Museum (Cambridge, Massachusetts) i el The Museum of the City of New York. ••• Foto 1) exterior @mapfrefcultura Foto 2) retrat de Lucia Joyce (filla de James Joyce) Foto 3) Pont de Manhattan, 1936 Foto 4) Bar de Cabaret (aquesta és d’Eugène Atget ❤️ -n’hi ha 11 d’ell-) ••• 🗓 Dilluns de 14h a 20h /  De dimarts a dissabte de 10h a 20h /  Diumenges i festius de 11h a 19h. ••• #expoBereniceAbbott MERAVELLA ✨ (jo hi torno segur)
La Dreta de l’Eixample, les seves façanes i aquesta llum... 😍 #oldintownbcn
Tot un cap de setmana per endavant i tota una ciutat per a gaudir 🌿 ••• Entre els meus plans d’aquest cap de setmana està llegir ‘Ciutats’, el cinquè #DossierCRÍTIC de @sentitcritic, una revista en paper monogràfica dedicada als problemes i reptes de les ciutats del futur. Hi participa gent com David Harvey, Marina Garcés, Zaida Muixí, Jordi Amat, Ricard Gomà, etc... ••• Per si us interessa la temàtica (és una de les meves preferides) vaig trobar la revista a la @llibrerialaie. Ah! Si teniu recomanacions a fer-me sobre bibliografia del tema “ciutats”, dieu-me, sóc tot orelles 🙋🏻‍♀️. Bon WE!. . . . . #lovethiscity #citylover #bcnlastcall #city #ciutats #ville #cité #smartcity #citytrends #barcelona #bcn #lectura #reading #weekend
NOU POST AL BLOG 👉🏻 @trytriggers || #MadeInBarcelona ••• Try Triggers són uns jocs de cartes, amb un disseny i estètica súper friendly, ideats per @alejandromasferrer per a que la generació d’idees en un procés creatiu sigui fluid, fàcil i divertit. Jo ja tinc un dels seus “mazos” i no serà el darrer 💁🏻‍♀️. ••• Teniu tota la info al post que acabo de publicar, allí també us explico qui és l’Alejandro i la seva trajectòria 👌🏼! (teniu l’enllaç a la meva bio). ••• Bon diumenge, maquetons/es! 🌊
Mais Amor (i còctels), parfavar ❤️ ••• 🌴👉🏻 @cubadejaneiro. M’encanta aquest lloc: qualitat-preu inusual per ser Barna i uns còctels molt apanyats. I un servei AMABLE. Si us vé de gust teletransportar-vos a Cuba i Brasil #tójunto, aneu-hi, val la pena. PD: el cheescake de maracujà és de #explotaexplotameexpló 💥🤤
Somewhere in the mountains And somewhere in NY • ❤️ #MWKUA @spkmatsson
✨ LLUM BCN 19 ✨ Aquest cap de setmana no us podeu perdre la 2a edició del Llum Bcn. Durant 3 nits el Poblenou s’omplirà d’instal•lacions experimentals, il•luminació dinàmica, entorns interactius i projeccions a gran escala. ••• Us deixo un tastet a stories del que es podrà veure. Una meravella ❤️ . . . #LlumBcn19 #Barcelona #citylover #lovethiscity #nightlife #bynight #citylife #openair #light #digitaltools #creativity #urbanspace #lightfestival #urbanlandscape #eixvital #bellesartsllumbcn
“El planeta té límits” 🌍 ••• Ho podeu substituir per “el horno no está pa bollos” o “el planeta no está pa hornos”. El que preferiu. ••• Recomano l’expo #SomNatura del @museuciencies. Una (altra) castanya de realitat necessària. No us faci mandra d’anar fins al Fòrum, a mi és un dels edificis que més em flipa de la ciutat 🔷. A més, després us podeu quedar a passejar i fer fotos d’influencer per la zona. ••• 🗓 De dimarts a divendres, de 10 a 18h | Dissabtes de 10 a 19h | Diumenges i festius, de 10 a 20h (fins novembre)
Fins al 17 de febrer podeu visitar ‘Estructures d’identitat’ a @fotocolectania (organitzada amb ‘The Walther Collection’). Un recorregut pels retrats de diversos fotògrafs (Thomas Cunningham, August Sander, Seydou Keïta, Richard Avedon, Accra Shepp, Hiroh Kikai i també altres de desconeguts) on s’exploren les identitats del subjecte segons ètnia, període històric i factors socials. Veure la feina que fan o han fet aquests fotògrafs em reconcilia amb la humanitat i resulta balsàmic en un moment en què ens importen més les ‘Estructures d’Estat’ que les pròpies persones. ••• Foto 1) exterior @fotocolectania; Foto 2) ‘African Spirits’ de Samuel Fosso. De gran impacte degut al seu format. Foto 3) Missatge del fotògraf Manuel García Fernández al revers d’un dels seus retrats de gran format a una parella colombiana. ••• 🗓De dimarts a dissabte d’11 a 20h | Diumenge d’11 a 15h | Dilluns i festius tancats. ••• ANEU-HI ❤️

Dubtes, consultes, suggeriments?

bcnlastcall@gmail.com

Copyright © 2012 · All Rights Reserved · BcnLastCall

%d bloggers like this: