Bcn Last Call

Blog sobre Barcelona

Creatius Made in Barcelona (IX): Juanma by el Cuco – Escorpion (080 Barcelona Fashion)

El post d’avui vé carregat de moda Made in Barcelona: estem encara sota els símptomes de la ressaca provocada per la setmana de la moda a la ciutat de Barcelona, la 080 Barcelona Fashion, “080” per als amics.

El d’avui és un post més llarg de l’habitual. L’equip creatiu i la història de la casa ESCORPION dóna per a molt. I si afegeixes que han tingut una participació molt destacada en aquesta darrera edició de la 080, pretendre escurçar contingut em semblaria una enganyifa.

El focus de l’article girarà entorn a la figura del creatiu Made in Barcelona que s’amaga rere la col·lecció SS17 d’ESCORPION: el dissenyador Juanma Granero, també conegut com Juanma by el Cuco, la seva marca comercial.

1. Juanma by el Cuco, Made in Barcelona

1.1 _trajectòria professional

Perquè els inicis marquen en major o menor mesura la trajectòria d’un creatiu o artista és important fer cinc cèntims de com va iniciar-se el Juanma en el món de la moda.  El mític, “hi havia una vegada” comença curiosament en el món de la il·lustració, disciplina que sens dubte l’ha influenciat en els seus processos creatius com a dissenyador.

Tenint però la necessitat d’apropar-se més directament al món de la moda decideix estudiar estilisme a La Llotja, l’Escola Superior de Disseny i Art de Barcelona complementant-ho amb estudis de patronatge a l’Escola Guerrero.

juanma-granero

Juanma Granero

Amb una maleta plena de coneixements en Juanma debuta al certamen Moda FAD 2004 dissenyant les seves pròpies col·leccions com a Juanma by el Cuco. Tres anys més tard desfila a la passarel·la Ego Cibeles. De 2009 a 2010 treballa com a dissenyador de moda i  estilisme per a Josep Font. Amb nom propi, queda finalista dels Mango Fashion Awards 2011. Les seves col·leccions també són protagonistes d’altres desfilades d’àmbit nacional com la South Fashion Latitude de Cádiz o la Valencia Fashion Week.

És a la l’edició de gener de 2017 de la 080 que en Juanma, com a dissenyador dins de la casa ESCORPION, presenta la col·lecció càpsula HERITAGE de la qual parlarem a la segona part del post.

I per si fos poc exerceix com a docent de disseny i patronatge a més d’encarregar-se d’estilismes per a importants revistes de moda i tendències. Com veieu això de quedar-se amb els braços creuats no va amb ell.

1.2 _la dona vestida per Juanma by el Cuco

El Juanma concep i vesteix a una dona mesclant elements clàssics i moderns. Quin és el resultat de mesclar notes tan dissonants? un retrofuturisme molt femení que encaixa a la perfecció amb el caràcter d’un tipus de dona del segle XXI: una dona inquieta, interessada en l’art, que gaudeix viatjant però que també ho fa per feina, que és pragmàtica però no vol perdre espurnes de feminitat, que és elegant però que vol comoditat. És una dona sofisticada amb capacitat d’adaptabilitat.

La inspiració d’en Juanma té procedències força diverses: la música, el cinema i les seves muses, les èpoques estètiques més retro, les tradicions o el folklore, els viatges o fins i tot l’arquitectura de certs edificis, les converses amb les seves clientes… Tots aquests elements han anat forjant el seu univers estètic traslladant-lo a les seves col·leccions: els volums, les asimetries, patronatges molt treballats, tocs metàl·lics i combinacions amb prints

Des de la seva primera col·lecció (SS 2008, The Crown Woman) en Juanma ha anat consolidant un estil molt seu que parteix d’impulsos creatius assentats sobre la base d’una reflexió constant envers el món de la moda: la imatge que un dissenyador vol transmetre a través de les seves col·leccions (a través dels fashion shows, lookbooksversus la necessitat d’arribar a un públic objectiu (part comercial). La réalité des choses, ni més ni menys…

De sobte arriba l’any 2016 i es troba davant de la marca ESCORPION amb una gran missió: presentar la col·lecció càpsula SS17 a la 080. Recordem primer la marca?

2. ESCORPION, des de 1929

2.1 _la marca

ESCORPION neix l’any 1929. Un segle abans, concretament l’any 1830 es publicava al setmanari La Mode, dirigit per Émile de Girardin, el Traité de la vie élegante d’Honoré de Balzac.

El capítol 4rt d’aquest Tractat recull una sèrie d’axiomes d’entre els quals m’agradaria destacar els dos següents: “XX. El principi constitutiu de l’elegància és la unitat“; i “XXI. No hi ha unitat possible sense neteja, sense harmonia, sense relativa senzillesa“. Aquests tres elements eren concebudes com a “virtuts” per l’escriptor. Qui sap si Balzac, de manera premonitòria, estava definint alguns dels trets estilístics de la casa ESCORPION.

rene_gruau_escorpion

René Gruau per a ESCORPION

Des de la seva creació, aquesta marca catalana ha procurat dotar de contingut els seus valors fundacionals: excel·lència, modernitat i senzillesa. El respecte per cada època i la seva capacitat d’adaptació li ha portat com a premi una cartera de clients molt lleials a la marca. Sybille Horaist, la seva directora creativa, ha aportat des de la seva arribada el 2003, una visió innovadora que té en compte l’herència de la marca.

Aquesta imatge que la il·lustradora francesa René Gruau va fer per a la marca ens fa pensar en una dona molt femenina i amb personalitat. El color vermell hi acaba de fer la resta.

2.2 _col·lecció Heritage – SS17 080 Barcelona Fashion

La col·lecció càpsula HERITAGE, dissenyada pel Juanma, evoca els valors de la marca, enaltint-ne els seus trets característics, incorporant alhora el seu propi llenguatge. La simbiosis i l’equilibri entre l’herència de la marca i els nous elements que es perceben en el resultat final són fruit del diàleg constant i constructiu entre la Sybille i el Juanma durant tots els mesos previs a la desfilada.

No oblidem que es tracta d’una col·lecció see now, buy now(és a dir, tenir la col·lecció disponible per a client final just després de que hagi estat “presentada en societat”). Per tant una de les notes de la col·lecció és la connexió directa amb el públic. Aquest tipus de col·leccions estan pensades per a satisfer les necessitats d’immediatesa: un dels punts que més preocupa a les grans cases de moda que estan veient com els grans retailers els trepitgen els talons. Els calendaris tradicionals de presentació de col·leccions tenen els dies comptats. Pel que sembla la impaciència porta avantatja…qui paga, mana?

El tàndem creatiu defineix així la col·lecció: (Juanma) “fresca, jove i neta” (Sybille) “moderna, pura i amb caràcter“.

El dia de la desfilada vaig poder veure en primera persona tot allò que m’havien estat explicant dies abans a les seves oficines. La gran sorpresa va ser la posada en escena: un oasis ple de palmeres d’un verd brillant va envair la sala petita del TNC.

Llums, acció i aplaudiments.

***********************

No puc acabar l’article sense donar l’enhorabona a l’equip creatiu d’ESCORPION i molt especialment al Juanma: has fet brillar una col·lecció fresca i plena d’energia. Moltes felicitats, Sybille i Juanma, pel Premi Modacc a la Millor col·lecció Marques Exportadores. 

***********************

La cançó que acompanya el post de la setmana va ser la tercera melodia que va sonar durant la desfilada d’Escorpión a la 080 (I follow you, de Melody’s Echo Chamber). A mi em flipa. Porto una setmana fent un intensiu de 24/24.

Sé que esteu movent els peus per sota de la taula. Va pugeu el volum i contagieu a la resta de l’oficina.

Feliç setmana!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bcn Last Call és membre de:

Bcn Last Call col·labora amb:

Reconeixements:

Encara no em segueixes a Instagram?? NO way!!

Aquest llibre ens proposa un passeig per la moda barcelonina, un recorregut per la història de la ciutat. Modistes, sastres, botigues… Del mirinyac als anys vint. Hi ha un capítol dedicat a repassar la trajectòria d’algunes botigues emblemàtiques de Barcelona (les que queden perquè vaja, al pas que anem…). Un overview entretingut si us apassiona la moda. ••• 📖 Un passeig per la moda de Barcelona ✍🏻 Elisenda Albertí 📚 Editorial Albertí (1a edició, octubre 2013) 🔎 #CityBooksBCN
Table for two 💫 #OldInTownBCN . . . . #oldintown #citylover #gotic #barrigotic #barcelona #city #ciutat #elparaigua #elparaiguabcn #bcn #citylife #tablefortwo #lovethisplace
Aquest vespre s’ha inaugurat HALLUCINATURE, la nova expo temporal organitzada a @framedgang.eyewear, de la mà de dues artistes que m’encanten: @honoreperrine i @chojnacka. Un viatge immersiu i vibrant, ple de colors i de natura. Una ocasió fantàstica per conèixer aquest espai TAN meravellós ♥️💫 . . . . #framedgang #weframeyourauthenticity #artbarcelona #barcelonacultura #eixample #barcelona #artgallery #opening #event #supportlocalartists #localart #madeinbarcelona #expo #exhibit
NOU POST AL BLOG 👉🏻 @colour_alchimia || Fa aproximadament un any vaig conèixer la feina i el món creatiu de la Laura Daza (@studio.laura.daza) a través de les xerrades matinals de @barcelona_cm. Fa poc ens hem vist i voilà! el primer post de l’any està dedicat al món del color i a una dona que fa molt per a que els demés en quedem fascinats. Entre blue mondays i grisos tempesta ens vindrà bé una mica de color a tots ✨Link in bio ✨ #CreatiusMadeInBarcelona . . . . #barcelona #creativity #creatius #madeinbarcelona #bcn #bcnlastcall #newpost #colours #colourtrends #LauraDaza #colourpalette #colourprovenance #colourstudio #coloursresearch #colourrevival
OLD IN TOWN 👉🏻 @boileau.music || Boileau és l’editorial musical en actiu més antiga de l’Estat Espanyol. El seu fundador Alessio Boileau Bernasconi la va inaugurar l’any 1913 a partir del seu taller de gravat i estampació. L'edifici on està situada (Provença, 287) és una obra racionalista protegida com a Bé Cultural d'Interès Local (a la placa de l’ajuntament hi consta l’any 1922). Ens ajuden a obrir les seves portes dos tiradors preciosos en forma de corxera 😍🎼 #OldInTownBcn . . . . #bcn #barcelona #promenade #city #citylover #lovethiscity #oldintown #fembarri #fembarriifemciutat #editorialboileau #music #musical #1913 #eixample #editorial #editorialdemúsica #música #BoileauMusic #partitures
22 entrevistes amb algunes de les personalitats més estimades de la ciutat (Colita, Juan Marsé, Oscar Tusquets, Teresa Gimpera, Guillermina Motta, Oriol Bohigas, Joan Manuel Serrat, etc.) ens transporten al local més singular i mític de la Barcelona de finals dels 60’ i principis dels 80’: Bocaccio. Gràcies a la quantitat de detalls i vivències descrites pels seus protagonistes i la passió del Toni Vall a l’hora de traslladar-les al lector, gairebé podem tocar amb la punteta dels dits l’efervescència intel·lectual i cultural del temple de la Gauche Divine i les guspires d’una època irrepetible. M’ha encantat i es llegeix en un pim-pam. ••• Hi ha tres paraules que es repeteixen sovint: ‘conversa’, ‘trobada’, ‘intercanvi’. Del capítol de la Serena Vergano (actriu), extracto això: «[La Bocaccio] complia una funció cultural molt important. I torna a preguntar-se per l’avui. L’avui en què els mitjans i les noves tecnologies et fan sentir que ho saps tot. “Si ja ho saps tot, per què hauries de parlar amb algú? La gent ha deixat de parlar!”». Doncs això, que més conversar i menys dictar sentència. ••• 📖 Bocaccio. On passava tot ✍🏻 Toni Vall 📚 Editorial @columnaedicions (1a edició, gener 2020) 🔎 #CityBooksBCN
L’edifici on hi ha el mosaic Budesca (1920), una altra de les petites joies del Clot 🐸☂️🐸 ••• #bcn #budesca #clot #barcelona #promenade #city #citylover #lovethiscity #oldintown #parapluie #building #Elclot #barri #fembarri #fembarriifemciutat
Aquí teniu la meva quota anual de latte matcha 🍵💫 . . . . #bcnlastcall #retromebcn #ihavethisthingwithfloors #hihavidamésenllàdeltematcha #niceplace #cozyplace #beautifulfloor #agenda2020 #2020vision #barcelona
Aquesta tarda es presentava el llibre ‘Bocaccio. On passava tot’ (ed. @columnaedicions, en castellà edita @eddestino) del periodista Toni Vall. Un llibre sobre la mítica boîte barcelonina del Carrer Muntaner, 505 oberta entre 1967 i 1985. Per si no fos poc, fent-ho coincidir amb la presentació, també s’inaugurava l’exposició ‘Bocaccio, el temple de la Gauche Divine’, comissiariada per l’autor, a la Sala 4 del @palaurobertcat a la sí o sí heu d’anar👌🏼💘 (fins 12/04) ••• No sé si m’ha fet més il•lusió escoltar les historietes de la Gimpera, passar per sota de la porta original del #Bocaccio per entrar a l’expo o tenir un llibre ara mateix entre les mans que s’acaba de saltar tota la cua de lectures pendents. ••• 1️⃣ La menda fent-se la foto al mirall original dels banys de la Bocaccio (si pogués parlar 😌). 2️⃣ Fotografies de l’època (a la més gran s’aprecia la porta d’entrada modernista del local que podreu veure a l’expo -flipant, de debò!-). 3️⃣ Quina música hi sonava? Com veieu mal gust no tenien amb les seves sessions monogràfiques. 4️⃣ Detall d’un dibuix de Jaume Perich ‘Soy de la gauche diBine’. Brutal 💖

Dubtes, consultes, suggeriments?

bcnlastcall@gmail.com

Copyright © 2012 · All Rights Reserved · BcnLastCall

%d bloggers like this: