Bcn Last Call

Blog sobre Barcelona

Creatius Made in Barcelona (XIV): Núria Vila: ecodisseny com a modus operandi

1. Núria Vila: ecodisseny

Avui us parlo de la Núria Vila. Vaig topar amb ella a través d’Instagram, gràcies a un hashtag que la defineix a la perfecció: #ecodesign

La seva manera d’explicar els projectes en els que estava treballant em van fer venir ganes de conèixer-la personalment. De fet volia corroborar si les guspires de passió que es desprenien de cada un dels posts que publicava eren autèntiques. Aprofitant que fa un parell de setmanes es va celebrar el Blanc Festival a Barcelona, la vaig conèixer. Autèntica 100%. Cul inquiet 200%.

Per a qui no la conegui la Núria Vila és dissenyadora gràfica i directora d’art especialitzada en identitat corporativa, editorial, packaging i comunicació visual. El seu punt diferencial és el seu clar compromís amb el medi ambient. El seu sentit comú i la seva mirada crítica i ètica la fan estar treballant en projectes on experimenta, aprèn i aplica els seus coneixements. A aquesta noia no li fa por res.

Nuria Vila Ecodisseny 4

Packaging per a BridePalla

L’ecodisseny té com a objectiu incorporar el disseny en totes les etapes del desenvolupament d’un projecte per a aconseguir que el producte resultant generi el mínim impacte ambiental possible al llarg de tot el seu cicle de vida.

Nuria Vila EcoDisseny 1

Identitat i comunicació per a la II Marató d’Estalvi Energètic contra la Pobresa Energètica de RE-M (Reduce Energía y Mejora)

2. Trajectòria. Tots els camins l’han portat on és ara: l’experimentació.

Des de les instal·lacions de Roca Umbert Fàbrica de les Arts a Granollers es dedica al que més il·lusió li fa actualment: l’experimentació i l’oportunitat de treballar en equips multidisciplinaris que li permetin arribar a la solució més òptima per a cadascun dels projectes. Qualsevol que fes un cafè amb ella i no li conegués el recorregut com a dissenyadora gràfica podria pensar que és química, biòloga, una apassionada del món dels bolets o totes tres alhora. La curiositat l’ha portat a explorar disciplines que no tenen res a veure amb el disseny gràfic.

Si repassem, però, la seva trajectòria vital-professional veureu que el que fa actualment és conseqüència de la feina ben feta, de l’atzar i de la presa de decisions “en tiempo y forma”.

La Núria va estudiar disseny a la BAU, es va formar en Direcció d’Art a l’ELISAVA i més endavant, va fer una formació específica en ecodisseny i estratègia. Després de passar per algun estudi de disseny i de viure una fase vital molt important a CUENCA que la va acabar portant a fer un documental a EL SALVADOR (qui ho anava a dir, oi Núria?) es va establir pel seu compte i durant 5 anys va desenvolupar models de disseny sostenible  amb un alt compromís social. Més tard va co-crear un estudi de disseny i comunicació creatiu anomenat Can Cun i acabada aquesta etapa es va tornar a establir ella sola, continuant amb el seu projecte més personal: l’experimentació en el disseny.

Tintatge, serigrafia amb restes de cafè, fitocosmètica… El seu estudi té més a veure amb un laboratori d’experiments que amb un coworking de dissenyadors gràfics modernets.

Nuria Vila Ecodisseny 3

Procés viu de l’experimentació per al llibre ‘Abracadabra’ de @jordipagesk 💛 FONGS poema de @lordalorda

Nuria Vila Ecodisseny 2

Experimentació amb tintatge vegetal.

La fase d’experimentació ja forma part de la seva manera de treballar. És el seu valor afegit. La Núria ja no entén dissenyar sense experimentar. Seria com trair-se a sí mateixa.

3. El disseny del futur

Nuria Vila web

«REPENSAR + REDUIR + RECICLAR +  RELAB». Aquestes quatre accions ocupen la home de la web de la Núria. Quatre accions que atenen a un model de fer: tractar el disseny com una eina transformadora. Un model que qüestiona sistemes de producció poc respectuosos amb el medi ambient i que ens fa replantejar la societat de consum en la que vivim.

Fa pocs dies l’agència de tendències TrendWatching informava que una de les tendències per al 2019 seria el creixent interès dels consumidors per les marques que compartissin solucions mediambientals/socials que suposin un repte d’interès general, posant com a exemple un model de sandàlies de la marca americana Allbirds anomenada ‘Sugar Zeffers’:

«In 2019, consumers will embrace brands that solve a shared challenge – environmental, social, other – and then share that solution with the world.

In August 2018 US-based shoe brand Allbirds launched a new flip-flop called Sugar Zeffers. The shoes are made using a sustainable version of the EVA foam that can be found in most shoe soles.

While typical EVA foam is made using fossil fuels, the Allbirds alternative – called SweetFoam – is made sustainably from sugarcane. Allbirds has open-sourced the formula for SweetFoam and is now actively encouraging other brands to use it!».

Durant el Blanc Festival vam tenir el gran privilegi d’escoltar a Bruce Mau i moltes de les idees que s’engloben i desenvolupen dins del seu projecte Massive Change. En una entrevista recent d’ADG FAD al dissenyador, aquest respon a la pregunta de què entén ell per sostenibilitat:

«Quan penso en sostenibilitat, penso en bellesa i intel·ligència, no en sacrifici. Molta gent encara creu que la sostenibilitat li resultarà més costosa i que tindrà un resultat estèticament pitjor. La realitat és que això no és veritat perquè podem fer que les coses intel·ligents siguin les més belles i hi ha una profunda urgència en què així sigui».

44683154_10156115598783883_195685354320166912_n

Fitocosmètica del Montseny: cremes naturals fetes amb olis macerats de plantes medicinals recol·lectades al parc Natural del Montseny. La Núria ha col·laborat en l’elaboració del packaging. És una de les seves darreres aventures.

La Núria Vila té molt clar que la tendència ha de ser reduir el consum. Com a dissenyadora considera que la seva responsabilitat és prendre “decisions sostenibles” quan està dissenyant el producte ja que el 75% de l’impacte d’un producte es decideix en aquesta fase (per exemple, escollir un o altre tipus d’envàs). La Núria treballa amb la voluntat de fer economia circular del producte a fi de reduir la petjada ecològica. Un repte? una demanda futura? Ella ja ho està aplicant als clients que li demanen.

**********

Em resulta inevitable acabar la conversa preguntant-li com veu el disseny gràfic sostenible a Barcelona. Li pregunto: “Barcelona, pionera?” i em respon ras i curt: “Barcelona, a la cua”.

Sembla que queda molt camí per recórrer. Potser caldria començar a implementar normatives que facilitin la feina als agents interessats en establir i desenvolupar nous models de consum responsable i ecosostenible. De no ser així, tot són traves, inseguretats jurídiques quan no “buits legals”…

Acabem amb els seus racons preferits de Barcelona:

  • Slow Mov: cafeteria de Gràcia.
  • Montjuïc: em diu que li encanta aquest trosset de la ciutat: verdor assegurada.
  • Cosmocaixa: d’un turonet a un altre. Un dels punts més alts de la ciutat amb unes fantàstiques vistes i amb un museu on l’experimentació és el seu actiu més preuat.

**********

La cançó que acompanya el post d’avui, ‘Arboretum’, pertany a l’àlbum ‘The Blue Notebooks’ del Max Richter. Escoltant-la m’he imaginat a la Núria experimentant amb materials, textures, trobant la fórmula perfecta per alguns dels seus projectes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Information

This entry was posted on Octubre 30, 2018 by in Made in Barcelona and tagged , , , .

Bcn Last Call és membre de:

Bcn Last Call col·labora amb:

Reconeixements:

Encara no em segueixes a Instagram?? NO way!!

NOU POST AL BLOG 👉🏻 @lallamastore (Eixample) || Al mal temps, bon humor 🦙🔥 ••• Avui escric sobre aquesta meravellosa llibreria de l’Eixample: un temple ple de llibres i objectes dedicats a món de l’humor. ••• Demà per Sant Jordi tindran paradeta de signatures i moltíssimes idees per a Sant Jordis/Jordines “complicats/des”. Aneu-hi, fareu molt feliços a l’Abi i el Kike.
♦️✖️ @prostibulopoetico ✖️♦️ ~~~~~ #SúperConsejitoDelDía 👉🏻 Deixeu de regalar cutre-experiències #WonderBox i aneu -i regaleu- les activitats organitzades per aquest grup de poetes i poetesses #MadeInBarcelona capitanejat per la @sonia_barba_ 👌🏼|| Anireu i repetireu.
BARNATRESC 〰️ a mi si la @lamevabcn “me dice ‘ven’, lo dejo todo”, així que avui m’he tret el carnet de #BarnaTresc (és gratis, peñuqui) i hem caminat 10 km (des de la Barceloneta fins a Sant Adrià de Besós). Recomanable per conèixer la ciutat (avui he descobert que el Besós té l’aigua cristal•lina a la desembocadura) i fer exercici. Trobeu tota la info de les rutes a la web 👉🏻 www.euro-senders.com/barnatresc || ✏️Apunteu! les properes són el 12/05 - 16/06 i el 06/07 (nocturna) #ActivitatGratuïta 💚
Com anem de ‘dramitas’? Ahir vaig trobar aquesta fantàstica llibreta de @cicadidaestudio a @lallamastore (👉🏻 post in progress, next week el publico) i vaig pensar en comprar-ne un grapat i regalar-les a aquelles persones -tots tenim un(a) #dramaqueen a la vora- que viuen en un drama permanent. Segons com, també pot ser un regal de Sant Jordi. Ahí lo dejo... 😁 Bon cap de setmana! #NoQuieroMásDramasEnMiVidaSoloComediasEntretenidas #AlaskaDixit
Jo m’enamoro. Tu t’enamores. Paris m’enamora. He transformat la meva ressaca parisenca en 10 propostes per si heu de visitar la ciutat durant les properes vacances. Si us molen, comenteu, ne soyez pas timide 😁! ➖➖➖➖ 1️⃣ Marché des Enfants Rouges: petit mercat on podeu fer una parada i menjar alguna cosa sense que us costi un ronyó (opcions vegeterianes, libaneses, japoneses, italianes,…). . 2️⃣ Grand Palais: sempre val la pena mirar la programació artística d’aquesta GRAN sala. . 3️⃣ Merci: LA concept store més coneguda de París (ara que ja no hi ha Colette). Hi teniu un petit racó-cafeteria molt mono si heu de fer una pausa. . 4️⃣ Fundació Henri-Cartier Bresson: si sou amants de la fotografia, mireu-hi la programació. No és un espai gaire gran però us podeu trobar amb exposicions que valguin molt la pena. . 5️⃣ Kerzon: en aquesta botiga de la rue de Turenne hi podreu trobar, entre d’altres productes meravellosos, espelmes amb l’olor de Place des Vosges, del Parc Monceau i de mil racons més de París. . 6️⃣ Mariage Frères: una de les meves botigues preferides per a comprar te: especialment bonic l’establiment que tenen a la Place de la Madeleine. . 7️⃣ Le Bon Marché: un dels imprescindibles de la Rive Gauche: una de les galeries més antigues de Paris on s’hi passegen artistes i actrius: jo aquest diumenge m’hi vaig trobar a l’Isabelle Nanty (Georgette a la peli d’Amélie). Molt bona selecció de productes i un ambient gens estressant si es compara amb Lafayette o Printemps. . 8️⃣ La Cité de la Musique: jo hi vaig anar per l’expo de ‘Doisneau et la musique’ però em va agradar tant l’edifici, com l’expo com tot l’espai de la Villette que hi ha la vora. . 9️⃣ French Trotters: concept store de dos pisos on hi pots trobar marques interessants i les darreres propostes de moda, complements i llar. Preus pels núvols. (Però mola MOLT la selecció que hi tenen). . 🔟 Le Loir dans la Théière: un dels meus imprescindibles del barri del Marais per a té i pastissos. Sol haver-hi força gent per la tarda però pel matí és genial. No hi estan permesos els ordinadors. No és un lloc de modernillos. I precisament m’encanta per això.
Bonne gueule et bon weekend à tout le monde! ✨
Després d’haver passat desenes de vegades durant el darrer any pel carrer Parlament fa un parell de dies em vaig donar compte de que existeix (#OleMiEmpane) 💁🏻‍♀️👉🏻 @misskleckley una botiga de roba i complements amb marques que van des de @lazyoafs a Champion passant per Ellesse, Valfré, Crap Eyewear, Coucousuzette, Models Own, Holy Recycle i d’altres. La meva preferida 👉🏻 @pepaloves 😍 #BcnShops
Ahir va començar la 5a edició de @moritzfeeddog. Si esteu per la ciutat aquest cap de setmana i us agrada la moda aquest festival és una cita imperdible. S’hi projectaran documentals com ”Cambodian Textiles”, “Les dessins de Christian Dior”, “The Times of Bill Cunningham”, “Paris Couture” o “The Wars of Coco Chanel”, entre d’altres. El que obria el festival ahir “Yellow is forbideen” em va flipar. Avui toca sessió doble 🍿 #LaBcnLastCallVaAlMoritzFeedDog 👩🏻👗
NOU POST AL BLOG 👉🏻 @barcugat || Li podrien haver posat ‘Bistrot Cugat’, ‘Le Comptoir de l’Eixample’ i mil combinacions franco-catalanes més. Doncs no. Li han posat Cugat en honor a la llibreria-papereria que fins fa poc hi havia al número 99 del Carrer Bruc. L’acaben d’obrir i ja està al meu Top 10 de bars-restaurants preferits de la ciutat. Enhorabona Quim i Joan, aquest local és canela fina!👌🏼 || Teniu la meva crònica al link de la bio 😉

Dubtes, consultes, suggeriments?

bcnlastcall@gmail.com

Copyright © 2012 · All Rights Reserved · BcnLastCall

%d bloggers like this: