Bcn Last Call

Blog sobre Barcelona

Flax & Kale: cuina flexiteriana (flexi-WHAT???)

Els grans finestrals del restaurant Flax & Kale conviden a entrar-hi i més si tens curiositat per descobrir què és això de la cuina flexiteriana, un concepte culinari que aquest restaurant, germà del Teresa Carles, ha posat tan de moda entre els foodiebloggers d’aquesta ciutat durant les darreres setmanes.

La cuina flexiteriana és la cuina vegetariana flexible, és a dir, la cuina “verda” [plant-based = origen vegetal] que permet introduïr proteïna animal a través del peix blau. A la carta de Flax & Kale hi trobareu un 80% de receptes d’origen vegetal i un 20% de receptes que inclouen peix blau (emperador, tonyina, sardina o salmó).

IMG_5054.JPG

El nom del restaurant comprèn dues paraules:

1) FLAX –> en català, lli. Pel que sembla les llavors que s’extreuen de la planta del lli són altament nutritives i tenen moltes propietats que ajuden a reduir pes i a regular la pressió i la funció arterial. A més, aquestes llavors posseeixen una gran quantitat de fibra dietètica i per tant es recomana en dietes per a reduir pes o el colesterol.

2) KALE –> en català, col arrissada. Una verdura no gaire utilitzada (de moment) però molt recomanada per tenir poques calories, gens de greix, molt de ferro i molta fibra. Als EE.UU. ja fa anys que en proclamen les seves virtuts i està molt de moda a l’esfera de Hollywood. Us deixo l’enllaç d’un article molt interessant publicat al New York TimesRecipes for Health: Kale“.

Ah, i “para rizar el rizo” hi ha el National Kale Day (el primer dimecres del mes d’octubre). A la seva pàgina web oficial hi podeu trobar una definició molt apassionada :-):

Kale is not only a superfood, it is a superhero (ja vec que properament en faran una peli, aquests americans) when it comes to health. Kale is the queen of the cruciferous vegetable family (which also includes broccoli, Brussels sprouts and bok choy) which means you get plant-based power in your diet that goes well beyond just standard vitamin and minerals. Kale is packed with special phytonutrient molecules making it a power plant that can fight obesity, diabetes, and heart disease“.

En definitiva, aquests dos mots ens deixen intuir que la cuina de Flax & Kale és molt saludable a més de nutritiva, sostenible i amb uns sabors nous no aptes per als #bistecambpatates.

IMG_5051.JPG

L’interiorisme de Cesc Pons (estudi Francesc Pons) i la gràfica i web de Freshthink (Ferran Faidella i Jose Maria Monrás) fan que Flax & Kale entri automàticament pels ulls: el local és agradable, espaiós (amb sostres alts i parets d’obra vista) i ben estructurat, a l’estil Meatpacking de NYC.

El restaurant té una planta superior amb dues sales privades i un hall on probablement s’organitzaran sopars de grups i còctels privats. Això encara ho han d’acabar de perfilar. L’espai, però, dóna molt de sí i segur que l’equip de Flax & Kale sabrà com treure’n el major rendiment.

IMG_5052.JPG

Si bé per a interpretar la seva carta cal entendre, en primer lloc, alguns conceptes que probablement no teniu per la mà (raw food, cru o cuinat a menys de 48 graus; plant-based, ingredients d’origen vegetal- etc) i saber en què consisteixen alguns dels ingredients que inclou la carta (açaí -Brasil-, kimchi -Korea-, espirulina, formatge de macadàmia? ;-)…), haureu de deixar-vos guiar per la vostra intuïció, per les ganes de ser sorpresos o pels consells de l’staff.

La carta està dividida de la següent manera:

 • Straigh Ups From the Wellness Bar (coses vàries per a picar). Entre d’altres: canapè de caviar d’algues marines; xips casolanes de kale amanit i deshidratat; síndria a la graella…
 • Entrants (per anar escalfant motors). Entre d’altres: amanida de quinoa vermella amb fonol, espàrrecs salvatges, ceba vermella, salsa d’arç groc i mescla de fulles d’amanida verda; nèctar de gaspatxo (amb nectarines i comí); coca d’albergínia i sardina, ceviche de truita assalmonada; tàrtar de tonyina i remolatxa…
 • Principals (ara sí, al ataque!!): Entre d’altres: supertagliatelle amb espirulina; lasanya vegana; salmó cuinat a l’estil d’Algerri amb salsa de cítrics i herbes del camp; hamburguesa de tonyina, emperador rostit amb xampinyons i salsa umami…
 • Sides Principals (acompanyaments dels plats principals). Verdures de temporada al wok; glacejat de bolets amb chipotle i herbes o arròs negre tailandès saltejat amb edamame, fruits secs i herbes del camp.
 • Panets elaborats amb farines ecològiques: espelta, kamut, gluten free, 6 cereals i nous.

La carta de les postres també ofereix unes opcions molt temptadores a les que sucumbiré la propera vegada que visiti Flax & Kale (perquè hi tornaré en breu!). De moment tinc apuntades les següents delícies:

 • El copito vegano (pastís de peres caramel·litzades + nous de macadàmia + cobertura blanca de cacau)
 • El postre del coronel (copa de tapioca + llet de coco +llima kaffir + xips de xocolata raw + wàfer de plàtan.
 • Brazilian Cheesecake (cheescake + alvocat + llima)

També tenen un menú específic per al brunch.

********************************************************************

Per ordre, us descriuré el que vam escollir (veure fotos):

1) Síndria a la graella (3 €): síndria a la graella, formatge de cabra, mizuna (una espècie d’herba oriental que té un toc picant), fulla de mostassa, ametlles marcona i salsa sweet mint. Sabor molt sorprenent. Això de la síndria a la graella ha estat tot un descobriment!

IMG_5047.JPG

2) Salmó sashimi toast (6 €): salmó sobre d’una llesca de pa torrada amb crema de pèsols i menta. La combinació dels pèsols i el salmó és, francament, molt encertada.

IMG_5048.JPG

3) Green Power Raviolo (12,50 €): albergínies al forn, raviolos d’espinacs, tofu, xampinyons, ricotta d’anacards i salsa verda. Vaig gaudir molt d’aquest plat: això de provar ingredients nous és sempre una festa! 🙂

IMG_4963.JPG

4) Raw Zuchinni Blossoms (13 €): flors de carbassó farcides de crema d’anacards, tomàquet sec i alfàbrega, pèsols, faves verdes, pastanaga, blat de moro, guacamole, picos de gallo, salmorejo i baies de goji. La presentació espectacular i nutritivament molt complet.

IMG_5049.JPG

Pel que fa als vins, la carta és més aviat curteta. De blancs em quedaria amb el Gessamí (un Penedès amb un toc de muscat que sempre alegra els plats :-)). De negre vaig tenir l’oportunitat de tastar, gràcies a una invitació sobtada, El Quintanal, un Ribera del Duero orgànic que, no estava malament però no em va deixar empremta :-).

També tenen uns xupitos amb noms molt exòtics (Aliento de Dragón, Wake me Up Shot!) que t’aporten clorofil·la, vitamines, minerals, enzims, molècules antioxidants… Quasi millor prendre un d’aquests que un medicament, clar està!

Teresa Juicery:

Per acabar de fer el negoci rodó, el restaurant incorpora una Juicery a l’entrada del restaurant: unes cambres de refrigeració especials plenes de sucs “cold-pressed” (també els venen al Teresa Carles).

A través del procés cold-pressed s’extreu tota la polpa (de les fruites, les verdures i els superfoods), sense perdre cap de les seves propietats nutritives ni les vitamines ni enzims que contenen, reduint-ne l’oxidació i el deteriorament. No s’afegeixen sucres, ni es pasteuritza. Natural 100%.

De moment tenen 15 referències (7 cold-pressed juices, 3 cold-pressed purées i 5 veggie milks), amb noms tan pintorescs com: Ensalada on the Go!, Greenpacho, My Sweet Horny, Miss Avena Avellana Merengada…)

Jo de moment he tastat “The Vegan Vampire” (sí, em va fer gràcia el nom). Els ingredients són: pera, remolatxa, pastanaga, pinya, taronja, llimona i gingebre. Les propietats d’aquest suc són: 1) nutrició cel·lular; 2) antiaging -una comença a tenir una edat…-; i 3) resistència contra les infeccions.

El preu? 4,95 € (400ml).

El sabor? No té res a veure amb els sucs de tetrabrick que trobeu a les estanteries dels súpers… Jo recomano que els tasteu. A més, siguem honestos, pel preu d’un gintònic d’aquests “elaboradets” teniu tres sucs de la Teresa Juicery. Potser el vostre fetge us ho agrairà.

IMG_5053.JPG

IMG_5056.JPG

IMG_5055.JPG

Coordenades:

 • Adreça: C/Tallers, 74 B (cantonada Gravina), Plaça Gravina
 • Telèfon: 93.317.56.64 
 • Horari: Dilluns a divendres de 09:30h a 23:30h / Dissabte i diumenge: 10:00h a 23:30h

One comment on “Flax & Kale: cuina flexiteriana (flexi-WHAT???)

 1. Retroenllaç: ¡Flax and Kale! | La Bcn Que Me Gusta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bcn Last Call és membre de:

Bcn Last Call col·labora amb:

Reconeixements:

Encara no em segueixes a Instagram?? NO way!!

No s'ha trobat cap imatge d'Instagram.

Dubtes, consultes, suggeriments?

bcnlastcall@gmail.com

Copyright © 2012 · All Rights Reserved · BcnLastCall

A %d bloguers els agrada això: