Bcn Last Call

Blog sobre Barcelona

Ceviche 103: La cuina peruana continua en voga… i que duri! (Eixample)

Avui ens traslladem a Perú. Ho farem a través del restaurant Ceviche 103, un dels temples de la cuina peruana de la ciutat de Barcelona. Situat a prop de la upper diagonal-side, Ceviche 103 ofereix una cuina variada, fresca i d’avantguarda. Als fogons hi trobem al cuiner Roberto Sihuay; rere la barra a Juan Otivo (provinent de l’Astrid i Gastón de Madrid); i als còctels, Daniel Polo, del Tanta.

Davant d’una carta extensíssima i de la dificultat sobrevinguda d’haver d’escollir uns quants plats que fossin els més representatius de la cuina que ofereixen a Ceviche 103, vam decidir (La Bcn que me gusta, La Meva Barcelona, Y sigo en la cocina i l’Albert) que el més pràctic era escollir el Menú Degustació (40 € -no estan inclosos els cafès, ni si vols un segon pisco sour, aviso): en un local com aquest és la manera de viure una experiència gastronòmica més completa, ja que cada plat ve acompanyat de la seva corresponent explicació.

El nom del local no té cap mena de misteri: el número 103 correspon al número del carrer Londres on es localitza el restaurant. I “ceviche” és més que evident… :-): és el plat estrella del local. El que no sabia és que etimològicament “cebiche”prové de la paraula àrab silbech que vol dir “menjar àcid”. Altres gastrònoms sostenen que la paraula ve de “ceba” o de “cebo” -en castellà-. Sigui com sigui, és l’especialitat de la casa de la que n’estan més orgullosos.

Aquesta paret que veieu a la següent fotografia ens recorda que dins de la cuina peruana la “llet de tigre” és l’ingredient imprescindible de tot cebiche. Normalment es prepara amb les sobres del peix en qüestió, batent-les juntament amb suc de llima, api, all, sal, pebre negre i ceba. De varietats n’hi ha desenes, dependrà de cada restaurant i de cada xef.

Que la cuina peruana estigui vivint un dels seus millors moments a la ciutat de Barcelona no es pot entendre si no es fa una breu al·lusió a la figura de Gastón Acurio (Lima, 1967) un dels xefs i empresaris més importants del Perú, impulsor de la gastronomia peruana des del seu restaurant Astrid & Gastón, obert el 1994 a Lima i mereixedor el 2014 del segon lloc entre els cinquanta millors restaurants de l’Amèrica Llatina i el divuitè del món segons el rànquing San Pellegrino.

Amb l’obertura del restaurant Tanta (2012), a Barcelona, Acurio va obrir la veda al naixement de restaurants de cuina peruana de nivell mitjà-alt. La tendència i creixement exponencial de locals com el Tanta o Ceviche 103 s’ha anat macerant durant aquests tres anyets. Però de fet, a Barcelona, no som tan modernets com ens pensem: un article publicat a The Economist (“Just add spice“) de l’any 2004 ja ens advertia de l’auge d’aquesta cuina, tot apuntant quins eren els seus punts forts:

Two things give Peruvian food its distinctive edge.

 • The first is the country’s huge biodiversity, with dozens of microclimates. Potatoes, squash, peanuts, hot peppers, beans and maize were all grown before the Spaniards arrived. Despite overfishing, the cold Humboldt current that hugs Peru’s desert coast is still rich in fish and shellfish. Though grazing for large animals is poor, poultry and game are abundant. “It’s a luxury for any chef: I go to the market and can choose between 60 different varieties of fresh fruit and vegetables and 70 different species of seafood,” says Gastón Acurio, a Lima chef.
 • Second, Peruvian cooking has long reflected cultural fusion. According to Isabel Álvarez, a sociologist turned restaurateur, its basics were established by the 18th century, when Lima was the moneyed capital of a vast Spanish viceroyalty. Slaves and migrants added African, east Asian and Italian touches. Nobuyuki Matsuhisa, who worked for several years as a cook in a Lima restaurant in the 1970s, has exported his own brand of Peruvian-Japanese food through his Nobu chain“.

************************************************

A continuació teniu els plats del Menú Degustació amb el que ens vam posar les botes.

Aperitiu: cancha tostada (els “quicos” peruans)

Comencem amb els entrants:

1. Cebiche clàssic de corbina salvatge amb moniato glacejat: 

2. “Causa” de llangostins amb allioli d’ajiaco groc i emulsió d’alvocat: aquest va ser el que més em va agradar de la ronda d’entrants:

3. “Tiradito” de corvina salvatge amb salsa de pinya i “rocoto” amb fils de moniato:

Continuem amb els principals:

4. Ajiaco de pollastre de pagès amb patata groga baby (acompanyat pel còctel 103: pisco, menta, llima, puré de pinya, licor de gingebre, soda i xarop -amb el pisco sour del principi no en tindreu prou per a cobrir tot el sopar).

5. Llom saltejat de filet de bou al wok amb patates fregides (si hagués de fer una observació és que les patates les vaig trobar un pèl massa resseques).

6. Garrí cruixent confitat amb tacu tacu de llenties i chutney de rocoto (pel meu gust el punt de cocció hagués hagut menys marcat).

I les postres!!!

7. Sospir de lúcuma (brownie, esponja de cafè i pols de gerds)

8. “Picarones” amb mel 

El servei, excel·lent, es va preocupar de donar-los les explicacions oportunes en relació amb els plats que anàvem tastant. Repetiria amb els ulls tancats la mateixa experiència gastronòmica. Recomano anar a primers de mes, per allò de tenir la “pela fresca”:-).

***********************

Coordenades: 

 • Adreça: Carrer Londres, 103
 • Telefon: 93.209.88.35
 • Horari: De dilluns a diumenge de 13:00 a 16:00 i de 20:00-23:00

***********************

La cançó de la setmana pertany a Melody’s Echo Chamber, una banda francesa que acabo de descobrir fa poqueta estona ;-). Trobar música peruana que fes patxoca ha estat missió impossible…

Feliç setmana!!!

3 comments on “Ceviche 103: La cuina peruana continua en voga… i que duri! (Eixample)

 1. Very Tasty Blog
  Novembre 2, 2015

  Tens molta raó quan dius que nem de modernets creient que em descovert la cuina peruana i, encara més, la fusió nikkei… Sembla ser que el cebiche està en “pleno auge” i esperem que segueixi així durant moooooolt de temps!

  PD: Un post genial com sempre

  Abraçades i petonets,
  Ana i Albert

  • Bcn Last Call
   Novembre 2, 2015

   Gràcies maquetons!!! el vostre del Tanta també “ho peta”! a veure si ens veiem aviadet!!! Bona setmana!

 2. Retroenllaç: TOTORA: cuina peruana marinera contra la calor (Eixample) | Bcn Last Call

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on Novembre 1, 2015 by in (G)astronomia and tagged , , .

Bcn Last Call és membre de:

Bcn Last Call col·labora amb:

Reconeixements:

Encara no em segueixes a Instagram?? NO way!!

Ja fa dies que no penjava cap proposta vinculada a #CityBooksBCN. Per reprendre-ho, he triat un dels meus llibres preferits: ‘Barcelona, ciutat de cafès’. M’ha fet pensar en la primera cafeteria a la que aniré quan tot això hagi passat (no és cap secret que serà el @barcugat -l’staff un amor, Quim i Joan 😘 i l’espai de peli ✨-). ••• Les 286 pàgines d’aquest fantàstic de llibre escrit pel periodista i escriptor Paco Villar reflecteixen l’explosió creativa i vital de finals de segle XIX i principis del XX, un període on la transformació urbanística de la ciutat va anar acompanyada de múltiples canvis arquitectònics. El que més em fascina, però, són els cafès modernistes que van florir. Veritables joies que ja no existeixen (busqueu imatges a google del Café Novedades, Gran Café Colón, Bar Torino, Maison Dorée o Bar La Lune i veureu les meravelles que hem perdut...). ••• 🙋🏻‍♀️Va, dieu-me, quina serà la primera cafeteria a la que acudireu post-confinament? #queremossaber (i fer llistat) 😌 Abraçada gegant a tothom. Cuideu-vos, cuidem-nos ♥️ ••• 📖 Barcelona, ciutat de cafès ✍🏻 Paco Villar 📚 @vienaedicions 🔎 #CityBooksBCN . . . . #city #citybooks #citylover #lovethiscity #llibresdebarcelona #llibresobrebarcelona #bcnllibres #bcnbooks #books #barcelonabooks #barcelonabook #barcelona #bcn #bcnliteratura #llibresbcn #reading #bcnciutat #ciutat #BarcelonaCiutatDeCafès #coffee #cafeteria
Cuideu-vos molt i de tant en tant apagueu el mòbil (i engegueu tots els challenges a fer punyetes) 🐚✨ . . . #home #painting #primavera #spring #casa #colours #petitcoin #haiku #busonhaiku
«Según la poética formulación de Walter Benjamin, el aburrimiento es “el pájaro de ensueño que incuba el huevo de la experiencia”. Dicho de otra manera: también puede ser una espera temporal que desencadene nuestras mejores fuerzas». [📖 El tiempo regalado, Andrea Köhler] ••• Avorrir-nos i mirar el sostre de casa també hauria d’estar entre els nostres plans ✨ #staythefuckhome . . . #barcelona #casa #calm #thinking #walterbenjamin #reading #time #ElTiempoRegalado
Crec que després de tot això conjugarem més els verbs en plural que en singular ✨ Cuidem-nos 💖 #whatscomingnext #humancity
És la casa de color verd més bonica que he vist mai? Ho és 💚✨ #SantAndreu . . . . #citylover #lovethiscity #barcelona #bcn #ciutat #buildings #modernisme #artnouveau #edificimodernista #beauty #mytinyatlas #green #greenhouse #instadaily #beauty #streets #carrersdebarcelona #carrers
Sona Doris Day al @cafedelapedrera i fa un dia fantàstic per a reivindicar-nos. Feliç dia a totes les dones meravelloses que m’envolten. Gràcies per ser inspiració, refugi, llum 💜✨
«Se ha configurado una nueva estética que se presenta altamente importada, una calle con unos rótulos y unos escaparates que parecen formar parte del decorado de una película más bien que de un sitio en el que vive y muere gente real. Estas máscaras evidencian en lo que se ha convertido la calle: una representación de una fantasía, una simulación de la modernidad, una pantomima existencial que reafirma unas identidades que no están arraigadas más que de consumismo irreverente». ••• Pol Rodellar ens ofereix amb ‘Carrer Parlament’ una mirada crítica i autoparòdica del Carrer Parlament i, més extensivament, de la ciutat de Barcelona. Riure, riureu. Pensar, pensareu. Qui no ha quedat a fer un vermut durants aquests darrers anys per la zona del Carrer Parlament? Tots hem vist com aquest carrer i zona mutaven, com es gentrificava, com augmentaven els preus dels lloguers, com també locals moderns han obert i han tancat (Tarannà, Chirusa -a Viladomat-). Un carrer digne d’estudi econòmic i antropològic. El text i les iròniques il·lustracions de la Cristina Daura ens porten a reflexionar sobre la ciutat i la seva pèrdua galopant d’autenticitat. Es llegeix molt ràpid: més o menys el que tarda un hipster-hater en prendre un vermut i jalar una torrada d’alvocat. Bon cap de setmana! ✨ ••• 📖 Carrer Parlament. ¿Quien querría un futuro pudiendo beber vermut? ✍🏻 Pol Rodellar (@mujeresmujeres) i il·lustracions de Cristina Daura (@cdaura) 📚 @temasdehoy 🔎 #CityBooksBCN . . . . #city #citybooks #citylover #lovethiscity #llibresdebarcelona #llibresobrebarcelona #bcnllibres #bcnbooks #books #barcelonabooks #barcelonabook #barcelona #bcn #bcnliteratura #llibresbcn #reading #bcnciutat #ciutat #vermut #carrerparlament
💔💔💔 @thisispolica #MWKUA
Aprofito aquesta fotassa (*) que em va fer l’amic Víctor (👉🏻 @gastrofilia) per dir-vos que si encara no heu anat a @robothousebarcelona potser avui és el dia ideal 🤖. I no, la meva beguda no era un brou de peix. #CaldoPareceLimonadaEs 🍋 ••• (*) Sobre ‘fotassa’ diu #OptimotCat al Twitter [Tweet de 13/01/2017]: «“Fotassa"! El sufix '-às, -assa' està sobrevalorat a Instagram... Altres opcions: — llamp de foto! — gran foto! — quina foto! — magnífica!». ••• Si algú ha dit mai ⚡️’Llamp de foto!’ ⚡️si us plau que ho comenti, tinc curiositat 😁 Bon cap de setmana! PD: els @verytastybcn no eren l’atrezzo...bé, una mica sí 😜😘

Dubtes, consultes, suggeriments?

bcnlastcall@gmail.com

Copyright © 2012 · All Rights Reserved · BcnLastCall

%d bloggers like this: