Bcn Last Call

Blog sobre Barcelona

Creatius Made in Barcelona (IX): Juanma by el Cuco – Escorpion (080 Barcelona Fashion)

El post d’avui vé carregat de moda Made in Barcelona: estem encara sota els símptomes de la ressaca provocada per la setmana de la moda a la ciutat de Barcelona, la 080 Barcelona Fashion, “080” per als amics.

El d’avui és un post més llarg de l’habitual. L’equip creatiu i la història de la casa ESCORPION dóna per a molt. I si afegeixes que han tingut una participació molt destacada en aquesta darrera edició de la 080, pretendre escurçar contingut em semblaria una enganyifa.

El focus de l’article girarà entorn a la figura del creatiu Made in Barcelona que s’amaga rere la col·lecció SS17 d’ESCORPION: el dissenyador Juanma Granero, també conegut com Juanma by el Cuco, la seva marca comercial.

1. Juanma by el Cuco, Made in Barcelona

1.1 _trajectòria professional

Perquè els inicis marquen en major o menor mesura la trajectòria d’un creatiu o artista és important fer cinc cèntims de com va iniciar-se el Juanma en el món de la moda.  El mític, “hi havia una vegada” comença curiosament en el món de la il·lustració, disciplina que sens dubte l’ha influenciat en els seus processos creatius com a dissenyador.

Tenint però la necessitat d’apropar-se més directament al món de la moda decideix estudiar estilisme a La Llotja, l’Escola Superior de Disseny i Art de Barcelona complementant-ho amb estudis de patronatge a l’Escola Guerrero.

juanma-granero

Juanma Granero

Amb una maleta plena de coneixements en Juanma debuta al certamen Moda FAD 2004 dissenyant les seves pròpies col·leccions com a Juanma by el Cuco. Tres anys més tard desfila a la passarel·la Ego Cibeles. De 2009 a 2010 treballa com a dissenyador de moda i  estilisme per a Josep Font. Amb nom propi, queda finalista dels Mango Fashion Awards 2011. Les seves col·leccions també són protagonistes d’altres desfilades d’àmbit nacional com la South Fashion Latitude de Cádiz o la Valencia Fashion Week.

És a la l’edició de gener de 2017 de la 080 que en Juanma, com a dissenyador dins de la casa ESCORPION, presenta la col·lecció càpsula HERITAGE de la qual parlarem a la segona part del post.

I per si fos poc exerceix com a docent de disseny i patronatge a més d’encarregar-se d’estilismes per a importants revistes de moda i tendències. Com veieu això de quedar-se amb els braços creuats no va amb ell.

1.2 _la dona vestida per Juanma by el Cuco

El Juanma concep i vesteix a una dona mesclant elements clàssics i moderns. Quin és el resultat de mesclar notes tan dissonants? un retrofuturisme molt femení que encaixa a la perfecció amb el caràcter d’un tipus de dona del segle XXI: una dona inquieta, interessada en l’art, que gaudeix viatjant però que també ho fa per feina, que és pragmàtica però no vol perdre espurnes de feminitat, que és elegant però que vol comoditat. És una dona sofisticada amb capacitat d’adaptabilitat.

La inspiració d’en Juanma té procedències força diverses: la música, el cinema i les seves muses, les èpoques estètiques més retro, les tradicions o el folklore, els viatges o fins i tot l’arquitectura de certs edificis, les converses amb les seves clientes… Tots aquests elements han anat forjant el seu univers estètic traslladant-lo a les seves col·leccions: els volums, les asimetries, patronatges molt treballats, tocs metàl·lics i combinacions amb prints

Des de la seva primera col·lecció (SS 2008, The Crown Woman) en Juanma ha anat consolidant un estil molt seu que parteix d’impulsos creatius assentats sobre la base d’una reflexió constant envers el món de la moda: la imatge que un dissenyador vol transmetre a través de les seves col·leccions (a través dels fashion shows, lookbooksversus la necessitat d’arribar a un públic objectiu (part comercial). La réalité des choses, ni més ni menys…

De sobte arriba l’any 2016 i es troba davant de la marca ESCORPION amb una gran missió: presentar la col·lecció càpsula SS17 a la 080. Recordem primer la marca?

2. ESCORPION, des de 1929

2.1 _la marca

ESCORPION neix l’any 1929. Un segle abans, concretament l’any 1830 es publicava al setmanari La Mode, dirigit per Émile de Girardin, el Traité de la vie élegante d’Honoré de Balzac.

El capítol 4rt d’aquest Tractat recull una sèrie d’axiomes d’entre els quals m’agradaria destacar els dos següents: “XX. El principi constitutiu de l’elegància és la unitat“; i “XXI. No hi ha unitat possible sense neteja, sense harmonia, sense relativa senzillesa“. Aquests tres elements eren concebudes com a “virtuts” per l’escriptor. Qui sap si Balzac, de manera premonitòria, estava definint alguns dels trets estilístics de la casa ESCORPION.

rene_gruau_escorpion

René Gruau per a ESCORPION

Des de la seva creació, aquesta marca catalana ha procurat dotar de contingut els seus valors fundacionals: excel·lència, modernitat i senzillesa. El respecte per cada època i la seva capacitat d’adaptació li ha portat com a premi una cartera de clients molt lleials a la marca. Sybille Horaist, la seva directora creativa, ha aportat des de la seva arribada el 2003, una visió innovadora que té en compte l’herència de la marca.

Aquesta imatge que la il·lustradora francesa René Gruau va fer per a la marca ens fa pensar en una dona molt femenina i amb personalitat. El color vermell hi acaba de fer la resta.

2.2 _col·lecció Heritage – SS17 080 Barcelona Fashion

La col·lecció càpsula HERITAGE, dissenyada pel Juanma, evoca els valors de la marca, enaltint-ne els seus trets característics, incorporant alhora el seu propi llenguatge. La simbiosis i l’equilibri entre l’herència de la marca i els nous elements que es perceben en el resultat final són fruit del diàleg constant i constructiu entre la Sybille i el Juanma durant tots els mesos previs a la desfilada.

No oblidem que es tracta d’una col·lecció see now, buy now(és a dir, tenir la col·lecció disponible per a client final just després de que hagi estat “presentada en societat”). Per tant una de les notes de la col·lecció és la connexió directa amb el públic. Aquest tipus de col·leccions estan pensades per a satisfer les necessitats d’immediatesa: un dels punts que més preocupa a les grans cases de moda que estan veient com els grans retailers els trepitgen els talons. Els calendaris tradicionals de presentació de col·leccions tenen els dies comptats. Pel que sembla la impaciència porta avantatja…qui paga, mana?

El tàndem creatiu defineix així la col·lecció: (Juanma) “fresca, jove i neta” (Sybille) “moderna, pura i amb caràcter“.

El dia de la desfilada vaig poder veure en primera persona tot allò que m’havien estat explicant dies abans a les seves oficines. La gran sorpresa va ser la posada en escena: un oasis ple de palmeres d’un verd brillant va envair la sala petita del TNC.

Llums, acció i aplaudiments.

***********************

No puc acabar l’article sense donar l’enhorabona a l’equip creatiu d’ESCORPION i molt especialment al Juanma: has fet brillar una col·lecció fresca i plena d’energia. Moltes felicitats, Sybille i Juanma, pel Premi Modacc a la Millor col·lecció Marques Exportadores. 

***********************

La cançó que acompanya el post de la setmana va ser la tercera melodia que va sonar durant la desfilada d’Escorpión a la 080 (I follow you, de Melody’s Echo Chamber). A mi em flipa. Porto una setmana fent un intensiu de 24/24.

Sé que esteu movent els peus per sota de la taula. Va pugeu el volum i contagieu a la resta de l’oficina.

Feliç setmana!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bcn Last Call és membre de:

Bcn Last Call col·labora amb:

Reconeixements:

Encara no em segueixes a Instagram?? NO way!!

NOU POST AL BLOG 👉🏻 @merce_soler_paper 📖 ••• Fa dos anys vaig descobrir l’obra de la Mercè Soler a la fira @artslibris, una fira dedicada als llibres d’artista que se celebra des de fa 10 anys pels voltants de Sant Jordi a Barcelona i a la que sempre acabes coneixent nous projectes editorials o creatius que t’enamoren a primera vista. Fa un parell de setmanes la vaig entrevistar i el resultat el teniu al link de la bio. Espero que us agradi! 💖
Des de dalt ja s’hi veu el dimecres 😁✨ Bon dia, Barcelona!
Aquesta tarda s’ha inaugurat l’exposició “El Millor Disseny de l’Any” al @dissenyhub. ••• La mostra está formada per prop de 500 obres avalades per dissenyadors professionals en funció dels criteris «d’excel·lència, originalitat i innovació conceptual». S’hi poden veure les obres guanyadores i finalistes dels premis de les diferents associacions del @fad_barcelona en les seves respectives disciplines: Laus, FAD, Habitàcola, ArtsFAD i MODA-FAD || Us deixo a stories algunes de les coses que m’han agradat ✨ ••• 🗓 18/05 - 01/09 📍Sala A del @dissenyhub (@museudeldisseny) 🎟 Accés gratuït
L’ÚLTIM PASSATGE ➖ Passejant per Barcelona es descobreixen racons meravellosos, invisibles als ulls de qui porta pressa, de qui va mirant el mòbil o de qui simplement decideix no preguntar-se el perquè de les coses. Probablement, en el meu cas, si no hagués estat per un bonic missatge pintat en un mur no m’hi hagués fixat. ••• «Estem obligats a triar entre aquests dos absoluts, hom diria que inhumans igual: oblidar-ho tot i sepultar-ho en l’oblit o recordar-ho tot i que el passat esborri la possibilitat del present. Enmig, és clar, la cultura. La tria. La selecció del que ha de ser memorable perquè ens defineix. Sense aquest esforç, la humanitat no és sinó una ombra». (Xavier Antich) ••• Aquest missatge es troba a l’entrada del Passatge de Piera (al barri de Les Corts), el darrer passatge que queda del conjunt de carrerons que configuraven la Colònia Castells. Les cases blanques, degradades, hi tenen els dies comptats: estan afectades per un pla de reforma. Trobar un passatge com aquest enmig de Les Corts em va generar una mena de pena, semblava que el passatge s’anés fent petit, que tremolés sabent que serà enderrocat. La promesa de zona verda m’hauria de servir de consol… 🔺#OldInTownBcn
Petits racons de calma enmig dels frenètics carrers de la ciutat 🌿✨¿Reconeixeu l’emplaçament?
This is not Montréal 💙 #citylover #ThisIsNot_Bcn
Una de les places més boniques d’aquesta ciutat està a La Sagrera 😍 #PlaçaMasadas
NEW IN TOWN 🧡👉🏻 @b_sandwich.es || La nova proposta de la zona de Trafalgar vé tenyida de color taronja. Hi trobareu sandvitxos, molletes, bagels (n’hi ha un de dolç que es diu “Gordaco’ #atumarpelsacloperacióbikini) i un ventall de dolços amb una pintassa espectacular elaborats per @andresbakerizo. Avís als amants del cafè ☕️ : tenen @cafedefinca.es i @nomadcoffee [el que m’he près jo era un San José rebo que em tindrà ben despejada aquest vespre 🤪]. Especial menció a l’interiorisme 👌🏼✨ @ambit_deco (us deixo més material a stories)
NOU POST AL BLOG 👉🏻 @lallamastore (Eixample) || Al mal temps, bon humor 🦙🔥 ••• Avui escric sobre aquesta meravellosa llibreria de l’Eixample: un temple ple de llibres i objectes dedicats a món de l’humor. ••• Demà per Sant Jordi tindran paradeta de signatures i moltíssimes idees per a Sant Jordis/Jordines “complicats/des”. Aneu-hi, fareu molt feliços a l’Abi i el Kike.

Dubtes, consultes, suggeriments?

bcnlastcall@gmail.com

Copyright © 2012 · All Rights Reserved · BcnLastCall

%d bloggers like this: