Bcn Last Call

Blog sobre Barcelona

TOTORA: cuina peruana marinera contra la calor (Eixample)

S’acosta l’estiu, les xafogors impertinents i la inevitable set de coses fresques. Els vespres s’allarguen, augmenten les ganes de sortir entre setmana i gaudir de la ciutat abans de que es converteixi en un forn de fleca.

El menjar contundent ja no ens ve de gust. Els estofats passen a millor vida. El nostre paladar vol gaudir de plats estiuencs i frescos. El ceviche és una bona proposta. I el post d’avui us farà entrar en un loop de sabors i coloraines que us farà arrissar les pestanyes. Toca parlar del restaurant Totora (antic Tanta).

1. Artífexs i local

Qui hi ha rere aquest local de l’Eixample? El matrimoni d’emprenedors peruans Patricia Vega i Antonio Aramburu. L’Antonio va muntar quan tan sols tenia 27 anys el seu primer restaurant a Lima (curiosament de cuina francesa). La parella es va traslladar a l’estat Espanyol amb una missió molt clara: fer conèixer la varietat i riquesa de la cuina peruana, tan de moda durant els darrers anys.

Però què significa Totora? A la costa del nord de Perú hi ha una caleta de pescadors anomenada Huanchaco d’on són característiques una mena d’embarcacions anomenades “Caballitos de Totora”.

La decoració del local és obra d’Ap Interiorisme i M&M: s’ha recreat un entorn mariner que et trasllada a la costa nord de Perú. Viatjar sense moure’s de l’Eixample. Blau, fusta i fibres naturals all around. Mola. De fet l'”origen” del local de l’actual Totora és el Tanta; el restaurant que Gastón Acurio va obrir l’any 2012 en aquest mateix local.

“Tres sales, tres ambients”. A l’entrada hi trobareu una zona lounge ideal per a fer-hi un afterwork (aquesta paraula continua sonant igual de repel·lent que “el primer dia”). Les butaques blaves us atraparan i us desconnectaran des del minut zero. El menjador central té vistes directes a la cuina i al fons (i segurament la part més espectacular del local) hi trobareu la terrassa amb un jardí vertical que embolcalla l’escenari perfecte d’una vetllada de sabors exòtics.

IMG_3940

2. Cuina peruana. Pot estar més de moda?

Al post que vaig dedicar fa un temps al restaurant Ceviche 103 (Eixample) ja deixava caure allò de que la cuina peruana estava vivint un dels seus moments més dolços. Les especialitats peruanes estan de moda miris per on ho miris. En trobem referències a restaurants que no són pròpiament peruans (estic pensant, per exemple, en el plat de ceviche que podeu tastar al restaurant japonès Mako, #digno_de_admirar o en els espectaculars ceviches del mexicà Costa Pacífico al Born de #toma_totopo_y_moja).

La cuina peruana és referent. A casa nostra, els cracks dels germans Roca li professen tal admiració que en la seva primera gira BBVA World Tour (2014) van traslladar el Celler a EEUU, Mèxic, Colòmbia i també Perú. Un exitós viatge gastronòmic i una gran font d’inspiració per a la saga dels Roca.

3. Ceviche ‘à gogo’

Totora, ofereix al comensal una gran varietat de refrescants ceviches: el clàssic, el de marisc, el de tonyina, en tempura…. Però no són els únics plats freds que hi trobareu: podreu gaudir d’uns “tiraditos” de corbina amb llet de tigre, de salmó, de tataki de tonyina; de “causas” de llagostí, de pop, la clàssica ‘limeña’ amb ventresca de tonyina); o de makis i niguiris, amb clara referència a les influències de cuina nikkei.

IMG_3938

Ceviche classic: TRE-MEN-DOUS!

En Pablo Ortega dirigeix amb destresa l’elaboració de la resta d’especialitats i plats calents. L’objectiu és oferir una cuina típica peruana però amb altes dosis de creativitat i avantguardisme. Vaja, que no trobarem la cuina de la iaia peruana. El que sí trobarem serà una primera matèria d’altíssima qualitat amb la que es cuinen plats com les navalles “a la chalaca”, la corbina Naylamp (farcit de llagostins sobre un llit de bròquil, espàrrecs, pebrots, tirabecs i shitakes amb salsa de mandarina, soja i ostres).

El niguiri de llagostí anticuchero, el tiradito de tataki de tonyina o el maki “cevichero” són algunes de les joies de la corona d’aquest restaurant.

IMG_3937

Maki Costeño: TOPÍSSIM!

IMG_3936

Parihuela de Quinua: SO TASTY!

IMG_3939

Picarones: SANTA CALORIA

La fotografia de les postres parla per si sola: els “picarones” són una espècie de bunyols de moniato i carbassa amb anís. Zasca: a la jugular. Tranquils les calories es cremen mentre torneu caminant cap a casa. El gelat que els acompanya ho posa fàcil :-P.

En definitiva, Totora és un restaurant molt recomanable. I afegiria, per a ocasions especials: per exemple, per a portar-hi a la sogra sibarita i quedar com l’entès en cuina exòtica, per a fer-vos perdonar alguna pifiada amb la parella, per a convidar el teu millor amic #undiaésundia #fromlosttotheriver o simplement per a gaudir d’un dels millors restaurants de cuina peruana de la ciutat ;-).

*******************

La cançó que acompanya el post d’aquesta setmana és de la Pauline Croze, una de les meves cantants franceses preferides. En aquest cas mescla el francès i el brasiler: escolteu-la i deixeu que se us cali aquest ritme oscil·latori. Només tindreu ganes d’anar a prendre un pisco sour a Totora.

https://www.vevo.com/watch/pauline-croze/voce-abusou/FR1A91600358

*******************

Coordenades:

  • Adreça: Carrer de Còrsega, 235
  • Telèfon: 936.67.43.72
  • Horari: De dilluns a diumenge de 13:30h a 16:00h i de 20:30h a 23:30h
  • Preu aprox.: 30-35€; menú de migdia 17,50€

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bcn Last Call és membre de:

Bcn Last Call col·labora amb:

Reconeixements:

Encara no em segueixes a Instagram?? NO way!!

No s'ha trobat cap imatge d'Instagram.

Dubtes, consultes, suggeriments?

bcnlastcall@gmail.com

Copyright © 2012 · All Rights Reserved · BcnLastCall

A %d bloguers els agrada això: