Amb el tortell de Reis sembla que ja podem clausurar la temporada de Nadal 2018. Hi ha qui en té moltes ganes, hi ha qui té malsons. Sigui com sigui en breu s’apagaran els llums dels carrers i la nostalgia nadalenca ens durarà el que tardin en recollir els arbres de Nadal a la ciutat (per cert l’Ajuntament instal·larà un total de 225 punts, repartits pels 10 districtes de la ciutat, de recollida d’arbres de Nadal i altres ornaments vegetals, que estaran operatius del 7 al 17 de gener).
M’agradaria dedicar el primer post del 2019 a 4 projectes o iniciatives que tenen com a objectiu reduir la petjada ecològica o que incorporen algun element sostenible i que han nascut a Barcelona (o voltants). N’hi ha MOLTS més però aquests són els vaig descobrir explorant els mercats de Nadal, així que començarem per aquests i durant l’any és molt probable que en vagi parlant d’altres. La llista és llarga. Here we go!
Parlar de termes com “sostenibilitat”, “economia circular”, “ecodisseny o disseny sostenible”, “residu zero” i demés paraules tècniques porta implícita una certa responsabilitat i fa una mica de vertigen, així que si hi ha algun desajust en algun punt, ja perdonareu, en el fons sóc advocada…
Des del mes d’agost de 2017, Yes Future. Positive Supermarket es presenta com una alternativa als supermercats tradicionals. Ubicat al barri de Sant Antoni, es tracta d’un espai que promou la filosofia “zero waste (residu zero)” en el que podreu comprar des de sabó per al rentaplats a galetes boníssimes de tota mena, passant per pasta de dents, te ecològic de comerç just, granola, espècies i un llarguíssim etc. Jo de moment m’he comprat un parell de discs de cotó per a desmaquillar (costen només 2 euros i són reutilitzables). No serà la darrera vegada que hi vagi, tenen de tot i són súper amables!
Una de les coses que més fomenten és que el client que vulgui, puguiportar els seus propis envasos de casa, els quals pesen abans d’iniciar la compra i que el client pot omplir amb la quantitat de cada producte que decideixi portar-se (no hi ha quantitats mínimes). En finalitzar la compra, el pes de l’envàs es descompta automàticament i només pagues la quantitat de producte comprada.
La seva iniciativa els hi ha valgut un dels Premis al Comerç Innovador (2018), un guardó a nivell local que té com a objectiu reconèixer les millors iniciatives comercials relacionades amb la innovació, la promoció, la proximitat i la sostenibilitat.
La tenda està plena de missatges reividicatius: des de ‘Fuck Plastic’ a un meravellós Manifiesto a la vora de la caixa on pagues que ens hauríem de tatuar tots.
PD: Sí, ja ho sé, hi ha moltes botigues a Barcelona que venen a pes (a Gràcia, per exemple, n’hi ha bastantes) i d’altres a les que pots anar a fer refillde sabó, però a veure, aquesta gent ha fet una botiga bonica i intenten tenir tota mena d’estris i utensilis que trobes tots junts en un únic espai. Jo trobo que és una meravella. Haurien de tenir sucursals a tots els barris de Barcelona.
+ INFO >>> Mapa de botigues de Barcelona on es pot comprar a granel
Fa temps que tenia ganes de veure de prop la feina de la Lucia Bruni i el seu projecte Lucirmás ja que només l’havia vist a través de les xarxes socials. Doncs bé, la vaig poder conèixer a la darrera edició del Design Market Bcn i així em va poder explicar millor en què consisteix el seu projecte creatiu. Quina meravella!
El procés d’elaboració de les peces de la Lucia es basa en l’upcycling (“reutilització creativa”), que dit ras i curt seria “reciclar augmentant el valor del producte final”. Es tracta d’allargar la vida útil d’un producte o d’un residu creant un nou article, en aquest cas, un objecte de disseny (entreu a la seva shop online, té unes peces maquíssimes). Evidentment això no s’aconsegueix amb la vareta màgica del Harry Potter sinó amb la implementació d’una sèrie de mètodes i tècniques de manipulació del producte que ho fan possible. Per a que us feu una idea del procés us deixo un dels vídeos que té penjats a la seva web. Tot el treball és manual: jo m’he quedat hipnotitzada.
Un dels projectes que li ha valgut més reconeixement ha estat la col·laboració amb el Celler de Can Roca, consistent en la definició de la línia de disseny del projecte Roca Recicla i la seva implementació; una aposta en tota regla pel reciclatge de gran part del vidre que s’utilitza a diari en un dels millors restaurants del món.
Durant l’any passat diria que un dels àmbits on he vist néixer més marques ha estat la cosmètica natural. Mare meva, com bolets. Poc a poc les vas coneixent, les vas comparant, vas veient els tarannàs que hi ha al darrere i bé, te’n quedes amb menys de la meitat. Jo em quedo amb Fitocosmètica del Montseny: per oferir un bon producte, per no vendre la moto, per agradables, per no passar-se amb els preus, per intentar fer les coses de la manera més coherent possible. A l’equip compten amb la Núria Vila, la creativa experta en disseny sostenible. Si veieu el packaging veureu perquè me n’he enamorat.
A Fitocosmètica del Montseny les cremes naturals estan fetes amb olis macerats de plantes medicinals recol·lectades al Parc Natural del Montseny. Entre els seus productes hi podeu trobar: sèrum facial, crema corporal, bàlsam labial, contorn d’ulls, crema facial regeneradora, llet netejadora, tònic de roses i hamamelis, crema de mans, crema facial hidratant, sabó de romaní o oli de cop (sí, si, de cop -“castanya”).
Agustina és un estudi de disseny de Barcelona especialitzat en estampats aplicats a productes d’interiorisme i accessoris del dia a dia. A mi personalment el que més em fascina d’Agustina són els seus papers estampats. Tinc pendent dedicar-los-hi un post específic.
El que m’agradaria ressaltar en aquest post és una de les seves darreres novetats: la incorporació de la pintura fotocatalítica en els seus projectes, un nou tipus de pintura que funciona com a purificador de l’aire (sé que acabeu de pensar tots en l’ambipur, però NO ;-)). Amb una tecnologia similar a la dels panells fotovoltaics, quan la llum solar o artificial (a excepció de la llum LED) entra en contacte amb la superfície pintada s’activa un procés químic que evita que les parets s’embrutin, neteja l’aire de mals olors, la brutícia desapareix i evita la proliferació de fongs i bactèries. Bé, un pas més cap a espais i llars més sostenibles.
Coordenades: C/ Torrent de l’Olla, 177 (Gràcia) (estudi-showroom)
Per acompanyar el primer post de l’any doneu play a aquesta cançó (diria que és la que més vaig escoltar durant el mes de desembre). Aquest home (Leif Vollebekk) s’ha convertit en un dels meus cantants preferits. Em flipa i estic intensita nivell 9 sobre 10 (no puc parar de recomanar-lo). Em dono per satisfeta si us agrada la meitat que a mi ;-). Feliç 2019. Gaudiu-lo, serà fantàstic.
*******
Copyright © 2012 · All Rights Reserved · BcnLastCall