Bcn Last Call

Blog sobre Barcelona

Ceviche 103: La cuina peruana continua en voga… i que duri! (Eixample)

Avui ens traslladem a Perú. Ho farem a través del restaurant Ceviche 103, un dels temples de la cuina peruana de la ciutat de Barcelona. Situat a prop de la upper diagonal-side, Ceviche 103 ofereix una cuina variada, fresca i d’avantguarda. Als fogons hi trobem al cuiner Roberto Sihuay; rere la barra a Juan Otivo (provinent de l’Astrid i Gastón de Madrid); i als còctels, Daniel Polo, del Tanta.

Davant d’una carta extensíssima i de la dificultat sobrevinguda d’haver d’escollir uns quants plats que fossin els més representatius de la cuina que ofereixen a Ceviche 103, vam decidir (La Bcn que me gusta, La Meva Barcelona, Y sigo en la cocina i l’Albert) que el més pràctic era escollir el Menú Degustació (40 € -no estan inclosos els cafès, ni si vols un segon pisco sour, aviso): en un local com aquest és la manera de viure una experiència gastronòmica més completa, ja que cada plat ve acompanyat de la seva corresponent explicació.

El nom del local no té cap mena de misteri: el número 103 correspon al número del carrer Londres on es localitza el restaurant. I “ceviche” és més que evident… :-): és el plat estrella del local. El que no sabia és que etimològicament “cebiche”prové de la paraula àrab silbech que vol dir “menjar àcid”. Altres gastrònoms sostenen que la paraula ve de “ceba” o de “cebo” -en castellà-. Sigui com sigui, és l’especialitat de la casa de la que n’estan més orgullosos.

Aquesta paret que veieu a la següent fotografia ens recorda que dins de la cuina peruana la “llet de tigre” és l’ingredient imprescindible de tot cebiche. Normalment es prepara amb les sobres del peix en qüestió, batent-les juntament amb suc de llima, api, all, sal, pebre negre i ceba. De varietats n’hi ha desenes, dependrà de cada restaurant i de cada xef.

Que la cuina peruana estigui vivint un dels seus millors moments a la ciutat de Barcelona no es pot entendre si no es fa una breu al·lusió a la figura de Gastón Acurio (Lima, 1967) un dels xefs i empresaris més importants del Perú, impulsor de la gastronomia peruana des del seu restaurant Astrid & Gastón, obert el 1994 a Lima i mereixedor el 2014 del segon lloc entre els cinquanta millors restaurants de l’Amèrica Llatina i el divuitè del món segons el rànquing San Pellegrino.

Amb l’obertura del restaurant Tanta (2012), a Barcelona, Acurio va obrir la veda al naixement de restaurants de cuina peruana de nivell mitjà-alt. La tendència i creixement exponencial de locals com el Tanta o Ceviche 103 s’ha anat macerant durant aquests tres anyets. Però de fet, a Barcelona, no som tan modernets com ens pensem: un article publicat a The Economist (“Just add spice“) de l’any 2004 ja ens advertia de l’auge d’aquesta cuina, tot apuntant quins eren els seus punts forts:

Two things give Peruvian food its distinctive edge.

 • The first is the country’s huge biodiversity, with dozens of microclimates. Potatoes, squash, peanuts, hot peppers, beans and maize were all grown before the Spaniards arrived. Despite overfishing, the cold Humboldt current that hugs Peru’s desert coast is still rich in fish and shellfish. Though grazing for large animals is poor, poultry and game are abundant. “It’s a luxury for any chef: I go to the market and can choose between 60 different varieties of fresh fruit and vegetables and 70 different species of seafood,” says Gastón Acurio, a Lima chef.
 • Second, Peruvian cooking has long reflected cultural fusion. According to Isabel Álvarez, a sociologist turned restaurateur, its basics were established by the 18th century, when Lima was the moneyed capital of a vast Spanish viceroyalty. Slaves and migrants added African, east Asian and Italian touches. Nobuyuki Matsuhisa, who worked for several years as a cook in a Lima restaurant in the 1970s, has exported his own brand of Peruvian-Japanese food through his Nobu chain“.

************************************************

A continuació teniu els plats del Menú Degustació amb el que ens vam posar les botes.

Aperitiu: cancha tostada (els “quicos” peruans)

Comencem amb els entrants:

1. Cebiche clàssic de corbina salvatge amb moniato glacejat: 

2. “Causa” de llangostins amb allioli d’ajiaco groc i emulsió d’alvocat: aquest va ser el que més em va agradar de la ronda d’entrants:

3. “Tiradito” de corvina salvatge amb salsa de pinya i “rocoto” amb fils de moniato:

Continuem amb els principals:

4. Ajiaco de pollastre de pagès amb patata groga baby (acompanyat pel còctel 103: pisco, menta, llima, puré de pinya, licor de gingebre, soda i xarop -amb el pisco sour del principi no en tindreu prou per a cobrir tot el sopar).

5. Llom saltejat de filet de bou al wok amb patates fregides (si hagués de fer una observació és que les patates les vaig trobar un pèl massa resseques).

6. Garrí cruixent confitat amb tacu tacu de llenties i chutney de rocoto (pel meu gust el punt de cocció hagués hagut menys marcat).

I les postres!!!

7. Sospir de lúcuma (brownie, esponja de cafè i pols de gerds)

8. “Picarones” amb mel 

El servei, excel·lent, es va preocupar de donar-los les explicacions oportunes en relació amb els plats que anàvem tastant. Repetiria amb els ulls tancats la mateixa experiència gastronòmica. Recomano anar a primers de mes, per allò de tenir la “pela fresca”:-).

***********************

Coordenades: 

 • Adreça: Carrer Londres, 103
 • Telefon: 93.209.88.35
 • Horari: De dilluns a diumenge de 13:00 a 16:00 i de 20:00-23:00

***********************

La cançó de la setmana pertany a Melody’s Echo Chamber, una banda francesa que acabo de descobrir fa poqueta estona ;-). Trobar música peruana que fes patxoca ha estat missió impossible…

Feliç setmana!!!

3 comments on “Ceviche 103: La cuina peruana continua en voga… i que duri! (Eixample)

 1. Very Tasty Blog
  Novembre 2, 2015

  Tens molta raó quan dius que nem de modernets creient que em descovert la cuina peruana i, encara més, la fusió nikkei… Sembla ser que el cebiche està en “pleno auge” i esperem que segueixi així durant moooooolt de temps!

  PD: Un post genial com sempre

  Abraçades i petonets,
  Ana i Albert

  • Bcn Last Call
   Novembre 2, 2015

   Gràcies maquetons!!! el vostre del Tanta també “ho peta”! a veure si ens veiem aviadet!!! Bona setmana!

 2. Retroenllaç: TOTORA: cuina peruana marinera contra la calor (Eixample) | Bcn Last Call

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on Novembre 1, 2015 by in (G)astronomia and tagged , , .

Bcn Last Call és membre de:

Bcn Last Call col·labora amb:

Reconeixements:

Encara no em segueixes a Instagram?? NO way!!

22 entrevistes amb algunes de les personalitats més estimades de la ciutat (Colita, Juan Marsé, Oscar Tusquets, Teresa Gimpera, Guillermina Motta, Oriol Bohigas, Joan Manuel Serrat, etc.) ens transporten al local més singular i mític de la Barcelona de finals dels 60’ i principis dels 80’: Bocaccio. Gràcies a la quantitat de detalls i vivències descrites pels seus protagonistes i la passió del Toni Vall a l’hora de traslladar-les al lector, gairebé podem tocar amb la punteta dels dits l’efervescència intel·lectual i cultural del temple de la Gauche Divine i les guspires d’una època irrepetible. M’ha encantat i es llegeix en un pim-pam. ••• Hi ha tres paraules que es repeteixen sovint: ‘conversa’, ‘trobada’, ‘intercanvi’. Del capítol de la Serena Vergano (actriu), extracto això: «[La Bocaccio] complia una funció cultural molt important. I torna a preguntar-se per l’avui. L’avui en què els mitjans i les noves tecnologies et fan sentir que ho saps tot. “Si ja ho saps tot, per què hauries de parlar amb algú? La gent ha deixat de parlar!”». Doncs això, que més conversar i menys dictar sentència. ••• 📖 Bocaccio. On passava tot ✍🏻 Toni Vall 📚 Editorial @columnaedicions (1a edició, gener 2020) 🔎 #CityBooksBCN
L’edifici on hi ha el mosaic Budesca (1920), una altra de les petites joies del Clot 🐸☂️🐸 ••• #bcn #budesca #clot #barcelona #promenade #city #citylover #lovethiscity #oldintown #parapluie #building #Elclot #barri #fembarri #fembarriifemciutat
Aquí teniu la meva quota anual de latte matcha 🍵💫 . . . . #bcnlastcall #retromebcn #ihavethisthingwithfloors #hihavidamésenllàdeltematcha #niceplace #cozyplace #beautifulfloor #agenda2020 #2020vision #barcelona
Aquesta tarda es presentava el llibre ‘Bocaccio. On passava tot’ (ed. @columnaedicions, en castellà edita @eddestino) del periodista Toni Vall. Un llibre sobre la mítica boîte barcelonina del Carrer Muntaner, 505 oberta entre 1967 i 1985. Per si no fos poc, fent-ho coincidir amb la presentació, també s’inaugurava l’exposició ‘Bocaccio, el temple de la Gauche Divine’, comissiariada per l’autor, a la Sala 4 del @palaurobertcat a la sí o sí heu d’anar👌🏼💘 (fins 12/04) ••• No sé si m’ha fet més il•lusió escoltar les historietes de la Gimpera, passar per sota de la porta original del #Bocaccio per entrar a l’expo o tenir un llibre ara mateix entre les mans que s’acaba de saltar tota la cua de lectures pendents. ••• 1️⃣ La menda fent-se la foto al mirall original dels banys de la Bocaccio (si pogués parlar 😌). 2️⃣ Fotografies de l’època (a la més gran s’aprecia la porta d’entrada modernista del local que podreu veure a l’expo -flipant, de debò!-). 3️⃣ Quina música hi sonava? Com veieu mal gust no tenien amb les seves sessions monogràfiques. 4️⃣ Detall d’un dibuix de Jaume Perich ‘Soy de la gauche diBine’. Brutal 💖
Si voleu conèixer una Barcelona que no surt a les guies turístiques feu-ho amb llibres com l’’Anecdotario de Barcelona’, un anecdotari il·lustrat a tot color que repassa la història de la ciutat a través de 30 episodis que et faran descobrir personatges tan frikis com el Nicomedes Méndez (el botxí de Barcelona); locals del Barri ‘Chino’ que tenien vida pròpia o conspiracions molt “animals” contra Franco…🐘 ••• Per inversemblants que semblin alguns dels fets, tots estan perfectament documentats (que per alguna cosa la Roser Messa és historiadora de l’Art 😉 -i caçadora de @bcnhermes-). Si us agrada la història, les curiositats i la il·lustració aquest llibre hauria d’estar a les vostres prestatgeries. ••• 📖 Anecdotario de Barcelona ✍🏻 Roser Messa (@srabsenta) ✏️ Il·lustracions de @pepbrocal 📚 Editorial @comanegra (1a edició, 2016) 🔎 #CityBooksBCN
🔺Passatge? En català? No. 🔺Passage? En francès? Tampoc. 🔺Pasaje? En castellà? No sé jo... ✔️Pasage? És clar! Segons alguna concessió que es van prendre de les regles ortogràfiques de mitjans del segle XIX + les influències francòfones 🙃 . . . . #city #lovethiscity #citylover #passage #pasagedelapaz #ciutatvella #barcelona #bcnciutat #bcn #passatgesdebarcelona #promenade #ciutat #city
This is not LA 🌴 || 👉🏻 #ThisIsNot_Bcn
A les portes del cap de setmana 💫 ||#citylover #lovethiscity
Una de les coses que més m’agrada del @betlemgastro són els plats fora de carta. I la terrasseta. I que són bona gent. I que obren l’1 de gener (a veure si us penseu que m’estic jalant això ara 😁💞✨) #LaVieEnRosé

Dubtes, consultes, suggeriments?

bcnlastcall@gmail.com

Copyright © 2012 · All Rights Reserved · BcnLastCall

%d bloggers like this: