Al rètol hi pots llegir coworking, espai de creació, fàbrica d’utopies, galerie, bookshop… Sona molt cool tot plegat. Que hi posi Sons of Gutenberg t’acaba de convèncer. Vols tafanejar. Els baixos del número 51 del carrer Martínez de la Rosa prometen.
De sobte et trobes remenant entre els llibres-esquer que algú ha seleccionat acuradament. L’olor dels llibres de segona mà et transporta als bouquinistes dels quais de la Sena a París. Has picat. Vols entrar. Entres. A mà dreta i per a que et quedi clar des d’un inici et trobes amb un disclaimer com una casa de pagès: “En aquesta llibreria no ho sabem tot i no tenim de tot“: educada manera de fer callar a la gent impertinent.
Extens la teva mirada uns 180 graus cap a l’esquerra i topes amb una àmplia selecció de fanzines i llibres auto-editats. “Quina sorpresa (“i toma frikada“), penses.
Segueixes rastrejant aquest espai de 8 metres quadrats. A les prestatgeries hi trobes petits conglomerats de llibres ordenats per seccions: “Poesia Gourmet Selection, Selecció de poesia de segona mà”, “Erotica-festiva“, “Literatura Indie, aire fresco para la escena literaria bcnesa“, “Poesia Made in Barna“. Tens la sensació que trobaràs aquell llibre que fa temps estaves buscant. O, qui sap, potser et troba el llibre a tu. Autors clàssics, escriptors emergents. Enmig de tanta ebullició, comences a necessitar el consell del llibreter.
Te’l presento, es diu Adrià Rod (Adri, vaja ;-P). Devorador incansable de llibres, explorador de noves tendències literàries i gran defensor de projectes culturals amb ànima, l’Adri va obrir la llibreria amb la idea de crear un espai de diàleg cultural on s’hi poguessin exposar noves i interessants propostes literàries. Potser alguns de vosaltres el coneixeu de la seva etapa prèvia a la llibreria Consumició Obligatòria. Allí és on va començar a germinar la llavor del que ara és Sons of Gutenberg.
Parlant amb ell de vàries coses em dono compte que si bé durant els darrers anys hem assistit al tancament de vàries llibreries emblemàtiques de la ciutat (entre elles, i potser la més coneguda, la llibreria Catalonia) la llei del pèndol ens ha portat a que, poc després, haguem vist néixer (o en algun cas, renéixer) projectes amb formats tan interessants com la Calders, la Documenta, la Memòria, la Impossible o la NoLlegiu. Les llibreries han passat a tenir vida. Cada una d’elles està impregnada de l’essència del seu llibreter i s’hi fan desenes d’activitats interessants.
Aquests “winds of changes” s’han vist reforçats pel fet que el desembre passat la UNESCO declarés Barcelona Ciutat de la Literatura. Disposar d’una xarxa de 40 biblioteques públiques i ser la seu de 272 editorials són alguns dels factors que van impulsar la candidatura promoguda per l’Institut de Cultura de l’Ajuntament (ICUA) ara farà uns dos anys. Potser només són dades, potser només és un “títol” més que rep la ciutat, però què voleu que us digui, em fa tenir esperança…
En fi, tot això per dir-vos que si el que esteu cercant són llibres de segona mà “triadets”, autors de la nova fornada literària barcelonina o propostes més underground, l’Adri passarà a ser el vostre millor conseller. Jo li vaig fer cas i em vaig emportar aquest llibre d’Isaac Pachón “Cosas que escribí mientras se me enfriaba el café” i la veritat és que m’he quedat amb ganes de més.
Isaac. me preparas otro café? El que me tomé era con hielo…
**************
Seguiu l’agenda cultural de Sons of Gutenberg a través de la seva pàgina Facebook!!!
Per cert! abans d’acomiadar-vos de l’Adri amb una abraçada, dos petons o amb una encaixada de mans llenceu una darrera mirada al sostre de la llibreria. Sons of Gutenberg us reserva una darrera petita sorpresa… 😉
**********************************
El recent guardonat amb el Premi Nobel de Literatura m’ho ha posat ben fàcil a l’hora d’escollir la cançó de la setmana.
Feliç dilluns tingueu!
**********************************
Coordenades:
Copyright © 2012 · All Rights Reserved · BcnLastCall
Retroenllaç: Mini-Guia de llocs on podeu comprar regals originals (Barcelona) – 2016 | Bcn Last Call